Przedłuzenie rurki zassysającej wode w Tetrze 700
Przedłuzenie rurki zassysającej wode w Tetrze 700
Mam filterek tetratec EX 700 i chciałbym przerobić rurke która zassysa wode do filtra.Co o tym sądzicie?warto to robic cisnie bedzie dobre zeby pozbierać ze żwirku kawałki pokarmu itp.??
- Załączniki
-
- edit.jpg (8.17 KiB) Przejrzano 3646 razy
wydaje mi się ze ciśnienie nie będzie na tyle duze by zassysać brudy z podłoża ,pozatym otwory pewnie się zatkają większymi odpadami takze lepiej na wlot założyć gąbke, niech filtruje biologicznie wode a do akwarium wsadzić jakis filtr wewnętrzy,umieścić go nisko tuż nad podłożem,bedzie pochałaniał resztki pokarmu i brudy
- Amorphis
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz
Jeśli to jest jedyny filtr i ma służyć za biologiczny , to tym bardziej NIE powinieneś tego robić, bo filtr się bardzo szybko zapcha, czyszcząc go czyścisz bakterie, które w filtrze i w akwarium są niezbędne do przerabiania szkodliwych związków NO2, wyczyszczony filtr potrzebuje co najmniej 2 tygodni aby znów zaczął spełniać swą biologiczną rolę, a tu już znowu trzeba go czyścić. Wniosek - nie ma filtracji, nagromadzają się szkodliwe związki i to podwójnie szybko, bo filtr nie ma zalęgniętych bakterii, a gniją w nim kupy i odpady z dna. Teraz zaniedbanie podmianki lub dwóch i strata obsady albo choróbsko może się zdarzyć.
Dlatego do ściągania zanieczyszczeń z dna wymyślono odmulacze. Przy okazji wodę się ściągnie i podmieni. Jeśli to jedyny filtr to nawet powinieneś jego wlot zrobić jak najwyżej (mniej widać rurkę w akwa) i założyć na niego gąbkę aby syfy NIE wlatywały do wnętrza. A jeśli nie pasują gówienka na dnie to są trzy wyjścia:
1 przywyknąć
2 wziąć do roboty z odmulaczem
3 dołożyć dodatkowy mechaniczny filtr który się zajmie TYLKO tym i będziemy go czyścić około raz na tydzień.
Dlatego do ściągania zanieczyszczeń z dna wymyślono odmulacze. Przy okazji wodę się ściągnie i podmieni. Jeśli to jedyny filtr to nawet powinieneś jego wlot zrobić jak najwyżej (mniej widać rurkę w akwa) i założyć na niego gąbkę aby syfy NIE wlatywały do wnętrza. A jeśli nie pasują gówienka na dnie to są trzy wyjścia:
1 przywyknąć
2 wziąć do roboty z odmulaczem
3 dołożyć dodatkowy mechaniczny filtr który się zajmie TYLKO tym i będziemy go czyścić około raz na tydzień.
- Deszczowatwarz
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Rafał Mamątow
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Ostrołęka
- Kontaktowanie:
Ja jak zresztą część tu obecnej braci zaproponuję ci rozwiązanie odwrotne czyli podrzwirówkę tłoczącą, więcej zanajdziesz tu
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=753 , to rozwiązanie jest ciekawe u mnie się sprawdza choś masz troszkę mały filterek do tłoczenia oczyszczonej wody pod żwir to zawsze coś, odpadki nie będą wciagane w podłoże tak jak przy filtrze ssącym gdzie i tak będziesz musiał odmulać dno (przy tłoczeniu wody pod podłoże przy takim przepływie także ale żadziej) to jeszcze będzie ci się zapychać wlocik. dzięki temu rozwiazaniu wykorzystujesz dodatkowe złoże filtracyjne jakim jest podłoże gdzie następi kolejny etap filtracji. Z czasem zwiększysz sobie ilość filtrowanej wody w ten sposób przez filtr o wiekszej wydajności, a obecnie jeżeli nie używasz dołożysz filtr wewnętrzny z np. drobną gabką lub watą syntetyczną do klarowania wody.
rafał
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=753 , to rozwiązanie jest ciekawe u mnie się sprawdza choś masz troszkę mały filterek do tłoczenia oczyszczonej wody pod żwir to zawsze coś, odpadki nie będą wciagane w podłoże tak jak przy filtrze ssącym gdzie i tak będziesz musiał odmulać dno (przy tłoczeniu wody pod podłoże przy takim przepływie także ale żadziej) to jeszcze będzie ci się zapychać wlocik. dzięki temu rozwiazaniu wykorzystujesz dodatkowe złoże filtracyjne jakim jest podłoże gdzie następi kolejny etap filtracji. Z czasem zwiększysz sobie ilość filtrowanej wody w ten sposób przez filtr o wiekszej wydajności, a obecnie jeżeli nie używasz dołożysz filtr wewnętrzny z np. drobną gabką lub watą syntetyczną do klarowania wody.
rafał
Powiem tak:
ja mam Tetre 700 i nawet w "koszyczku" zasysającym wode wyłamałem kilka "ząbków." W filtrze znajduje się torf o nieco hamuje ciąg wody. zamontowałem dodatkowo filtr wewnętrzny Aqanela "Fan 3" z powyłamywaną częścią ząbków. I to co mam starcza co prawda na 220 l akwa i 7 paletek. Paletki dość dużo śmiecą zwłaszcza gdy karmi się je sercem ze szpinakiem i osobiście odradzałbym rozwiązanie z małymi dziurkami.
ja mam Tetre 700 i nawet w "koszyczku" zasysającym wode wyłamałem kilka "ząbków." W filtrze znajduje się torf o nieco hamuje ciąg wody. zamontowałem dodatkowo filtr wewnętrzny Aqanela "Fan 3" z powyłamywaną częścią ząbków. I to co mam starcza co prawda na 220 l akwa i 7 paletek. Paletki dość dużo śmiecą zwłaszcza gdy karmi się je sercem ze szpinakiem i osobiście odradzałbym rozwiązanie z małymi dziurkami.