PUCHLINA, OBRZĘK !!!
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
PUCHLINA, OBRZĘK !!!
Mam 250L akwa, 3 palety mają brzuchy jak balony, wyczytałam w poście lary ze to puchlina ale sposób leczenia jaki lara podaje jest dla mnie zbyt skomplikowany, jestem tylko amatorem i nie mam dostępu do takich środków o jakich ona pisze. Może mi ktoś pomóc? jest jakiś gotowy preparat który pomoże moim rybcią?
W TYM POŚCIE BŁĘDY ZOSTAŁY POPRAWIONE PRZEZ MODERATORA
- Załączniki
-
- Obraz 081.jpg (78.02 KiB) Przejrzano 6090 razy
Adamn jakie wady genetyczne masz na myśli? Te 2 rybcie nie są zakupione niestety w profesjonalnej hodowli a w pobliskim zoologicznym.
Ryby są opuchnięte od około miesiąca, pływają ,jedzą i zachowują sie normalnie. Karmie je głownie mrożonkami (wodzień,krill,artemia,serca wołowe) i raz dziennie suche płatki dla dysków i granulat witaminowy wybarwiający(oczywiście granulat namacam).
Co do parametrów wody two 15, tww 5 (wiem ze troszkę two za wysokie ale parametry mojej kranówy są bardzo kiepskie two24, mam od kilku miesięcy dopiero ro)
Dodam ze ryby są napuchnięte cały czas ale po jedzeniu widać spore nasilenie obrzęku.
Ryby są opuchnięte od około miesiąca, pływają ,jedzą i zachowują sie normalnie. Karmie je głownie mrożonkami (wodzień,krill,artemia,serca wołowe) i raz dziennie suche płatki dla dysków i granulat witaminowy wybarwiający(oczywiście granulat namacam).
Co do parametrów wody two 15, tww 5 (wiem ze troszkę two za wysokie ale parametry mojej kranówy są bardzo kiepskie two24, mam od kilku miesięcy dopiero ro)
Dodam ze ryby są napuchnięte cały czas ale po jedzeniu widać spore nasilenie obrzęku.
Wiolka - co z odchodami rybek (częstotliwośc', rodzaj, wygląd) - może to tylko obstrukcja? Podobne objawy mogą byc' zarówno w "zwykłym" zapaleniu przewodu pokarmowego, jak i w bardzo groźnej martwicy zakaźnej....
Może spróbuj rybki nieco ( kilka dni, ale pod wzmożoną obserwacją) przegłodzic'.
Nie powinna też zaszkodzic' kilkukrotna kąpiel krótkotrwała w 1-1,5 % roztworze soli kamiennej niejodowanej (wg. przepisu AdamaN), ale pod ścisłą kontrolą.
Co na to AdamN ?
PS. zrezygnuj z karmienia wodzieniem i obniż te parametry wody (wszak piszesz, że masz to RO).
Może spróbuj rybki nieco ( kilka dni, ale pod wzmożoną obserwacją) przegłodzic'.
Nie powinna też zaszkodzic' kilkukrotna kąpiel krótkotrwała w 1-1,5 % roztworze soli kamiennej niejodowanej (wg. przepisu AdamaN), ale pod ścisłą kontrolą.
Co na to AdamN ?
PS. zrezygnuj z karmienia wodzieniem i obniż te parametry wody (wszak piszesz, że masz to RO).
IMO
- oczy za wielkie;
- garb i wklęśnięcie nad okiem bez łagodnego przejścia z pyska w grzbiet;
- twarde promienie płetwy grzbietowej są za krótkie (chyba nie jest to wina zdjecia).
Co do tego, ze ryby od miesiaca są już tak opuchniete to IMO wina rozrośnietej wątroby a jest to spowodowane tym, że ryba była już w przeszłości poddawana kuracji lekowej bez opamiętania.
Adam
- oczy za wielkie;
- garb i wklęśnięcie nad okiem bez łagodnego przejścia z pyska w grzbiet;
- twarde promienie płetwy grzbietowej są za krótkie (chyba nie jest to wina zdjecia).
Co do tego, ze ryby od miesiaca są już tak opuchniete to IMO wina rozrośnietej wątroby a jest to spowodowane tym, że ryba była już w przeszłości poddawana kuracji lekowej bez opamiętania.
Adam
Adamn masz racje, ma wady ta rybcia, odbiega wyglądem od moich pozostałych paletek ale nie chce jej spisać na straty(mam ją jakieś 3m-ce), chciała bym jej jakoś pomóc, nie chce jej spuścić w wc, po za tym opuchnięte są jeszcze dwie palety które wad takowych nie posiadają. Wiesiek apropo tych odchodów to są brązowe, co około dwa dni. Głodówki już próbowałam, cztery dni dostawały tylko płatki, objawy sie zmniejszały ale nie zanikały.
Głodówka miała byc', a nie dieta ===> "0" pokarmu! No i 4 dni to ciut za mało.wiola pisze: .....a propos tych odchodów, to są brązowe, co okolo dwa dni. Głodówki już próbowalam, cztery dni dostawały tylko płatki, objawy się zmniejszały, ale nie zanikały.....
Jeżeli to faktycznie, jak sugeruje AdamN. pozatruciowy (np. od przedawkowanie leków) obrzęk (otłuszczenie) wątroby i/lub innych narządów wewnętrznych, to już za wiele rybci nie pomożesz, co najwyżej nieco ulżysz. Ale wtedy, po głodówce, trzeba przejśc' na długookresową (min. kilka miesięcy) dietę niskokaloryczną (jak najmniej białka i skrobi), ale koniecznie w oddzielnym akwarium sterylnym z pływającymi roślinkami (ważne, aby nie było żadnych "lokatorów" (ślimaki, wypławki, nicienie itp.)).
- Borys_szczecin
- junior
wiola słuchaj mam teraz to samo odłowiłem rybke do innego akwa jednak przedtym wstrzyknołem jej kropelke rycyny do pyszczka i nasmarowałem pupe też rycyną postaraj sie to zrobić jeślinie spróbuj podaj płatki w niej namoczone tylko nie za dużo bo bedzie wypluwała aha i taka głodówka od 7 - 10 dni bez niczego
-
- Kontaktowanie: