Rady dla początkującego w zakupie paletek
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Rady dla początkującego w zakupie paletek
Witam
Zalozyłem juz zbiornik dla paletek--teraz szukam sprawdzonych hodowców z Katowic i okolic--ma ktoś jakieś namiary????
Gdy będę kupować rybki to na co zwrócić uwagę???co świadczy o tym że ryba jest zdrowa?? a co że jest z nią coś nie tak
Zalozyłem juz zbiornik dla paletek--teraz szukam sprawdzonych hodowców z Katowic i okolic--ma ktoś jakieś namiary????
Gdy będę kupować rybki to na co zwrócić uwagę???co świadczy o tym że ryba jest zdrowa?? a co że jest z nią coś nie tak
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Kupujac rybki postaraj sie zwrócic uwagę na ogólny wyglad rybki, żeby była jak najbardziej okrągła wręcz bardziej wysoka- w strukturze całego ciała a nie tylko płetw. Nie powinna miec tzw. szczurowatego ryjka-mowa o głowie rybki / obrazujac na innym zwierzęciu to ma byc bardziej buldogiem niż owczarkiem niemieckim/. Bardzo ważną kwestią jest stan ogólny rybki-wybieraj zawsze nawiększą , najładniejszą i najlepiej wybarwioną rybkę. Bez zapadniętego brzuszka-wręcz poproś hodowce aby przy tobie nakarmił -zaznaczam małą ilością karmy rybki, zobaczysz wtedy jaki mają apetyt a to bardzo dużo. Wybieraj rybki z jak najmniejszą ilością pieprzu na sobie/czyt. czarnych kropek/. Poproś przy kupnie hodowcę o parametry wody w jakich przebywaja rybki, może też o wskazówki odnośnie karmienia zakupionych paletek. Jeśli w zbiorniku z którego kupujesz rybki zobaczysz coś niepokojącego, np: na dnie galaretowate odchody lub ocierające się o przedmioty rybki to sobie odpuśc. Zwróc też uwagę na oko rybki, jeśli widzisz kilkadziesiąt rybek i ta którą sobie wybrałeś ma największe oko to znaczy, że dokonałeś niewłaściwego wyboru- po oku poznaje się wiek rybki. Im większe tym rybka starsza. Ponadto oko w większosci form barwnych powinno byc czerwone-jeśli jest czarne to też zły znak. Życzę udanych zakupówGdy będę kupować rybki to na co zwrócić uwagę???co świadczy o tym że ryba jest zdrowa?? a co że jest z nią coś nie tak

-
- senior
- Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
- Kontaktowanie:
Ja z własnego doświadczenia powiem Ci żebyś kupywał ryby tylko i wyłącznie od znanych sobie ludzi....,nie od zapoznanych dopiero co.Ryba,którą zamierzasz kupić musi być:
przyjaźnie nastawiona do człowieka,nie może uciekać,gdy się poruszysz obok zbiornika ryba nie może reagować płochliwością
musi przyjmować każdy rodzaj pokarmu
wielkość ryby powinna być wymiarowa tzn.duże oko=mniejsza ryba w przyszłości,dlatego też wybieraj rybę z oczami proporcjonalnymi do wielkości całego ciała
kolejna rzecz to parametry wody,sprzedający musi Tobie dokładnie powiedzieć jakie parametry ma woda w jego zbiorniku(czy ma RO,czy też nie ma),to bardzo ważne
Ostatnia rzecz-człowiek,który odciąga Cię od innego hodowcy,zniechęca jak się tylko da,wygłasza prelekcję na temat warunków w czyjejś hodowli i na temat czyichś ryb to typowy handlarz,dla którego liczy się ilość i kolor sprzedawanego towaru,anie wielkość i zachowanie..Unikaj kupna ryb od takich ludzi.
przyjaźnie nastawiona do człowieka,nie może uciekać,gdy się poruszysz obok zbiornika ryba nie może reagować płochliwością
musi przyjmować każdy rodzaj pokarmu
wielkość ryby powinna być wymiarowa tzn.duże oko=mniejsza ryba w przyszłości,dlatego też wybieraj rybę z oczami proporcjonalnymi do wielkości całego ciała
kolejna rzecz to parametry wody,sprzedający musi Tobie dokładnie powiedzieć jakie parametry ma woda w jego zbiorniku(czy ma RO,czy też nie ma),to bardzo ważne
Ostatnia rzecz-człowiek,który odciąga Cię od innego hodowcy,zniechęca jak się tylko da,wygłasza prelekcję na temat warunków w czyjejś hodowli i na temat czyichś ryb to typowy handlarz,dla którego liczy się ilość i kolor sprzedawanego towaru,anie wielkość i zachowanie..Unikaj kupna ryb od takich ludzi.
Witam
Polecam i robie to na moją odpowiedzialność hodowce krisaczek z Katowic super rybki
.
ps. było nas dwóch : 2xmalboro,2x read turcus itp.
pozdrawiam
jeszcze tam wpadniemy
Polecam i robie to na moją odpowiedzialność hodowce krisaczek z Katowic super rybki

ps. było nas dwóch : 2xmalboro,2x read turcus itp.
pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 15 maja 2007, 13:40 przez Viman, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafdisc
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Trzeba zacząc dbac o materiał do sprzedaży, robic selekcję jak Azjaci i podwyższac prestirz hodowli. A nie sprzedawac wyścigówki F-1/nie mylic z 1 pokoleniem/. A potem śmiac sie na forum z kiepskiego zakupu lub odchowu. Pamiętaj Łukasz to ty wybierasz rybkę która Ci się podoba a nie sprzedający.Założę się, że jak byś przypadkiem taką znalazł to dostaniesz bonusa.
Tylko pożycz okulary od Stępnia i weź urlop
Ps. Pisze tak bo już parokrotnie zawiodłem sie na sprzedających/hodowcach, handlarzach/. Za każdym razem jadąc na hodowlę nie miałem prawa pełnego wyboru. Pomimo, iż rybka pływała z innymi w jednym zbiorniku to była za ładna żebym sobie ją kupił / nawet podbijając cenę/. Hodowcy którzy decydują się na sprzedaż określonych ryb niech odseparu ją je do innych zbiorników, pomieszczeń-żeby nie drażnic kupującego.

Adam to co w takim razie ma zrobić ktoś kto chciałby mieć w swoim akwarium np. golden leopard ss lub leopard ring ?adamn pisze:Taka moja rada:
jeśli jesteś na HODOWLI co ktoś ma i się reklamuje a nie widzisz par z danej odmiany z młodymi to omiń ją szerokim łukiem. To nie hodowla a przetrzymanie i .....
Adam
Niestety te ryby jak i wiekszość bardziej "szlachetnych" odmian jest importowana. Zakładanie z góry , że każdy importer jest oszustem jest bez sensu. Ktos kto się natnie najzwyczajniej w świecie nie kupi wiecej ryb u oszusta.
Kilka osób na forum chwaliło sie, ze rozmnaża np. leo ss ale nie wydaje mi się by było ich wielu. Zreszta to,że dorosłe leo ss mają młode wcale nie oznacza,że wyrosną z nich też takie ryby (ostatnio opisywał to HAKI).
Azjaci maja z tego kasę i robią wszystko żeby jej nie stracić.
Zostaje nam wiec tylko liczyć na uczciwośc importera