Dyski z Berlińskiego zoo

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

lukaszx6
senior
senior
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
Kontaktowanie:

Dyski z Berlińskiego zoo

Post autor: lukaszx6 » 29 kwie 2007, 13:14

Tylko dwie fotki ale myślę,że warto je tu pokazać:

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia są autorstwem kolegi Michała z innego forum.

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 29 kwie 2007, 15:38

Ładne rybcie. Ciekawe jaką mają wodę w tym zbiorniku, zważywszy na ilość skałek jakie w nim są?

Basia

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 29 kwie 2007, 16:03

Gajowa pisze:Ładne rybcie. Ciekawe jaką mają wodę w tym zbiorniku, zważywszy na ilość skałek jakie w nim są?

Basia
Właśnie, jedyne co mi tam nie pasuje to te skały, choć nie koniecznie muszą one wpływać na parametry wody, ale wg mnie nie akwarium z dyskami i skałami nie wygląda naturalnie, podobnie zresztą jak paletki w akwariach holenderskich.

Grzesiek

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY

Post autor: niki 28 » 29 kwie 2007, 19:17

Właśnie, jedyne co mi tam nie pasuje to te skały
Powiedzieć by można ,że gdyby nie tych kilka korzeni ,to biotop iśćie z" Malawi "
wg mnie nie akwarium z dyskami i skałami nie wygląda naturalnie
Tu się z Toba zgodzę
podobnie zresztą jak paletki w akwariach holenderskich.
Tu już niestety nie ,z resztą nie ja jeden

niki 28

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 29 kwie 2007, 19:30

niki 28 pisze:[...]
podobnie zresztą jak paletki w akwariach holenderskich.
Tu już niestety nie ,z resztą nie ja jeden

niki 28
Wiem :D , ale nikt nie jest perfekt :wink: i pozostańmy przy swoim

Grzesiek

Awatar użytkownika
Deszczowatwarz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
Kontaktowanie:

Post autor: Deszczowatwarz » 29 kwie 2007, 22:03

W zeszłym tygoniu odwiedziłem przy okazji wizyty w stolicy Warszawskie ZOO, nasze rybki miały 4-5cm i nie wyglądały najlepiej, cóż widocznie nie posiadają takich specjalistów jak PKMD ;).

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 30 kwie 2007, 05:33

Deszczowatwarz pisze:W zeszłym tygoniu odwiedziłem przy okazji wizyty w stolicy Warszawskie ZOO, nasze rybki miały 4-5cm i nie wyglądały najlepiej.
Te Berlińskie do szczęśliwych chyba też nie należą :wink:

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 30 kwie 2007, 09:24

W zeszłym tygoniu odwiedziłem przy okazji wizyty w stolicy Warszawskie ZOO, nasze rybki miały 4-5cm i nie wyglądały najlepiej, cóż widocznie nie posiadają takich specjalistów jak PKMD
Cóż Rafał.Zawsze wychodziłem z założenia ,że jak dbasz tak masz.A za darmo to teraz nawet po buzi się nie dostaje :wink: .Specjalistów też nie trzeba żeby ryby miały sie dobrze .Wystarczy trochę chęci ,serca i rozumu .

niki 28

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 30 kwie 2007, 13:35

Deszczowatwarz pisze:W zeszłym tygoniu odwiedziłem przy okazji wizyty w stolicy Warszawskie ZOO, nasze rybki miały 4-5cm i nie wyglądały najlepiej, cóż widocznie nie posiadają takich specjalistów jak PKMD ;).
W krakowskim ZOO też akwaria z rybciami, zwłaszcza dyskowcami (+ skalary, neonki, danio malabarski i coś tam jeszcze), pozostawiają wiele do życzenia :(
Ciekawi mnie czy w Wrocławiu jest pod tym względem nadal (opinia sprzed kilku lat, kiedy szefową działu akwa była p. dr Listwan) znacznie lepiej niż w Krakowie ?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2007, 08:35 przez wiesiek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
niki 28
członek PKMD

Post autor: niki 28 » 30 kwie 2007, 15:56

W krakowskim ZOO też akwaria z rybciami, zwłaszcza dyskowcami (+ skalary, neonki, tęczanki i coś tam jeszcze) pozostawiają bardzo wiele do życzenia
Nie wiem , nie byłem ,ale skoro tak twierdzisz to tak napewno jest .Pytanie tylko dlaczego ? .Czy tak musi być że przychodzisz do zoo i oglądasz niezbyt zadbane akwaria ,a co za tym idzie nie zawsze zdrowe ryby .Mogę zrozumieć ,że utrzymać nierzadko kilkadziesiąt dużych zbiorników ,i to jeszcze w dodatku biotopowych to ogrom pracy ,ale przecież są pracownicy zoo na etacie którzy sie nimi zajmują .Czasem na tym forum zbyt mocno "rozczulamy"się a to nad parametrami wody ,a to znowu nad systemem filtracji ,czy też nad doborem jak najlepszego pokarmu itp, tylko po to ,żeby nasze ryby miały sie jak najlepiej .Niewątpliwie niejeden z nas wkłada w to wiele serca ,czasu i pracy,o pieniądzach nie wspomnę .Być może w ogrodach zoo jest inaczej ,przynajmniej
niektórych .Niedopatrzenie ,niekompetencja ,brak zamiłowania do tego co się robi ,czy też braki kadrowe sa przyczyną że potencjalny zwiedzający ogród zoo musi patrzeć na zapuszczone akwaria

niki 28

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”