Mam nie lada problem i proszę o pomoc.
Próbowałam na innych forach, ale nikt nie może za bardzo zidentyfikować glona. Nawet na forach związanych z roślinami akwarystycznymi nic........ u nich ten rodzaj jest prawie nieznany.
Otóż:
Jest to w pierwszym stadium galaretka, przeźroczysta, porastająca korzeń i roślinki. Następnie rośnie i zmienia zabarwienie na brazowiejące. Po wyciągnięciu korzenia i ścieraniu szlamu mechanicznym sposobem, ciemnieje jeszcze bardziej.
Po ostatnim oczyszczeniu nie było mnie w domu 9 dni - rybcie były karmione przez osobę związaną ze zwierzakami - i to coś przybrało rozmiary tragedii. Falujące włosu o brązowawym zabarwieniu, porastające wszystko, mawet coś jest na szybach a nigdy tam nic nie było.
Teraz trochę o akwa:moje akwa ma 126l,
obsada: 5 małych paletek żywiących się sercami wołowymi z dodatkami (czekają już na nowy domek ok 250l), roślinki wolno rosnące 5 szt. , w tym 4 szt anubias barterie ver.angustifolio, korzeń, oświetlenie 2x18W oceanic light, oceanic colour,włączane w godzinach 7-11, 16-22
napowietrzanie 24h, filtracja 24h filtr kubełkowy tetratec 700
parametry:
kh 3
gh 10
ph 7,0
podmiany co 7 dni 30%, a ostatnio 50% - woda kranowa odstana z dodatkiem aqua safe tetry
nie mam nawożenia CO2, ani filtra RO (w drodze), nawoziłam przy podmianach Planta Gainer (aqua art) wg. instrukcji.
Dysponuję zdjęciami ale są o dużej rozdzielczości i nie mogę ich umieścić na forum, pięknie wyglądają te włosy. ........Jesli ktoś chce fotki mogę dosłać proszę o adres i o pomoc. To dla mnie ogromny problem, walczę i sił mi brak.