Czarny blue diamond !!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Wczoraj podałem ostatnią dawkę Metronidazolu do filtra wewnętrznego na noc.
Dziś podmieniłem 1/4 wody i zaczynam obniżać temperaturę.
Teraz zastanawiam się czy włożyć węgiel aktywny do filtra i odczekać tak z dwa dni, czy może już rozpocząć urządzanie akwarium od nowa bo w tej chwili jest w nim tylko osprzęt.
Kuba to jaki test mam kupić na PH bo na KH i GH mam zooleka a ph obniżam pH/KH Minus firmy TetraAqua.
Pozdrawiam Adrian.
Dziś podmieniłem 1/4 wody i zaczynam obniżać temperaturę.
Teraz zastanawiam się czy włożyć węgiel aktywny do filtra i odczekać tak z dwa dni, czy może już rozpocząć urządzanie akwarium od nowa bo w tej chwili jest w nim tylko osprzęt.
Kuba to jaki test mam kupić na PH bo na KH i GH mam zooleka a ph obniżam pH/KH Minus firmy TetraAqua.
Pozdrawiam Adrian.
- kubamajer
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
- Kontaktowanie:
Adrian, temperaturę utrzymaj jeszcze conajmniej kilka dni po kuracji, nie śpiesz się z tym.
Ile czasu trwała kuracja metro? Po jej zakończeniu przede wszystkim podmiany, a węgiel jako wspomaganie.
Jak się mają ryby?
Co do ph to ja jestem zwolennikiem ph-metrów elektronicznych
.
Test Zooleka pokazuje tak sobie - u mnie lepiej pokazuje ten z zakresu ph 4-9.
Mogę Ci polecić test Tetry - dokładność co prawda 0.5ph, ale wyniki jednoznaczne i prawdziwe(posiadam, sprawadziłem). Ludzie chwalą JBL - ja nie miałem.
Do zakwaszania zdecydowanie polecam kwas solny czda(akwa z roślinami) lub ortofosforowy czda(akwa sterylne). Preparaty ze sklepu są słabe i drogie.
Jeszcze na wszelki wypadek polecam lekturę wątku woda do podmian - jest sporo o kwaszeniu itp.
.
pozdr
Ile czasu trwała kuracja metro? Po jej zakończeniu przede wszystkim podmiany, a węgiel jako wspomaganie.
Jak się mają ryby?
Co do ph to ja jestem zwolennikiem ph-metrów elektronicznych

Test Zooleka pokazuje tak sobie - u mnie lepiej pokazuje ten z zakresu ph 4-9.
Mogę Ci polecić test Tetry - dokładność co prawda 0.5ph, ale wyniki jednoznaczne i prawdziwe(posiadam, sprawadziłem). Ludzie chwalą JBL - ja nie miałem.
Do zakwaszania zdecydowanie polecam kwas solny czda(akwa z roślinami) lub ortofosforowy czda(akwa sterylne). Preparaty ze sklepu są słabe i drogie.
Jeszcze na wszelki wypadek polecam lekturę wątku woda do podmian - jest sporo o kwaszeniu itp.

pozdr
Kuracja metro trwała 4 dni (od poniedziałku wieczora do piątku rana).
Poza tym że straciłem kilka ryb to paletki czują się dobrze jedzą i śmigają po akwarium.
Zastanawiam się nad wkładem torfowym do filtra-co o tym sądzisz?
Mam teraz cały tydzień wolny więc mogę na spokojnie od środy urządzać akwarium (żwirek), a w niedzielę może jakieś roślinki.
Pozdrawiam Adrian.
Poza tym że straciłem kilka ryb to paletki czują się dobrze jedzą i śmigają po akwarium.
Zastanawiam się nad wkładem torfowym do filtra-co o tym sądzisz?
Mam teraz cały tydzień wolny więc mogę na spokojnie od środy urządzać akwarium (żwirek), a w niedzielę może jakieś roślinki.
Pozdrawiam Adrian.
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Za krótka kuracja! Powinno być 6 dni, po czym duża podmiana i powtórka tyle samo.
Zamiast o torfie, pomyśl na razie o rybach
, torfy, chrzany, migdałeczniki itp. to dobre bajery dla akwarysty. Zdrowe ryby potrzebują świeżej i czystej wody, o właściwych parametrach.
Oczywiście zaobserwowałem u siebie, że torf może np. stymulować tarło, ale bez niego też się ryby trą, mimo że ja tego nie chcę
.
To są naprawdę, że tak powiem "tematy zastępcze". Oczywiście sprzedawca torfu będzie cię przekonywał, że czarna woda itd
. No jak tam chcesz, ale torfem ryb nie wyleczysz, a czy widziałeś np. paletki zatrute garbnikami? Ja widziałem..
Reasumując, bez tych wszystkich dodatków można mieć stado pięknych paletek-piranii, jedzących wszystko i w każdej ilości, oraz można mieć szczury w "czarnej wodzie".
No dobra, nie o to chodzi, że odradzam torf czy garbniki. Chodzi o to, żeby skupić się na ważnych rzeczach i nie komplikować, a resztę zostawić na potem. Do czasu, kiedy nie zmienią się w piranie..
. Jak koniecznie chcesz garbniki, to możesz też użyć szyszek olchy - prościej i tak samo skutecznie.
pozdr
Zamiast o torfie, pomyśl na razie o rybach

Oczywiście zaobserwowałem u siebie, że torf może np. stymulować tarło, ale bez niego też się ryby trą, mimo że ja tego nie chcę

To są naprawdę, że tak powiem "tematy zastępcze". Oczywiście sprzedawca torfu będzie cię przekonywał, że czarna woda itd

Reasumując, bez tych wszystkich dodatków można mieć stado pięknych paletek-piranii, jedzących wszystko i w każdej ilości, oraz można mieć szczury w "czarnej wodzie".
No dobra, nie o to chodzi, że odradzam torf czy garbniki. Chodzi o to, żeby skupić się na ważnych rzeczach i nie komplikować, a resztę zostawić na potem. Do czasu, kiedy nie zmienią się w piranie..

pozdr
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Jak nie lekarz, to weterynarz(też lekarz). Lepiej załatw, bo jak zbyt długa przerwa będzie, to kiszka.
Acha, możesz ewentualnie użyć Aquasan-S Zooleka. To jest czyste metro w kapsułkach, z niewielkim dodatkiem błękitu i akryflawiny. Analogicznie do pierwszej kuracji, tego trzeba podać 3 kapsułki na 100L wody. Wysypujesz z kapsułki do naczynka z wodą RO i ładnie się rozpuszcza(jak pomieszasz
), a potem do akwa. Woda się lekko zabarwi. Ja bym podawał codziennie, ale z podmianą wody 30-50%.
pozdr
Acha, możesz ewentualnie użyć Aquasan-S Zooleka. To jest czyste metro w kapsułkach, z niewielkim dodatkiem błękitu i akryflawiny. Analogicznie do pierwszej kuracji, tego trzeba podać 3 kapsułki na 100L wody. Wysypujesz z kapsułki do naczynka z wodą RO i ładnie się rozpuszcza(jak pomieszasz

pozdr
witam!!! z praktyki wiem ,że leki zooleka czy tropicala ( moim zdaniem !!!! praktyka ) skuteczne w dawkach 1,5 czasami 2 razy większych!!!!! to z mojej praktyki. nie chcę ,żeby ......firmy ...... się czepiały. ale im nie zależy na leku uniwersalnym czy też o szerokim spektrum działania!!!!!! po co??????? a kasa dla nich ........ gdzie????sugeruję stosowanie się do moich poprzedników!!!. p.s. po fotosach widzę , że chore ci musieli palety sprzedać!!!!!!!!!! takie spustoszenie u palet 1 raz widziałem!!!!! kiedy kumpel likwidował akwa i po okazyjnej cenie puszczał palety!!!!!!!! sztylety!!!!!! po przeprowadzce pewnie tak samo wyglądałyby!!!!!! pozdrawiam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Miałem to samo!!!
Miałem dokładnie to samo.Stało sie to kilka miesięcy temu.Do tego doszły mi jasne odchody.Nie myśląc długo zastosowałem kurację metronidazolem po 3 dniach efekt okazał sie piorunujący rybka wróciła do koloru niebieskiego a nawet jakby nieco wyblakła.Po powtórzeniu kuracji wszystko wróciło do normy.Powodzenia w kuracji.Jeśli rybka jest silna wszystko powinno być ok.Nie leczyłem reszty obsady i wszystkie palecie do dziś żyją.
Powodzenia.
Powodzenia.
- Załączniki
-
- paletka.JPG (43.55 KiB) Przejrzano 6729 razy
Wczoraj podałem ostatnią dawkę metro i dziś jest przerwa z podmianą a od jutra nowa dawka (na 150l/9 tabl do wewnętrznego filtra na noc) przez 6 dni. Po tym zrobić podmianę i zacząć urządzać akwarium od nowa.
Kiedyś moje akwarium wyglądało tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09b ... 8795b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/575 ... ccd58.html
a teraz myślę zmienić aranżację tylko na jaką?
Pozdrawiam Adrian.
Kiedyś moje akwarium wyglądało tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/09b ... 8795b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/575 ... ccd58.html
a teraz myślę zmienić aranżację tylko na jaką?
Pozdrawiam Adrian.
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Re
Ja osobiście stosowałem inną dawkę metronidazolu:
na 100l wody 4g metronidazolu 1 dnia czyli wypada około 16 tabletek 250mg
na dzień drugi połowa dawki i dzień trzeci to samo co na drugi, potem przerwa przez około tydzien z codziennymi podmianami wody (dużymi). Po tygodniu powtarzałem to samo.
Jak tam rybka w czasie kuracji?Czy powraca choć trochę do koloru?
Aranżacja zbiornika to jest twój indywidualny wybór, możesz starać się o ladne rośliny i dobre prarametry wody ale musisz mieć sporo światła i cierpliwości. Mogłbyś zrobić także akwarium sterylne ale nie ma ono żadnego uroku (moim zdaniem). Ja osobiście mam moje akwarium przedzielone na dnie szkłem na poł z tyłu akwarium nie mam żwiru tylko rośliny w doniczkach, natomiast z przodu akwarium jest żwir a w nim również część roślin. Takie rozwiązanie umożliwia mi utrzymanie porządku ponieważ tylną część zbiornika bardzo ładnie się czyści, natomiast przód odmulam raz w tygodniu. Powiem że rozwiązanie to jest całkiem wygodne.W każdej chwili mogę wyciągnąć tło do czyszczenia i nie mam potem problemu że żwir dostaje mi się pod nie.
Pozdrawiam.
na 100l wody 4g metronidazolu 1 dnia czyli wypada około 16 tabletek 250mg
na dzień drugi połowa dawki i dzień trzeci to samo co na drugi, potem przerwa przez około tydzien z codziennymi podmianami wody (dużymi). Po tygodniu powtarzałem to samo.
Jak tam rybka w czasie kuracji?Czy powraca choć trochę do koloru?
Aranżacja zbiornika to jest twój indywidualny wybór, możesz starać się o ladne rośliny i dobre prarametry wody ale musisz mieć sporo światła i cierpliwości. Mogłbyś zrobić także akwarium sterylne ale nie ma ono żadnego uroku (moim zdaniem). Ja osobiście mam moje akwarium przedzielone na dnie szkłem na poł z tyłu akwarium nie mam żwiru tylko rośliny w doniczkach, natomiast z przodu akwarium jest żwir a w nim również część roślin. Takie rozwiązanie umożliwia mi utrzymanie porządku ponieważ tylną część zbiornika bardzo ładnie się czyści, natomiast przód odmulam raz w tygodniu. Powiem że rozwiązanie to jest całkiem wygodne.W każdej chwili mogę wyciągnąć tło do czyszczenia i nie mam potem problemu że żwir dostaje mi się pod nie.
Pozdrawiam.
Witam.
Ja to mam pecha "JAK NIE UROK TO SR...."
Z 29 na 30.04 zapowietrzył mi się zewnętrzny filtr i głowica się zgrzała stopiło wszystko (potrzebna nowa). Woda zrobiła się mętna i śmierdziała (chyba skisła?) musiałem ją szybko podmienić choć połowę. Po podmianie załatwiłem nową głowicę i filtr chodzi ALE jak na złość dyski podłapały ospę (zauważyłem to wczoraj wieczorem). Podniosłem temperaturę ale nie wiem czy przy METRO mogę podać ICHTIOSAN ?
Proszę o radę za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam Adrian.
Ja to mam pecha "JAK NIE UROK TO SR...."
Z 29 na 30.04 zapowietrzył mi się zewnętrzny filtr i głowica się zgrzała stopiło wszystko (potrzebna nowa). Woda zrobiła się mętna i śmierdziała (chyba skisła?) musiałem ją szybko podmienić choć połowę. Po podmianie załatwiłem nową głowicę i filtr chodzi ALE jak na złość dyski podłapały ospę (zauważyłem to wczoraj wieczorem). Podniosłem temperaturę ale nie wiem czy przy METRO mogę podać ICHTIOSAN ?
Proszę o radę za co z góry dziękuję.
Pozdrawiam Adrian.
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Znaczy przy metro załapały ospę
?.
Filtr wyczyszczony, mam nadzieję. Jak temperatura? Mam wrażenie, ze obniżyłeś po poprzedniej kuracji, skoro kulorzęsek wyszedł. Druga sprawa - kulorzęsek musiał tam być, skoro "wyszedł" - to świadczy o błędach. Albo go przywlokłeś teraz, co świadczy o ..patrz. wyżej.
Ryby coś jedzą? Jak jedzą, to karm często niewielkimi porcjami dobrego pokarmu - one są wycieńczone skoro ichtyo je sieknęło.
Coś mi się zdaje, że gdzieś było o tym że metro tłucze kulorzęska. Ja nie sprawdzałem, bo nie miałem okazji, Antychowicz z tego co widzę - nie podaje metro, jako środka na ichtyo. Jakkolwiek, jeśli jest ospa, to natychmiast temperatura w górę.
Acha, Aquasan-S zawiera akryflawinę i błękit w niewielkich ilościach, to możesz podać, ale przecież podaj metro i sól niejodowaną - jakieś 4-6 łyżek stołowych na 100L. Przy okazji uchronisz je przed zatruciem NO2 po padnięciu filtra. Podmiana codziennie(bo filtr padł) z dawką leku i sól uzupełniać.
pozdr

Filtr wyczyszczony, mam nadzieję. Jak temperatura? Mam wrażenie, ze obniżyłeś po poprzedniej kuracji, skoro kulorzęsek wyszedł. Druga sprawa - kulorzęsek musiał tam być, skoro "wyszedł" - to świadczy o błędach. Albo go przywlokłeś teraz, co świadczy o ..patrz. wyżej.
Ryby coś jedzą? Jak jedzą, to karm często niewielkimi porcjami dobrego pokarmu - one są wycieńczone skoro ichtyo je sieknęło.
Coś mi się zdaje, że gdzieś było o tym że metro tłucze kulorzęska. Ja nie sprawdzałem, bo nie miałem okazji, Antychowicz z tego co widzę - nie podaje metro, jako środka na ichtyo. Jakkolwiek, jeśli jest ospa, to natychmiast temperatura w górę.
Acha, Aquasan-S zawiera akryflawinę i błękit w niewielkich ilościach, to możesz podać, ale przecież podaj metro i sól niejodowaną - jakieś 4-6 łyżek stołowych na 100L. Przy okazji uchronisz je przed zatruciem NO2 po padnięciu filtra. Podmiana codziennie(bo filtr padł) z dawką leku i sól uzupełniać.
pozdr
Witam.
Kuba.
1. Filtr już działo od poniedziałku (awaria z niedzieli na poniedziałek)
2. Podmiana wody była 50%- woda odstana (tygodniowa) lecz nie podgrzana do temperatury jaka była w akwarium i to mogło spowodować ospę.
3. Ryby jedzą lecz muszę 2 sztuki karmić z ręki bo silniejsze je doganiają od jedzenia.
4. Pokarm- miks własnej roboty + szpinak.
5. Ichtiosan mam lecz jeszcze NIE PODAŁEM bo nie wiem czy mogę go mieszać z METRO.
6. Od poniedziałku rozpoczęta II faza leczenia metro przez 6 dni.
7. Temperatura podniesiona do 33-34'C (maks grzałki jest do 34'C).
8. Kulorzęsek musiał być tylko jakie błędy popełniłem ?? Akwarium jest sterylne.
PS.
Postaram się foto umieścić albo link z dyskami co mają tą OSPĘ.
Mam jeszcze wewnętrzny filtr do 300 litrów w razie "W".
Pozdrawiam Adrian.
Kuba.
1. Filtr już działo od poniedziałku (awaria z niedzieli na poniedziałek)
2. Podmiana wody była 50%- woda odstana (tygodniowa) lecz nie podgrzana do temperatury jaka była w akwarium i to mogło spowodować ospę.
3. Ryby jedzą lecz muszę 2 sztuki karmić z ręki bo silniejsze je doganiają od jedzenia.
4. Pokarm- miks własnej roboty + szpinak.
5. Ichtiosan mam lecz jeszcze NIE PODAŁEM bo nie wiem czy mogę go mieszać z METRO.
6. Od poniedziałku rozpoczęta II faza leczenia metro przez 6 dni.
7. Temperatura podniesiona do 33-34'C (maks grzałki jest do 34'C).
8. Kulorzęsek musiał być tylko jakie błędy popełniłem ?? Akwarium jest sterylne.
PS.
Postaram się foto umieścić albo link z dyskami co mają tą OSPĘ.
Mam jeszcze wewnętrzny filtr do 300 litrów w razie "W".
Pozdrawiam Adrian.
- kubamajer
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Pilnuj NO2, i podmiany. Ichtiosanu nie dawaj przy metro w żadnym razie - sól+temperatura wystarczy. Wygrzej dobrze ryby, po kuracji zostaw temperaturę, podmieniaj wodę i węgiel też daj. Jak kulorzęsek zniknie, to nie dodawaj soli przy podmianach po kuracji. Po jakimś tygodniu, dodaj od razu dawkę soli 20-30g/100L i utrzymaj przez kilka tygodni takie stężenie. Często karm małymi porcjami i bardzo dbaj o czystość zbiornika. Ph możliwie nisko. Podałbym jeszcze levamisol w karmie wg. przepisu z Forum. Czy ryby dostają teraz metro w pokarmie?
pozdr
pozdr
adi3641 pisze:Dziś wieczorem rozpoczynam kurację METRONIDAZOLEM....Dawkowanie podał Adam w poście "METRONIDAZOL (zastosowanie i dawkowanie) str.4...
kubamajer pisze:Za krótka kuracja! Powinno być 6 dni, po czym duża podmiana i powtórka tyle samo. ...
adi3641 pisze:Wczoraj podałem ostatnią dawkę metro i dziś jest przerwa z podmianą a od jutra nowa dawka (na 150l/9 tabl do wewnętrznego filtra na noc) przez 6 dni. Po tym zrobić podmianę i zacząć urządzać akwarium od nowa.
Adrian jak się ciągnie sroke za dwa ogony to tak jest. Jeśli się czerpie z kogoś rady to mają być do końca a nie modyfikacje jakieś (druga kuracja zaraz poadi3641 pisze:Ja to mam pecha "JAK NIE UROK TO SR...."
.....dyski podłapały ospę (zauważyłem to wczoraj wieczorem). Podniosłem temperaturę ale nie wiem czy przy METRO mogę podać ICHTIOSAN ?

Adam