Moje akwarium.

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
elektrykpe13
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: elektrykpe13 » 24 mar 2007, 18:33

Obrazek

Awatar użytkownika
elektrykpe13
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: elektrykpe13 » 24 mar 2007, 18:33

pozwoliłem sobie wkleić fotke ,którą wykonałem będąc u Marcina w odwiedzinach

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 05 kwie 2007, 17:40

Moje akwa - zdjęcia z dzisiaj. Blyxa nie daje rady ... pewnie zbyt dużo światła zabierają roślinki pływające:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 06 kwie 2007, 13:56

Rany Marcin, ale zarosło, kontroluj to wszystko, bo zaczyna się robić "wolna amerykanka".......... pozdrawiam

Awatar użytkownika
jasiu
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciej Jachowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Malbork
Kontaktowanie:

Post autor: jasiu » 06 kwie 2007, 16:23

Bardzo Ładny baniak super!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 12:16 przez jasiu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 06 kwie 2007, 19:19

Dzięki za opinie. Obserwuję taką ciekawą zależność - czym więcej roślin tym mniej glonów. Z tylnej szyby przy wczorajszej podmienie zauważyłem, że glonów już nie ma. Jedyny glonek jaki się pojawia to 1-2 cm poniżej powierzchni wody na trawach, pod listkami z limnobium i pistii. Ale tak jak pisałem wcześniej tam jest tak gęsto, że nie ma ruchu wody i wszystko się kisi. Za 2-3 tygodnie będę miał taki busz jak na początku w tym wątku (chyba druga strona) :D

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 27 kwie 2007, 18:56

Zrobiłem dzisiaj (z bólem serca) ostrą przycinkę. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że przy podmianie nie musiałem czyścić tylnej szyby bo nie ma ani jednego glona. Oto okwa:

Obrazek

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 27 kwie 2007, 19:54

Bardzo ładnie to Twoje akwa wyglada. Śledziłam jego rozruch od początku na Mysiarze. Muszę przyznać, ze wówczas nie wygladało za ciekawie, ale teraz jest na czym oko zawiesić

Basia Gajowa

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 27 kwie 2007, 20:05

Birdas ma po prostu rękę do roślin, a i porady daje bardzo pożyteczne (sprawdzają się u mnie). Z tym gąszczem może troszeczkę przesadza, ale każdy ma to co lubi (jego akwarium po przycince wygląda jak moje zarośnięte).
Czy Ty dołączłeś w lutym 2007 ?, bo tak masz w swoim opisie? To chyba nie jest możliwe :)

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 27 kwie 2007, 20:29

To, że rośnie jak rośnie cieszy i to bardzo. Kilka drobiazgów do przemyślenia, ale niekoniecznie do wdrożenia, bo ten tuning może się nie za dobrze skończyć (przejrzałem temat również wstecz i widzę, że miewam zadatki na czarownicę ;) ):
- ziele się wyciąga - prawdopodobnie mała ilość światła wynikająca z przysłonienia powierzchni wody pistią i/lub zbyt rzadkich przycinek i/lub jednak zbyt małą ilością światła w pokrywie i/lub brakami mikro/makro
- blyxa ma się naprawdę marnie - w dobrych warunkach robi się oliwkowo zielona i bardzo mocno rozrasta się na boki - przyczyna jak wyżej
-kolorystyka innych roślin również do dyskusji, na odległość może nie powinienem się wypowiadać, bo balans bieli ustawiony w aparacie może oszukiwać, ale - coś blade te nowalijki.

*Jeżeli zaczyna Cię nudzić względna równowaga w zbiorniku* (ale tylko jeżeli naprawdę zaczyna być nudno) to można by znowu wziąć na tapetę ilości nawozów jakie dolewasz do akwa i delikatnie je zmodyfikować. Do rozważenia - dosadzić jeszcze jeden czy dwa gatunki roślin trudniejszych w uprawie i traktować je jako wskaźnik (żeby nie ufać samej blyxie). Ale to wszystko, jeśli robi się za nudno :)

Rafał

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 27 kwie 2007, 22:23

Należy się małe wyjaśnienie:
1) Akwa wygląda od dzisiaj nieco jaśniej bo wywaliłem 95% pistii i limnobium (pistia zmarniała ... nie wiem dlaczego - może tak ma na wiosnę ?). Miałem tak zawaloną powierzchnię wody pistią, limnobium i przede wszystkim rzęsą, że prawie światło się nie przeciskało. Nawet jedzenie z karmnika lądowało na pistii a nie w wodzie :(
Oświetlenie 4x54 [W].
2) Rośliny faktycznie są wyciągnięte - powód: brak światła. Taką ciemnicę miałem, że nawet lisi ogon wykorkował. Blyxa to samo ... bez oświetlenia nie jest lekko.
3) Dozowanie nawozów i podmiany (z wyjątkiem tej jednej co opuściłem) są takie jak za dawnych ustaleń - piątek, 100 l wody, 1/4 zalecanej dawki makro, 1/2 zalecanej dawki classic.
4) Na forum jestem od 14 lutego 2007 r. i nie jest to błąd.
5) Początkowa wizja akwa była faktycznie niespecjalna. Szczególnie jak ta plaga glona mnie dorwała. No i te roślinki posadzone z linijką w ręku. Dawne czasy ... ;)
6) Obrałem wizję taką, że póki jest dobrze (nie ma glonów, rybki zadowolone, zielono) to nie będę robił drastycznych eksperymentów w zmianach wystroju, zmian dawkowania nawozów itp. Jeszcze się nie nacieszyłem tą "zielonością" i nadal jeszcze mi się snią te glony sprzed 6 miesięcy :(

Postaram się pilnować aby roślinki miały więcej światła. Myślę, że wtedy nieco się to zmieni. Może jeszcze coś z tej blyxy będzie ... . O nowych gatunkach roślin też pomyślę. Dziękuję za opinie i sugestie. Jakby ktoś chciał zobaczyć zdjęcie z bliska jakiegoś fragmentu to piszcie. Jak nie to za jakiś czas znów coś wstawię :)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 28 kwie 2007, 00:21

Marcin, z tą pistią to może być znak.. Obserwowałbym parametry wody.
Chyba, że coś zmieniałeś w obudowie i zaczęła kapać skraplająca się woda - pistia tego nie lubi. Czy rosną Ci tam paprocie ukorzenione w dnie?

pozdr

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 28 kwie 2007, 09:16

kubamajer pisze: Marcin, z tą pistią to może być znak. Obserwowałbym parametry wody.
Chyba, że coś zmieniałeś w obudowie i zaczęła kapać skraplająca się woda - pistia tego nie lubi.
Nie - nic nie zmieniałem. Ani jednego szczegółu. Rosły na potęgę aż pewnego dnia wszystko zmizerniało i już od kilku tygodni tak jest :(
Czy rosną Ci tam paprocie ukorzenione w dnie?
Nie wiem co masz na myśli pod słowem paprocie więc wypiszę Ci jakie roślinki mam:
Limnophila aquatica, hudrophila polysperma, pistia stratiotes, Eusteralis stellata, Ludwigia repens, Vallsneria Spiralis, Vallisneria gigantea, Limnobium laevigatum, Mayaka Fluratills, Rotala sp. Green, Lemna minor L., blyxa, barclaya, ostatki Lagarosyfonu madagaskarskiego, jakaś jedna kryptokoryna co nie rośnie, lotos i chyba by było na tyle :)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 11 cze 2007, 21:17

Hey !

Dawno nie wstawiałem zdjęć ... więc akwarium 3 tygodnie temu wyglądało tak:

Obrazek

Przez 3 tygodnie nie przycinałem roślin więc nie będę pisał jak to wyglądało zanim przystąpiłęm do przycinki (ryby nie były w stanie dokonać obrotu wokół osi ... heh miałem nie pisać).

Z dzisiejszej przycinki wydobyłem z akwa coś takiego:

Obrazek

Ledwo zdążyłem wyciągnąć ręce z akwa, a tu z prawej strony:

Obrazek

i z lewej:

Obrazek

Widok całości będzie za 2 dni :) Teraz standardowo przyatakują glony ale za 3 tygodnie powinienen wyjść na prostą :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 12 cze 2007, 11:47

Coś samców ciągle brakuje u Ciebie Marcin :wink: musisz chyba się wziąść za to sam lub jakiegoś fajnego amanta zakupić co te Twoje panienki wezmie w obroty i namówi do jakiegoś seksu :lol:

Dobrze, że ten szczurek już zniknął, ciekawe co z nim zrobiłeś :mrgreen: bo ponoc był nieśmiertelny.

Baniak Ci fajnie porasta zielem, dziki i przycięty jest znacznie ładniejszy dla mnie niż ten zarośniety po taflę.
Ale o tym co fajne nie będę pisał i dodam troszke dziekciu, w stylu Rafała_W :wink: byś miał motywację do dalszej akwarystyki.

Paletki Twoje jednak mnie nie powalają na kolana ... albo nawet nie na glonojada :wink: no ale w holenderskim z nawozami wypaść piękne dyski ciężko, chyba nawet niesposób. Szczególnie te pomarańczowe jakieś mają dzióbki szczurkowate. Popracuj nad dyskami by były równie fajne jak ich otoczenie i by nie na ziele, ale na dyski robić tak: :shock: :shock: :shock: jak na TYM forum przystało.

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”