woda z RO bezpośrednio do akwarium

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

MaciekL
junior
junior

woda z RO bezpośrednio do akwarium

Post autor: MaciekL » 01 maja 2007, 22:34

Czy wodę z filtra RO można lać bezpośrednio do akwarium. Chciałem zrobić automatyczną podmianę wody, ale nie wiem czy woda z RO zarówno ta odfiltrowana jaki i ta odpadowa a szczególnie ta druga czy może być lana prosto do akwa?

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 01 maja 2007, 22:42

Odpadowej nie polecam choć wiem że co niektórzy tak mają i pewna część tej odpadówki leci do akwarium. A sama RO? Jak najbardziej,tylko pilnuj uważnie ph przy tym (potrafi lecieć w dół na łeb na szyje)

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 02 maja 2007, 03:09

Spokojnie możesz lać bezpośrednio, sam tak od zawsze robię, kiedyś używałem również wody odpadowej i też lałem ją prosto do akwa, bez żadnych efektów ubocznych.

MaciekL
junior
junior

Post autor: MaciekL » 02 maja 2007, 08:22

Gregi pisze:Spokojnie możesz lać bezpośrednio, sam tak od zawsze robię, kiedyś używałem również wody odpadowej i też lałem ją prosto do akwa, bez żadnych efektów ubocznych.
Czy ta woda odpadowa jest też w RO w jakiś sposób filtrowana czy to po prostu kranówa, trochę się tego obawiam bo jak wcześniej odstawiałem wodę z kranu to po 48 godzinach często na dnie była cienutka warstwa brunatnego osadu (chyba jakieś metale ciężkie) no i oczywiście w wodzie prosto z kranu jest chlor. Czy filtr RO wpływa w jakiś sposób na pozbycie się różnych (szkodliwych ) substancji również w wodzie odpadowej?

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 02 maja 2007, 08:49

MaciekL pisze:Czy ta woda odpadowa jest też w RO w jakiś sposób filtrowana czy to po prostu kranówa, trochę się tego obawiam bo jak wcześniej odstawiałem wodę z kranu to po 48 godzinach często na dnie była cienutka warstwa brunatnego osadu (chyba jakieś metale ciężkie) no i oczywiście w wodzie prosto z kranu jest chlor. Czy filtr RO wpływa w jakiś sposób na pozbycie się różnych (szkodliwych ) substancji również w wodzie odpadowej?
Woda która przechodzi przez RO - (czysta, czy odpadowa) przechodzi również przez prefiltry (mechaniczny i węglowy), więc osadu i chloru być nie powinno. Swoją drogą te prefiltry musisz częściej wymieniać mając taką wodę.

MaciekL
junior
junior

Post autor: MaciekL » 02 maja 2007, 09:21

stanpiter pisze: Woda która przechodzi przez RO - (czysta, czy odpadowa) przechodzi również przez prefiltry (mechaniczny i węglowy), więc osadu i chloru być nie powinno. Swoją drogą te prefiltry musisz częściej wymieniać mając taką wodę.
Jeśli tak to chyba spróbuję z RO prosto do akwarium, taki sposób uprości znacznie system i zmniejszy koszty. Czy możecie polecić jakieś dobre filtry RO do akwarium 720 l (planuję ok. 30 l podmiany dziennie). Szukam też elektrozaworu gdyby ktoś miał namiar na jakiś sprawdzony to będe wdzieczny.

Awatar użytkownika
Viman

Post autor: Viman » 02 maja 2007, 09:54

Polecam ALLEGRO.

Awatar użytkownika
lin2
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: lin2 » 02 maja 2007, 09:55

Ja używam wody tylko z RO ale przed podmianą dodaje do niej mikro i makro elementy. Nie wiem jak to robią bardziej doświadczeni akwaryści ale moim zdaniem jest to zasadne. Jeżeli nie jest to konieczne to proszę o sprostowanie.

Awatar użytkownika
MarSz
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marek Szurpik
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bielsk Podlaski
Kontaktowanie:

Post autor: MarSz » 02 maja 2007, 10:48

lin2 pisze:Ja używam wody tylko z RO ale przed podmianą dodaje do niej mikro i makro elementy. Nie wiem jak to robią bardziej doświadczeni akwaryści ale moim zdaniem jest to zasadne. Jeżeli nie jest to konieczne to proszę o sprostowanie.
Można i tak, ale ja robie mieszankę RO/KRAN
Mieszanka leci w jednej chwili mniej więcej 5/1 tam by otrzymać TWW około 4-5
Kran leci u mnie przez kubeł z wkładem podwójnym Sendyment 5mikr i wegiel i jest tak wyregulowany iż daje po zmieszaniu TWW5.
Robiłem to metodą prób i błędów nalewając do szklanki mieszankę i regulując zaworek z kranem tak by uzyskać przedmiotową twardość.
Obecnie odkrecam jeden zawór główny i zbiornik napełnia mi się miszanką o tej twardości.

Awatar użytkownika
Woytek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Woytek » 02 maja 2007, 12:36

Gregi pisze:.....kiedyś używałem również wody odpadowej i też lałem ją prosto do akwa, bez żadnych efektów ubocznych.
Odpadowa? czyli ta co się wylewa do kanalu? Jakie ona może mieć parametry,czystość chemiczną? Pytam dlatego ponieważ planuje zakup RO i mam mętlik w glowie,jedni mówią że odpad to trucizna ,inni z kolei leją ją do akwarium...........

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 02 maja 2007, 13:31

Woytek pisze:
Gregi pisze:.....kiedyś używałem również wody odpadowej i też lałem ją prosto do akwa, bez żadnych efektów ubocznych.
Odpadowa? czyli ta co się wylewa do kanalu? Jakie ona może mieć parametry,czystość chemiczną? Pytam dlatego ponieważ planuje zakup RO i mam mętlik w glowie,jedni mówią że odpad to trucizna ,inni z kolei leją ją do akwarium...........
Woda kranowa=Woda po przejściu przez RO + odpad, który też przeszedł przez filtry mecheniczny i węglowy. Więc jeśli niektórzy mieszają RO i kran to tym bardziej można mieszać RO + odpad. Innymi słowy mówiąc odpad jest troszkę czyściejszy niż zwykła kranówka.[/i]

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 02 maja 2007, 13:39

U mnie odpad z filtra RO leci prosto do kanalizacji, ale gdybym mógł go gromadzić to zamiast mieszać wodę z RO 3/4 do 1/4 kranówki zastąpiłbym kranówkę wodą odpadową. Odpad nadaje się lepiej niż kranówka.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 02 maja 2007, 14:14

Odpad - przynajmniej u mnie ma niskie ciśnienie i nie chce lecieć wężykiem zbyt wysoko (ok.1.5m). Można zrobić trójnik po przejsciu przez prefiltry, a przed membraną i wykorzystać tę wodę. Ja mam beczkę 200l na strychu i tam zbieram wodę, a podzcas podmiany woda leci siłą grawitacji cienkim wężykiem (6mm) do akwa - powoli aby uniknąć konieczności podgrzewania.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 02 maja 2007, 14:18

_TOM_ pisze:U mnie odpad z filtra RO leci prosto do kanalizacji, ale gdybym mógł go gromadzić to zamiast mieszać wodę z RO 3/4 do 1/4 kranówki zastąpiłbym kranówkę wodą odpadową. Odpad nadaje się lepiej niż kranówka.
Zupełnie nie rozumiem tej oszczędności. Może ktoś się zabawi i policzy ile to moze dodatkowo kosztować?
Czyścić wodę tylko po to , aby z powrotem wlać te brudy.
Jesli ktoś ma miernik przewodności to prosze zmierzyć sobie przewodność wody odpadowej. Ja mam w kranie 240 uS....... woda odpadowa ma 450uS.
pomimo tego że przeszła przez prefiltry.
Druga sprawa TWO takiej wody jest znacznie wyższe. Przecież beż żadnych dodatkowych nakładów można wodę z przed RO a już po prefiltrach podciągnąc do zbiornika. Jeśli taka woda się nadaje to pewnie dla pyszczaków.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 02 maja 2007, 14:24

Chęć oszczędzania wynika z pobudek ekologicznych oraz pewnie z tego, że u niektórych licznik wody się nie obraca w czasie pracy filtra :) . Tzw. odciek - odpad jest wodą z wiekszą ilością soli min., a więc musi mieć większą przewodność i TWO.

Odpowiedz

Wróć do „Woda”