Ślimaki, a paletki???
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
- senior
- Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
- Kontaktowanie:
Ślimaki, a paletki???
Pytanie jak w temacie.Co sądzicie o takim połączeniu?I czy ślimaki są w stanie poradzić sobie z glonami panującymi w akwarium?Jak wygląda kwarantanna ślimaków.
Choć z mojego punktu widzenia ślimaki nie bardzo pasują mi z dyskami, jednak proszę o jakieś opinie.
Pozdrawiam....
Choć z mojego punktu widzenia ślimaki nie bardzo pasują mi z dyskami, jednak proszę o jakieś opinie.
Pozdrawiam....
-
- senior
- Kontaktowanie:
Re
Generalnie szukam czegoś co ograniczy glony rozrastające sie w akwarium.Nie jest mi prosto pozbyć się tego dziadostwa. Ale mam nadzieję że baniak lepiej zakwitnie po dosadzeniu nowych roślin oraz zwiększeniu ilości światła.Teraz nie jest już tak źle ale ciągle coś przykleja się do liści roślin.Jedynie lotos tygrysi rośnie jak na drożdżach i glony się go nie czepiają.
- Gregi
- junior
- Kontaktowanie:
Zaręczam, że poradzą_TOM_ pisze:[..]
Ślimaki z glonami sobie nie poradzą, zaręczam.

Jako, że u mnie krewetki nie mają szans na przeżycie (już po kilku dniach wszystkie zostały zjedzone), właśnie te ślimaczki nie pozwalają glonom rozwinąć skrzydeł. Jedyny problem z nimi, to niezbyt odpowadają im "paletkowe" parametry wody, ale joś sobie radzą.
-
- senior
- Kontaktowanie:
Re:
Neritina sp. ZEBRA czy takie mogą być?I teraz pytanie ile potrzebowałbym takich ślimaków do akwarium 240l?Parametry wody pH 6.5, two - 12 tww - 6. Jak przeprowadzić ich kwarantannę?Proszę o jakąś odpowiedź.
-
- senior
- Kontaktowanie:
Re:
Czy ślimaki Neritina sp. ZEBRA będą dobrymi pożeraczami glonów?Ile musiałbym zakupić aby wystarczyło w miarę na akwarium 240?Jak bocje zareagują na takie ślimaki?Czy 5zl za sztukę będzie ok?Tyle kosztuje na allegro.Jak przeprowadzić ich kwarantannę?
Pomocy....
Pomocy....
-
- senior
- Kontaktowanie:
Re:
Rozmawiałem z gościem od którego kupiłem ślimaki.Twierdzi, że są one zdrowe bez chorób.Poza tym dodał, że choroby bardzo rzadko przechodzą z ślimaków na ryby (jeśli takowe w ogóle są).Wiec nie wiem sam czy w to wierzyć czy też nie.
-
- senior
- Kontaktowanie:
Re:
Poczytałem trochę i nie jestem z tym szczęśliwy:).Co sądzicie o kuracji tremazolem dla nowo nabytych ślimaków oraz krewetek.Czy nie odbije się to na ich kondycji?Proszę o jakieś odpowiedzi.