Dozowanie CO2
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Dozowanie CO2
Witam!!!
Aqwa 600L. Mam AquaMedic Reaktor M (http://www.aquashop.com.pl/catalog/prod ... ts_id=1644)
Czy ten reaktor przyklejony z boku akwarium rozpuscza co2 tak aby był w całym aqwa (wymiary 200*50*60) czy może zrezygnować z niego i zastosować 2 lub 3 kostki lipowe
Z reaktora bąbelki są chyba dobrze rozpuszczone w wodzie bo ich niewiele widać na wylocie a z kostki leci ich bardzo dużo ale mimo że są maleńkie to ulatują z wody i nie wiem czy w takiej postaci są przyswajalne przez roślinki.
Choduje Paletki + duża obsada roślin, tem wody 29 stopni i w tej temp. CO2 szybko uwalnia się z wody zatem - CO LEPSZE : REAKTOR CZY KOSTKI ???
Aqwa 600L. Mam AquaMedic Reaktor M (http://www.aquashop.com.pl/catalog/prod ... ts_id=1644)
Czy ten reaktor przyklejony z boku akwarium rozpuscza co2 tak aby był w całym aqwa (wymiary 200*50*60) czy może zrezygnować z niego i zastosować 2 lub 3 kostki lipowe
Z reaktora bąbelki są chyba dobrze rozpuszczone w wodzie bo ich niewiele widać na wylocie a z kostki leci ich bardzo dużo ale mimo że są maleńkie to ulatują z wody i nie wiem czy w takiej postaci są przyswajalne przez roślinki.
Choduje Paletki + duża obsada roślin, tem wody 29 stopni i w tej temp. CO2 szybko uwalnia się z wody zatem - CO LEPSZE : REAKTOR CZY KOSTKI ???
- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Co lepsze kostka czy reaktor M - pytanie ciekawe .
Reaktor M zbudowany jest w formie spirali o długości około 50 cm - tyle mniej więcej musi przebyć pęcherzyk Co2 . Czyli faktycznie to samo co pęcherzyk który z kostki lipowej ma do powierzchni wody .
Można więc przyjąć że mają równo - różnica polega na tym że ten pęcherzyk w reaktorze ma stale pod prąd ( pompa tłoczy wodę z szybkością 400 l/h ) a ten s kostki leci ku powierzchni bez wysiłku .
Tak więc w reaktorze bąbelek o średnicy początkowej a 5 mm nie ma szans dolecieć do góry a z kostki taki o średnicy 1 mm robi to bez wysiłku .
Moim zdaniem więc Reaktor M jest zdecydowanie lepszy niż najlepsza kostka.
Reaktor M zbudowany jest w formie spirali o długości około 50 cm - tyle mniej więcej musi przebyć pęcherzyk Co2 . Czyli faktycznie to samo co pęcherzyk który z kostki lipowej ma do powierzchni wody .
Można więc przyjąć że mają równo - różnica polega na tym że ten pęcherzyk w reaktorze ma stale pod prąd ( pompa tłoczy wodę z szybkością 400 l/h ) a ten s kostki leci ku powierzchni bez wysiłku .
Tak więc w reaktorze bąbelek o średnicy początkowej a 5 mm nie ma szans dolecieć do góry a z kostki taki o średnicy 1 mm robi to bez wysiłku .
Moim zdaniem więc Reaktor M jest zdecydowanie lepszy niż najlepsza kostka.
Fałsz - to nie Twoje zdanie tylko tak po prostu jestcocoloco pisze: Moim zdaniem więc Reaktor M jest zdecydowanie lepszy niż najlepsza kostka.

IMO bym dodał (bardzej czytelne) do tego tylko to, że ten pod prąd stale zmniesza swoją objętość początkową przez co rosnie rozpuszczalnośc w wodzie gazu.
Adam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Adam – Wiesiekowi w tym momencie chyba nie chodzi o wynalazki i cytaty sławnych ludzi. Moim zdaniem – na teraz – interesuje go FAKT, co jest lepsze kostka czy reaktor. Wyszło reaktor i... no to reaktor.
Ja również udzielając komuś porad
– wzoruję się tylko na innych. Sam jakoś nic nie wynalazłem.
Chyba wszystko jest już wymyślone.

Ja również udzielając komuś porad

Mikołaj Ty widze nie czytasz dokładnie co i jak. Cytat - czy ja wiem czy Alek jest sławnyMikołajCz pisze:Adam –.....wynalazki i cytaty sławnych ludzi. ...

Odpowiedż na pytanie była zawarta we wspomnianym cytacie. To chyba jest popularne na TYM FORUM i nie tylko ja to robię

Adam
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Mikołaj Czernichowski
- Kontaktowanie:
Adam, nie mnie oceniać ale wg. mnie jesteś osobą b.wartościową, i już sam zamiar napisania książki, coś o Tobie mówi, ale dziwię się trochę, że robisz takie „polowanie” lub sprawdzanie wiarygodności słów – właśnie wtedy, kiedy one coś sensownego wnoszą. Nie chcę słodzić ani Tobie czy komuś innemu, ale posty m.in. i cocoloca mnie osobiście imponują – są czasami zabawne, zmuszają do myślenia i .... pomagają. I o to chodzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- puchatek45
- nowicjusz
Witam
Mam troszeczkę doświadczenia z roślinkami i potwierdzam to co napisał cocoloco
Jeżeli chodzi o kostkę to za nią przemawia tylko jej cena a Ty już posiadasz reaktor, to po rozterkach.
Polecam do kompletu elektrozawór i takie urządzenie
http://cgi.ebay.de/PH-CONTROLLER-REGLER ... dZViewItem
wartość PH masz pod kontrolą
Jak trochę poszukasz na ebay to trafisz to samo urządzenie sporo taniej.
Pozdrawiam Staszek
Mam troszeczkę doświadczenia z roślinkami i potwierdzam to co napisał cocoloco
Jeżeli chodzi o kostkę to za nią przemawia tylko jej cena a Ty już posiadasz reaktor, to po rozterkach.
Polecam do kompletu elektrozawór i takie urządzenie
http://cgi.ebay.de/PH-CONTROLLER-REGLER ... dZViewItem
wartość PH masz pod kontrolą
Jak trochę poszukasz na ebay to trafisz to samo urządzenie sporo taniej.
Pozdrawiam Staszek