Ja w każdym razie zakładam(rzadką), bo jak pisałem - dobrego, w tym akurat przypadku nigdy za wiele.
pozdr

I właśnie tego do końca nie rozumiem. Marcin ma wstawione zaworki kulkowe, ale odkręcanie tego dzwona od obudowy to koszmar, mam tego typu filtry zamontowane w instalacji domowej. Może jakieś szybkozłączki ogrodowe, ale tego bym się bał, ze względu na ich awaryjność. Nawet te najlepszych firm nie wytrzymują długo i po jakimś czasie albo się zapiekają, albo przeciekają (doświadczenia z ogródka przydomowego). Może Birdas ma jakiś patentkubamajer pisze:Pamiętaj jednak Krzysztof, że w filtrze masz rozwiązany problem wypięcia węży "na sucho"(aqua stop), tu aby to zrobić trzebaby zastosować jakieś zawory na wężu z obu stron. Zupełnie nie wiem natomiast, w jakim celu są zawory wpięte w ten filtr.. Rozjaśnij coś Marcin...
IMO w 450 litrach ZAWSZE 2 niezalezne od siebie filtry (głowice). Gdy jedna stanie, nie zaskoczy w trakcie spadku napięcia to druga będzie chodzić. Gdy jedna się zatka: nagromadzona ilośc substancji organicznych, ślimak na wejściu, ryba na wejsciu to drugi cały czas będzie pracował i dotleniał wodę. Na wejściu zawsze zakładać coś co powstrzyma ślimaki (jak ktoś ma) i ryby do wpływania w otwory. Stąd to prosta droga do tragedii.Iwek_22 pisze:... że nie ma co wogóle odpalać tego małego filtra.
O.K.rafdisc pisze:Właśnie, że zupełnie odwrotnie.Czyli większy o większej przepustowości jako filtr biologicznyIm większa przepustowośc tym czyściejsze akwarium, biologia powinna byc w filtrze o mniejszym przepływie wody-patrz filtry biologiczne.a mniejszy jako mechaniczny i cześciej czyścić??????

Fabrycznie są specjalne wkłady (coś takiego jak prefiltry do RO). Ja jednak dokupiłem pojemnik, który znajduje się w środku i wypełniam go watą. Już po kilku tygodniach pracy koszt pojemnika się zwrócił ponieważ wata akwarystyczna jest o wiele tańsza niż oryginalny wkład do tego prefiltra. Jutro będę robił podmianę w akwa więc chyba jednak pstryknę jeszcze kilka fotek jak to wygląda po rozebraniu.Iwek_22 pisze: Fabrycznie do takiego filterka są przystosowane specjalne wkłady, czy Ty watę po prostu upychasz do pustego pojemnika?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości