Czyż nie piękne??
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
Trząsł się, widać-bo ostrość mogłaby być lepsza - ale: SZACUNEK. Za fotkę, sytuację i ujęcie.W mojej prywatnej skali 8/10, dziesiątki w życiu jeszcze nie dałem (kiedyś trzeba zemdleć na widok zdjęcia
)
Bogdan, czas chyba najwyższy usiąść również do komputera i zacząć obrabiać foty - to zdjęcie aż się prosi o kilka delikatnych "dotknięć". Ze swojej strony kciuków nie puszczam, bo z fotki na fotkę coraz bardziej warto.
Rafał
PS: żeby nie być gołosłownym - na górze oryginał, na dole poprawiona ostrość i poziomy - więc żadne ajwaj tylko uwypuklenie wartości fotki:

Bogdan, czas chyba najwyższy usiąść również do komputera i zacząć obrabiać foty - to zdjęcie aż się prosi o kilka delikatnych "dotknięć". Ze swojej strony kciuków nie puszczam, bo z fotki na fotkę coraz bardziej warto.
Rafał
PS: żeby nie być gołosłownym - na górze oryginał, na dole poprawiona ostrość i poziomy - więc żadne ajwaj tylko uwypuklenie wartości fotki:

- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Rafal_W pisze:Trząsł się, widać-bo ostrość mogłaby być lepsza - ale: SZACUNEK. Za fotkę, sytuację i ujęcie.W mojej prywatnej skali 8/10, dziesiątki w życiu jeszcze nie dałem (kiedyś trzeba zemdleć na widok zdjęcia)

Bogdan, czas chyba najwyższy usiąść również do komputera i zacząć obrabiać foty
I tu może być problem, bo komputerowiec to ja taki jak z koziej .....
-
- nowicjusz
- Imie i Nazwisko: Mirosław Twoder
nieśmiało chwalę się zdjęciami wykonanymi przez moją córeczkę
zwykłym najzwyklejszym aparatem Olympus CAMEDIA Digital Camera C-4000 Zoom optyczny x3

- Załączniki
-
- a to moje
- pszczółka2.jpg (30.27 KiB) Przejrzano 5661 razy
-
- to też córci
- pszczółka3.jpg (21.94 KiB) Przejrzano 5661 razy
-
- foto: Ania
- pszczółka1.jpg (50.46 KiB) Przejrzano 5661 razy
Ostatnio zmieniony 16 maja 2007, 19:36 przez miko, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale tu chyba chciałeś pokazać jak można za pomocą "inteligentnego" programu zepsuć fotkę! Jeszcze trochę a zrobiłbyś z tego komiks!Rafał
PS: żeby nie być gołosłownym - na górze oryginał, na dole poprawiona ostrość i poziomy - więc żadne ajwaj tylko uwypuklenie wartości fotki
Bogdan zdecydowanie lepszy (bardziej naturalny) oryginał, co nie znaczy, że nie należy wspomagać się PS, ale we wszystkim trzeba mieć "troszeczkę" umiaru, a nie tylko wiadomości teoretycznych i wyciskania z programu maksymalnych możliwości - ciut wyczucia.
Zdjęcie super.
Popolemizujmy zatem, już dawno nie miałem okazjiIwek_22 pisze:Ale tu chyba chciałeś pokazać jak można za pomocą "inteligentnego" programu zepsuć fotkę! Jeszcze trochę a zrobiłbyś z tego komiks!Rafał
PS: żeby nie być gołosłownym - na górze oryginał, na dole poprawiona ostrość i poziomy - więc żadne ajwaj tylko uwypuklenie wartości fotki
Bogdan zdecydowanie lepszy (bardziej naturalny) oryginał, co nie znaczy, że nie należy wspomagać się PS, ale we wszystkim trzeba mieć "troszeczkę" umiaru, a nie tylko wiadomości teoretycznych i wyciskania z programu maksymalnych możliwości - ciut wyczucia.
Zdjęcie super.

Zepsuć fotkę? W zdjęciu Bogdana zdecydowanie brakuje ostrości i przesadzona jest ciepła (żółta) komponenta. Ostrość poprawiona (popatrz na fakturę liścia, ilość szczegółów na pająku), komponenta żółta osłabiona - co spowodowało lepsze wydobycie światła i automatycznie zwiększenie kontrastów. To zdjęcie to makro - więc ostry detal jest tu istotny - a nie romantyczne zdjęcie jeszcze dziewic w przymglonym wieczornym świetle.
"inteligencja" programu - Photoshop jest akurat najmniej "inteligentnym" softem do obróbki zdjęć - jeśli przez inteligencję rozumie się puszczenie programu samopas z rozkazem "zrób lepsze zdjęcie". Zrobił to, czego od niego zażądałem - z pełną świadomością wyniku. Za to go zresztą uwielbiam - i ujeżdżam od kilku lat, więc to dość poważna zażyłość.
"Wiadomości teoretyczne" - tu niestety kulą w płot - ośmioletnia praca jako grafik - z wymiernymi efektami w postaci domu i przyległości jako efekt tej pracy - to chyba praktyka aż nazbyt namacalna. W tych ośmiu latach także masowa obróbka zdjęć na potrzeby dużego ogólnopolskiego dziennika, zweryfikowana także w druku. A z kim rozmawiam - bym wiedział, czy wyciągać kolejne argumenty i na jakim poziomie rozpatrywać zarzuty - profesjonalisty czy zwykłego człowieka, który ma ochotę powiedzieć "nie podoba mi się"?

Rafał
No i po tym cytacie wiem już wszystko."inteligencja" programu - Photoshop jest akurat najmniej "inteligentnym" softem do obróbki zdjęć - jeśli przez inteligencję rozumie się puszczenie programu samopas z rozkazem "zrób lepsze zdjęcie". Zrobił to, czego od niego zażądałem - z pełną świadomością wyniku. Za to go zresztą uwielbiam - i ujeżdżam od kilku lat, więc to dość poważna zażyłość.
PS to choroba, (prawie tak zaraźliwa jak paletki

Może faktycznie masz dziesiątki zdjęć do "uzdatnienia" dziennie i wtedy prostszy i łatwiejszy jest jeden z wielu przystępniejszych programów.
Nie mam w zwyczaju samowychwalania i samouwielbiania się publicznie, ale muszę Cię zmartwić: Twoje 8 letnie doświadczenia w DTP pozwoliły poznać tylko niewielki fragmencik tej wiedzy, a Ty jeszcze łączysz fotografię z poligrafią (wszędzie jesteś takim ekspertem?). A dom nie jest dla mnie żadnym przełożeniem wiedzy i doświadczenia.
Jeśli chcesz więcej informacji, to proszę na priv, bo chyba troszeczkę zaśmiecamy ten temat.
Pozdrawiam