Jak to wyleczyć!!!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 22 maja 2007, 12:00

Gościu twierdził że zgodnie z zasadami to tak 1/2 godziny
Pół godzinki na skok PH z 7.6 do 6.0 to dla paletek lekki szok, lekko mówiąc, by spięć nie było.
Inna sprawa to pozostałe parametry Twoje wody, jakeiś niewiarygodne, zresztą słusznie przez kolegów w tym jest upatrywane główne zło - jakość wody.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 22 maja 2007, 15:00

Typowo roślinny zbiornik, szprycowany nawozami i paletki - to jest moim zdaniem nie do pogodzenia na stałe. Te ryby nie znoszą bycia dodatkiem do roślin. Odwrotnie - owszem.

pozdr

orpel_k
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: orpel_k » 22 maja 2007, 15:25

Czyli restart akwarium i uczynienie go bardzie sterylnym niż roślinnym.
Nawóz całkiem odstawić czy jakieś skromne dawki mogę podawać. Kilka roślin polubiłem i nie chcę z nich rezygnować. Mam je kilka lat. A tak przy okazji Karmić tylko w sterylnej częścia kwarium i czekać aż ryby się przyzwyczają. Bo ganiam za nimi z jedzeniem po całym akwarium z obawy aby karmienia nie przegapiły. Akwarium ma 2 m długości a jak ryby się chowają w kącie za roślinami to nic nie widzą.

Awatar użytkownika
rady3
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Robert Dreszer
Miejsce zamieszkania/miasto/: Stary Białcz
Kontaktowanie:

Post autor: rady3 » 22 maja 2007, 19:09

Akwarium nie musi być sterylne. Musi być czyste. Ja mam roślin "dosyć" dużo i nie dodaję żadnego CO2 ani żadnego nawozu poza małymi dawkami żelaza. Żelazo daję tylko wtedy gdy widzę, że zaczyna go brakować. Nic według kalendarza. Paletki produkują tyle nawozu, że moje rośliny zarabiają na utrzymanie tego akwa.

orpel_k
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: orpel_k » 22 maja 2007, 19:37

Dzisiaj zakupiłem porządne testy JBL-a . Poprzednie wyniki miałem z testu paskowego 5w1. Stwierdzam ze z moją wodą nie było wcale źle . TwO 9, TwW 2(wiem trochę mało), a Ph w granicach 6. To winę z a stan w moim akwarium ponosi może faktycznie nie odpowiednie wprowadzenie ryb do akwarium(w każdym razie tak się pocieszam) Ta rybka ze zdjęcia była już bardzo kiepska więc usunąłem ją. Pozostałe rybki wyglądają ok. Co do nawozu to wiele go nie dodawałem(no ale i to mogło też może zaszkodzić). Nie zależało mi na wzroście roślin, bo już były duże z poprzedniego mojego akwarium. Mam też kilka nowych roślin i kto wie może one miały jakieś paskudztwo. Część roślin wywalę resztę poprzycinam. Dla pewności kawałek akwarium zamienię w higieniczne i tam będę karmił rybki. Zaraz pójdę trochę poprzerabiać w akwarium, zrobię podmianę z 50 % póki rybki jeszcze przez kilka dni będą przechodzić rozpoczętą wczoraj kurację solną. Mam nadzieję że tym razem będzie już dobrze.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 22 maja 2007, 20:24

Odnośnie nawozów to się nie będę wypowiadał. Wielu z nas je stosuje, mamy akwaria roślinne (może nawet niektórzy aż za bardzo roślinne ;) ) i rybkom to nie przeszkadza. Z kolei przyczepię się do czegoś innego. Skoro kupiłeś rybki trzymane w PH=7,6 a "wrzuciłeś" je do 6,0 to masz odpowiedź na swoje problemy. Ale o tym już koledzy też wspomnieli ...

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”