Jak to wyleczyć!!!!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Jak to wyleczyć!!!!!
Witam serdecznie. Mam na imię Karol mam 30 lat. Zanim zakupiłem pierwsze moje dyski od kilku miesięcy przeglądałem to forum, dokształcałem się, rozmawiałem z innymi osobami mającymi dyski no i stwierdziłem ze jestem gotów. Przez kilka lat z powodzeniem hodowałem pielęgnice potem kilka lat holenderskie, jak do tej pory z powodzeniem.
No i proszę mój pierwszy post dotyczący palet przypadł w dziale choroby. Masakra. No dobra od początku. Moje akwa 500 l brutto. Ph 6-6,4(akwarium częściowo roślinne) ,Tw-4, To-14 azotany i azotyny niemierzalne, Cotygodniowa podmiana wody około 150l. Zakupiłem tydzień temu 12 młodych paletek. Karmie je 5 razy dziennie sercem wołowym jakiś ponoć dobry mix( zakupiony razem z paletami). Ładnie jedzą, jednak przybrały ciemną barwę i jakiś taki biały nalot na boku (wygląda jak plama oleju na wodzie). Najbardziej zainfekowana jest chwiejna i często siedzi na dnie(chyba nie do odratowania ). Co to za choróbsko i jak to leczyć. Pomocy!!!
Właśnie przygotowuje akwarium szpital. Jak ono powinno wyglądać , czy dodać tam soli i jakiegoś lekarstwa.
Ryby od samego początku są płochliwe siedzą przeważnie w roślinach?
Kupowałem od hodowcy, u Niego wszystkie ryby wyglądają dobrze. Dodam zdięcie. Jest ono kiepskiej jakości, a zielone plamy to glony na szubie w narożniku akwarium.
No i proszę mój pierwszy post dotyczący palet przypadł w dziale choroby. Masakra. No dobra od początku. Moje akwa 500 l brutto. Ph 6-6,4(akwarium częściowo roślinne) ,Tw-4, To-14 azotany i azotyny niemierzalne, Cotygodniowa podmiana wody około 150l. Zakupiłem tydzień temu 12 młodych paletek. Karmie je 5 razy dziennie sercem wołowym jakiś ponoć dobry mix( zakupiony razem z paletami). Ładnie jedzą, jednak przybrały ciemną barwę i jakiś taki biały nalot na boku (wygląda jak plama oleju na wodzie). Najbardziej zainfekowana jest chwiejna i często siedzi na dnie(chyba nie do odratowania ). Co to za choróbsko i jak to leczyć. Pomocy!!!
Właśnie przygotowuje akwarium szpital. Jak ono powinno wyglądać , czy dodać tam soli i jakiegoś lekarstwa.
Ryby od samego początku są płochliwe siedzą przeważnie w roślinach?
Kupowałem od hodowcy, u Niego wszystkie ryby wyglądają dobrze. Dodam zdięcie. Jest ono kiepskiej jakości, a zielone plamy to glony na szubie w narożniku akwarium.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Re: Jak to wyleczyć!!!!!
Cześć ... ale te dane wrzuć do profilu.orpel_k pisze: Witam serdecznie. Mam na imię Karol mam 30 lat.
Od jakiego czasu zalane akwarium ? Wnioskuję to po "niemierzalnych" azotanach.No dobra od początku. Moje akwa 500 l brutto. Ph 6-6,4(akwarium częściowo roślinne) ,Tw-4, To-14 azotany i azotyny niemierzalne,
5 razy dziennie tym samym ? Jejku ... a może sam spróbujesz 5 razy dziennie przez tydzień jeść to samo ?Karmie je 5 razy dziennie sercem wołowym jakiś ponoć dobry mix( zakupiony razem z paletami).
Jakieś zdjęcie by się przydało. Póki co przenieś chore rybki do osobnego akwa. Robiłeś im chociaż kwarantanne po zakupie ?Ładnie jedzą, jednak przybrały ciemną barwę i jakiś taki biały nalot na boku (wygląda jak plama oleju na wodzie). Najbardziej zainfekowana jest chwiejna i często siedzi na dnie(chyba nie do odratowania ). Co to za choróbsko i jak to leczyć. Pomocy!!!
Możesz podnieść temperature do 35-36 stopni i dodać 1 łyżkę stołową soli niejodowanej na każde 10 l wody (dobrze napowietrzaj wodę). Leków nie dawaj - tym bardziej, że nie wiesz na co rybki są chore. Jakiego koloru są odchody rybek ? Może zauważyłeś jeszcze coś dziwnego - ocieranie itp. ?Właśnie przygotowuje akwarium szpital. Jak ono powinno wyglądać , czy dodać tam soli i jakiegoś lekarstwa.
Akwarium powinno mieć filterek, grzałkę i napowietrzacz. Nic więcej nie potrzeba do leczenia.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Widzę, że nie doczytałeś więc napiszę raz jeszcze:
1) Była robiona kwarantanna ryb po zakupie ? - pewnie nie ...
2) Są jakieś inne objawy niż te wspomniane przez Ciebie ?
3) Będzie jakieś zdjęcie ?
4) Profil do uzupełnienia.
A reszta to tak jak napisałem i obserwacja zachowań. Rybki mają tydzień więc nie oczekuj, że już się zaaklimatyzowały. PEwnie jeszcze długo będą się chować. Czy po podmianie wody jest lepiej ?
1) Była robiona kwarantanna ryb po zakupie ? - pewnie nie ...
2) Są jakieś inne objawy niż te wspomniane przez Ciebie ?
3) Będzie jakieś zdjęcie ?
4) Profil do uzupełnienia.
A reszta to tak jak napisałem i obserwacja zachowań. Rybki mają tydzień więc nie oczekuj, że już się zaaklimatyzowały. PEwnie jeszcze długo będą się chować. Czy po podmianie wody jest lepiej ?
Re: Jak to wyleczyć!!!!!
pH 6 przy TwW 4 jest co najmniej wątpliwe (pdp. pH jest sporo wyższe), chyba ze nasycasz wodę CO2- a to w przypadku młodych ryb jest co najmniej niewskazane. TwO 14 to dla dysków o wiele za dużo.orpel_k pisze:Ph 6-6,4(akwarium częściowo roślinne) ,Tw-4, To-14 azotany i azotyny niemierzalne.
Uprzedzając wszelkie uwagi w rodzaju"Józek trzyma dyski w TwO 20 i żyją" pozwolę sobie zacytować fragment postu, jaki pojawił się niedawno na pl.rec.akwarium.
"Przewaznie kiedy ktos zadaje pytanie o trzymanie trudnych rybek w niepolecanych dla nich warunkach, to tak naprawde chce uslyszec, ze z ta trudnoscia to bujda, ze te ryby "juz przywykly" (bo np. sa "z polskich hodowli") i w gruncie rzeczy mozna je nawet w zlewie trzymac. A potem jest placz na grupie, ze choruja i padaja - z tajemniczych przyczyn, oczywiscie (niektore rzeczy, ktore tutaj czasem czytam, przypominaja mi ten dowcip o chlopie, co to chcial konia oduczyc zarcia: "Wszystko szlo wysmienicie i w zasadzie mi sie udalo - ale potem ten kon niespodziewanie zdechl...")"
J-23
Woda jest faktycznie nasycana CO2 lecz w małych ilościach (jeden bąbel na około 5 s). Nie miałem pojęcia że to nie jest wskazane. TwO obniżę zmieniając proporcje RO z wodociągową . Jakoś utkwiło mi w głowie że do 15 jest ok. Nie mam zamiaru trzymać ryb w nieodpowiednich warunkach i na pewno nie chcę ich na siłę przyzwyczajać do nich. Post napisałem po to aby dowiedzieć się co robię źle żeby to zmienić. Za wszystkie dotychczasowe rady dziękuje, jednak prosił bym bez szydery bo się staram.A co do rybek są w osobnym akwa w roztworze soli. A dziwna plama na ciele ryby jak się okazało przy odławianiu to jakiś rodzaj cienkiej błony która odpadła. Reszta ryb wygląda normalnie tylko ta jedna ma jakieś zwinięta płetwy i jest słaba. Ma dość mocno odchylone skrzela. Czy dodać jeszcze jakieś lekarstwo?
Karol Ty sie nie unoś na Klossa bo jak nie ON to kto Ci w przyszłości pomoze - jest w tym DOBRY
IMO osobny zbiornik sterylny
- twardość 4-10
- kwasowośc 6,2-6,8
- temperatura 32-34
- podac 15 ml FMC na 100 litrów wody
- dobrze napowietrzać
- na drugi dznień 1/2 dawki bez wymiany wody
- 3-4 podmiana wody i 1/2 dawki
Adam
IMO osobny zbiornik sterylny
- twardość 4-10
- kwasowośc 6,2-6,8
- temperatura 32-34
- podac 15 ml FMC na 100 litrów wody
- dobrze napowietrzać
- na drugi dznień 1/2 dawki bez wymiany wody
- 3-4 podmiana wody i 1/2 dawki
Adam
Ja się nie unoszę tylko tyle mnie nie wyzywajcie. Za wskazówki bardzo dziękuję. Jak przywiozłem rybki to woda od gościa u którego kupowałem miała ph7,6. Zanim kupiłem kazał mi ustawić wodę w akwa na mniej niż ph6. Oczywiście wpuszczałem rybki zgodnie z zasadami. Stopniowo je przyzwyczajając. Na ich ciele to faktycznie jakiś śluz.
- rady3
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
- Kontaktowanie:
Tak to super hodowca. pH 7,6 dla paletek. Czego to ludzie nie wymyślą. A jak je wpuszczałeś z tej wody. Bo przy takiej różnicy pH (7,6 a 6) no to musiałeś przy nich spędzić "trochę" czasu. Jeżeli zrobiłeś to zbyt szybko to to są efekty. Czy nie mają popalonych płetw?orpel_k pisze: Jak przywiozłem rybki to woda od gościa u którego kupowałem miała ph7,6.
Ja nie używałbym narazie żadnych leków. Moim zdaniem w tej chwili to je tylko osłabi.
Gościu twierdził że zgodnie z zasadami to tak 1/2 godziny. Jednak stwierdzam że z moją wodą jest coś nie tak bo w sterylniaku kwarantannowym gdzie sa teraz nie są już ciemne, tylko ta ze zdięcia chyba się kończy. To jak w tej sytuacji dolać lekarstwo czy nie?
Ach, uczenie sie na własnych błędach jest bolesne
.
Ach, uczenie sie na własnych błędach jest bolesne

- cocoloco
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
- Kontaktowanie:
Na początek parę uwag.
Masz akwarium roślinne . Rośliny - mogą pochodzić z upraw gdzie zostały nasączone preparatami aby grzyby fermy nie zjadły . Tu może tkwić przyczyna.
Nawozy - dodawanie nawozów. Paletki mogą reagować strasznie negatywnie na pewne związki .
Stosunek Tww do Two jest dziwny w mojej ocenie - masz w wodzie za dużo chemicznych dodatków.
Ogranicz podmiany wody bo 150 litrów na tydzień "surówki" to też gwóźdź do trumny - Lepiej codziennie 20 litrów niż jednorazowo .
Moim zdaniem spieprzyłeś wodę w akwarium z paletkami poprzez dodanie czegoś o czym nie napisałeś na tym forum . Podrażnienie skóry jest tego dowodem . Stawiam na nawozy dla roślin .
Masz akwarium roślinne . Rośliny - mogą pochodzić z upraw gdzie zostały nasączone preparatami aby grzyby fermy nie zjadły . Tu może tkwić przyczyna.
Nawozy - dodawanie nawozów. Paletki mogą reagować strasznie negatywnie na pewne związki .
Stosunek Tww do Two jest dziwny w mojej ocenie - masz w wodzie za dużo chemicznych dodatków.
Ogranicz podmiany wody bo 150 litrów na tydzień "surówki" to też gwóźdź do trumny - Lepiej codziennie 20 litrów niż jednorazowo .
Moim zdaniem spieprzyłeś wodę w akwarium z paletkami poprzez dodanie czegoś o czym nie napisałeś na tym forum . Podrażnienie skóry jest tego dowodem . Stawiam na nawozy dla roślin .