Chorzów 2007

Wystawy, spotkania

Moderator: przynenta

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 20 maja 2007, 00:53

xardas pisze:Będe również od piątku do niedzieli :] I widze nawet, że przy odrobinie szczęścia będe miał transport :twisted: no chyba, że
kolega Maciek nie będzie miał miejsca w samochodzie :roll:
Spokojnie ;) Miejsce masz juz zaklepane.

Awatar użytkownika
fructo
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: fructo » 24 maja 2007, 15:38

Nie mam doświadczenia ale przyjadę i pomogę na tyle na ile będę mógł :]

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec

Post autor: Ambra » 26 maja 2007, 09:13

W czasie kiedy odbywa sie nasza prezentacja, odbywać się też będą jakieś koncerty i melomani byli szybsi (mądrzejsi od organizatora) i zarezerwowali wszystkie noclegownie.

Jak narazie organizator zarezerwował dla nas spanie w hotelu ORION na terenie Sosnowca - ul. Przyjaciół Żołnierza 5a.
Ten adres noclegowni jest narazie obowiązujący !!!!!!!

Koszt noclegu dla pracującego przy budowie i rozbierabiu prezentacji członka PKMD wynosi 25 zł za dobę wraz ze śniadaniem (resztę dofinansuje Klub), a dla "nie członka" 40 zł ze śniadaniem (mniejsza dotacja PKMD).

Wszyscy którzy będą chcieli skorzystać z noclegu, proszeni są o meilowe powiadomienie mnie na adres: ambra1@interia.pl w terminie do 1 czerwca br.
Po tym okresie każdy szukać będzie musiał noclegu we własnym zakresie i dofinansowanie nie będzie miało miejsca.

W związku z powstałą sytuacją poprosiłem jednak Staszka i Szenię, by coś nam innego poszukali. Pewnie szukają, a o wynikach zostaniecie poinformowani w tym temacie.
Bez względu gdzie będziemy spać obowiązuje opisana procedura zgłoszeniowa i cena doby hotelowej.

Druga sprawa - bardzo ważna !!!! - adresowana do ludzi mieszkających w Chorzowie i pobliżu .[/b]

W związku z potrzebą udekorowania naszego stoiska, potrzebujemy około 50 sztuk iglaków o wysokości 30 - 50 cm w doniczkach.
Jeśli ktoś może, to nie wejdzie w kontakt z hurtownią ogrodniczą lub szkółką (to lepsze rozwiązanie) i postara się dogadać, by wypożyczyli nam na okres prezentacji wspomniane 50 drzewek w zamian za reklamę, którą jeśli dadzą, zostanie umieszczona na naszym stoisku.

W razie pomyślnego załatwienia sprawy proszę o informację.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 maja 2007, 10:17

Ambra pisze: W związku z potrzebą udekorowania naszego stoiska, potrzebujemy około 50 sztuk iglaków o wysokości 30 - 50 cm w doniczkach.
I Mistrzostwa w Krakowie znam ze zdjęć tylko.. ale jeśli wypożyczenie iglaków zaowocuje w Chorzowie podobnym efektem, jak na zdjęciach - to mocno bym się zastanowił nad zasadnością ich użycia. Z całym szacunkiem dla twórców - ale efekt przypominał niektóre kompozycje nagrobne z pobliskiego cmentarza. Może warto najpierw wymyśleć, jak się chce wykorzystać krzewy a dopiero potem je zamówić?A nie na odwrót?

Rafał
Załączniki
noc.jpg
noc.jpg (44.39 KiB) Przejrzano 6101 razy
pict0050.jpg
pict0050.jpg (93.72 KiB) Przejrzano 6101 razy

michal.p1
junior
junior

Post autor: michal.p1 » 26 maja 2007, 12:26

domyslam się ze te iglaki tworzą swoistą barierę by nikt za blisko nie podchodził i nie ślinił się przyklejony do akwarium,choć zgadzam się ze wyglada to srednio

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 26 maja 2007, 15:15

Rafal_W pisze:
Ambra pisze: W związku z potrzebą udekorowania naszego stoiska, potrzebujemy około 50 sztuk iglaków o wysokości 30 - 50 cm w doniczkach.
I Mistrzostwa w Krakowie znam ze zdjęć tylko.. ale jeśli wypożyczenie iglaków zaowocuje w Chorzowie podobnym efektem,
masz rację wiesz tylko jak wyglądał Kraków po fotkach .
Iglaki tworzyły tylko tło pomiędzy zbiornikami - na fotkach widzisz je dlatego w takim układzie że umyta była podłoga i rozstawiono je aby tworzyły tor przeszkód dla chcących jeszcze troszeczkę pobrudzić . Te fotki nie oddają wyglądu stoiska w trakcie imprezy.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 26 maja 2007, 19:58

cocoloco pisze:(...)umyta była podłoga i rozstawiono je aby tworzyły tor przeszkód dla chcących jeszcze troszeczkę pobrudzić . Te fotki nie oddają wyglądu stoiska w trakcie imprezy.
Zwracam zatem honor - swoją drogą asekuracja w poprzednim poście wynikała z tego typu możliwości.

Osobną kwestią jest zaś przemyslenie, by nie były to "jakieś" małe iglaki w ilości sztuk 50 tylko przemyślana kompozycja i zamówienie pod nią konkretnych iglaków. Jest w tej chwili sezon, ogromne ilości schodzą w supermaketach, więc i szkółki zapewne nie będą chciały jakiś kosmicznych sum.

Jeszcze inną sprawa jest oczywiście, kto ma tą aranżacje wymyśleć. Jako malkontent powinienem oczywiście zaproponować swoją osobę, ale nie jestem pewny swojego udziału w śląskiej wystawie.

Rafał

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 26 maja 2007, 21:47

Andrzej! A co z odpłatnością członka PKMD niepracującego przy budowie i rozbieraniu prezentacji?. Zabrakło kategorii pośredniej czyli członków PKMD którzy nie są bezpośrednio zaangażowani w budowie i rozbieraniu prezentacji. Wspomniałeś że" nie członkowie" PKMD mają mniejsza dotację , a co z nami?

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 27 maja 2007, 09:16

Rafal_W pisze: Osobną kwestią jest zaś przemyslenie, by nie były to "jakieś" małe iglaki w ilości sztuk 50 tylko przemyślana kompozycja i zamówienie pod nią konkretnych iglaków. Jest w tej chwili sezon, ogromne ilości schodzą w supermaketach, więc i szkółki zapewne nie będą chciały jakiś kosmicznych sum...............
Lepsze jest wrogiem dobrego.
Zieleń się zawsze komponuje i krzaki ustawia się po przygotowaniu stoiska, tak by wymuszały określone zachowania od zwiedzających.
One mają mieć głównie praktyczne zastosowanie i zawsze lepiej wyglądają jak biało-czerwone pachołki .......

To że jest sezon, nie znaczy, że krzaki ma sobie kupić PKMD, gdyż potem albo sklep albo działkę będziemy musieli nabyć, by ją sukcesywnie zalesiać :D
Nie sztuka wydawać klubowe pieniądze lecz trzeba szukać rozwiązań, które je raczej ochronią.

Projekt? Owszem, odwalę taki że będzie dech zapierać i na projekcie się skończy, gdyż budżet klubowy padnie na samym początku .........
Ponadto, na postawienie wszystkiego i dogranie mamy jedynie piątek, czyli żadne możliwości techniczno-czasowe, by wystrzałowo zrealizować postawienie zbiorników a potem bawić się aranżacjami roślinnymi.

Prezentacja to sprawa umowna.

Awatar użytkownika
Ambra
członek PKMD

Post autor: Ambra » 27 maja 2007, 09:24

jzajonz pisze:Andrzej! A co z odpłatnością członka PKMD niepracującego przy budowie i rozbieraniu prezentacji?. Zabrakło kategorii pośredniej czyli członków PKMD którzy nie są bezpośrednio zaangażowani w budowie i rozbieraniu prezentacji. Wspomniałeś że" nie członkowie" PKMD mają mniejsza dotację , a co z nami?
W okresie pomiędzy budowaniem i rozbieraniem stoiska też jest co robić. Trzeba stale obsługiwać stoisko klubowe, udzielać informacji zwiedzającym itp.
Najczęściej "spóźnialscy" włączają się w takie prace i to ich upoważnia do zniżki, tak jak członków I grupy.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 27 maja 2007, 09:59

Ambra pisze:
(...)

Zieleń się zawsze komponuje i krzaki ustawia się po przygotowaniu stoiska, tak by wymuszały określone zachowania od zwiedzających.
One mają mieć głównie praktyczne zastosowanie i zawsze lepiej wyglądają jak biało-czerwone pachołki .......

(...)

Nie sztuka wydawać klubowe pieniądze lecz trzeba szukać rozwiązań, które je raczej ochronią.

Projekt? Owszem, odwalę taki że będzie dech zapierać i na projekcie się skończy, gdyż budżet klubowy padnie na samym początku .........
Ponadto, na postawienie wszystkiego i dogranie mamy jedynie piątek
(...)
Zasadniczo idzie mi jedynie o spójność między tym co w akwarium a tym, co na zewnątrz. Alejka zmęczonych tujek akurat gorzej mi się widzi niż pachołek, ale nie w tym rzecz - bo estetyka jest oczywiście umowna. Żałuję szczerze, że w łódzkiej manufakturze jest tak jasno - bo przepadła mi zarówno wizja zbiornika otwartego, jak i oświetlenia słupami światła - jak i również delikatnego aranżu obok/nad zbiornikiem. Dbając o wspomnianą spójność chciałem wziąć ze sobą trochę więcej drewna, które miało grać z tym, co wewnątrz akwarium. Tak więc - z braku namacalnych argumentów muszę poprzestać na malkontenctwie - choć pewnie wrzucę kilka gałęzi więcej na dach samochodu, niż planuję użyć w środku zbiornika. Bo a nuż..

Na tej samej zasadzie widziałbym raczej rośliny o liściach względnie pasujących do tych, co użyte w zbiorniku, a nie alejkę z ogródka babuni, nawet pełniącą zaszczytna rolę barierki. Członkowie tego klubu patrzą na ryby - bo takie mają zboczenie, i dopatrzą się piękna ryby nawet, gdyby znalazła się na patelni. "Cywilni" zwiedzający - już niekoniecznie. Mnie te krzory rażą i utrudniają odbiór, rozpraszając od patrzenia na ryby. Raczej dałbym sobie spokój z tymi krzakami - problemów mniej i efekt bardziej przewidywalny.

Wszystko powyższe to opinia-na temat krzaków, a nie osób chcących je tam postawić.

Rafał

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 27 maja 2007, 10:12

Jednak Rafał musisz zrozumieć że na wystawach dzieją się cuda . Pełno jest zwiedzających którzy chcą zobaczyć wszystko z innej perspektywy . Takie krzaczki skutecznie utrudniają aby "zwiedzający nie pojawiali się za zbiornikami . Nieraz lepiej postawić na mniejszą estetykę bo walenie pięścią w zbiornik i rozbawienie że ryba się wystraszyła i próbuje się rozbić o szybę jest nagminnym widokiem na takiej imprezie . Barierki blokują krzaczki zasłaniają część techniczną więc nie ma co rozdzierać szat . Zawsze to my musimy się dostosować do miejsca w którym coś robimy a nie miejsce do nas . Twój post że żałujesz bo w manifakturze jest jasno i musisz szukać kompromisów nie różni się nic od naszych działań . Jednak zawsze w myśl zasady "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" .

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 27 maja 2007, 11:38

Rafal_W pisze: Mnie te krzory rażą i utrudniają odbiór, rozpraszając od patrzenia na ryby.

Rafał
Rafał to zależy, co chcemy zobaczyć.
Moja teściowa też mnie raziła jednak nie przeszkodziło mi to by zapatrzyć się na jej córkę
:wink:
I to zapatrzenie trwa.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 27 maja 2007, 19:16

Nie jestem członkiem, PKMD, ale jeżeli nie spadnie grom z jasnego nieba to jestem gotów do pomoc od późnych godzin wieczornych.
Właśnie zarezerwowałem hotel od 15 czerwca.

Awatar użytkownika
bjarka
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Beata Jarka
Kontaktowanie:

Post autor: bjarka » 27 maja 2007, 22:07

Co do iglaków to popieram Rafała. Już na zebraniu w Zawoi proponowałam rośliny liściaste, np. duże kwiaty doniczkowe jak rododendrony , fikusy. Zawsze zostaje nam trochę niewykorzystanych klubowych korzeni. Można z tego wszystkiego zrobić ciekawą aranżację.

Odpowiedz

Wróć do „Komunikaty”