HCl?

Tematy ogólne

Moderator: seba*1*

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 29 maja 2007, 11:48

Studia może skończyłeś, ale pracy mgr byś chyba nie obronił :wink: skor ciągle nie kumasz powyższych postów.

Rozcieńczasz kupiony kwas solny czda w sprzedaży jest 38-39%.
Na przykład w stosunku 1:1. Czyli do 1 litra wody wlewasz 1 litr kwasu. Uzyskujesz 2 litry kwasu około 19%.
Analogicznie gdy chcesz uzyskać kwas solny czda 9-10% do 2 litrów wody wlewasz 1 litr zakupionego kwasu.
Zabieg taki robisz tylko dla swojego bezpieczeństwa i łatwiejszej potem obsługi butli z kwasem.
Jak chcesz baw się 38%, obowiązku nie ma, ostrzegamy tylko i radzimy, bo to niebezpieczne, bo takie stężenie mocno paruje i można nawet w rękawiczkach sobie krzywdę zrobić, nie wspomnę o otoczeniu.

Wodę potem zakwaszasz - zawsze wodę do podmian, innej opcji nie ma - nie można lać kwasu do baniaka gdzie są ryby.
Lejesz kwas według własnych potrzeb i w zależnosći jakie masz własne TWW i jakie własne PH no i jakie TY chcesz otrzymać parametry. Na przykłąd do wody z RO minimalne ilości kwasu starczą, do kranówki z TWW 10 natomiast kilkakrotnie większe ilości kwasu trzeba by zejść z PH do 6 przykładowo. Ilość ml kwasu ustalisz sobie metodą testów, prób i błędów dla swoje wody do podmian.
Podane powyżej ilości są przykładowe dla wody robisto, nie instrukcja dla Ciebie ile Ty masz lać.

Po wlaniu kwasu do wody do podmian nie sprawdzaj zaraz PH i efektu, zrób to po 2 dniach dopiero, w tym czasie woda uzyska temperaturę pokojową, powinno coś ją mieszać lub napowietrzyć, jeśli to woda z RO koniecznei napowietrzyć, wtedy będziesz miał pomiar PH zbliżony do prawdziwego stanu.

Ostatnia uwaga, to wszystko już było i to w kilku wątkach opisane, więc dużo czytania forum życzę.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 29 maja 2007, 12:03

padamecz pisze:Może jestem słabym chemikiem ale z matmą sobie radzę. Skoro 1 część kwasu na 3 lub 4 części wody, to w przypadku robisto należałoby do tych 100l wody dolać od 25 do 33l kwasu a nie 11ml ( 0,011 l ). Jak się mylę to nie wiem jak ja skończyłem studia? Poza tym robisto leje kwas bezpośrednio do wody do podmian a nie rozcieńcza.

Wynika z tego że są różne szkoły.
Tutaj nie bezposredniej matematycznej zależności - chodziło mi tylko0 o rząd wielkości ---> kilka- kilkanaście ml kwasu na 100 l wody, czyli do rozcieńczenia potrzeba jednorazowo kilkanaście -kilkadziesiąt ml kwasu i 3-4 razy tyle wody, czyli kilkadziesiąt - kilkaset ml.
Stąd ten apel Łukasza o zakup pojemnika/butelki z wodą destylowaną (odmineralizowaną).
W Twoim przypadku na 1 l kwasu w zupełności wystarczy 5 l kanisterek z taka wodą (kilka zł, w zależności od sklepu), co powinno wystarczyc' na wiele (?) podmian (nie wiem jaki masz zbiornik i ile razy podmieniasz / "uczeni w dyskach" mówią o nawet 2-3 krotnej podmianie w tygodniu 20-30 % wody w akwarium, a w sytuacjach ekstremalnej jeszcze częściej i jeszcze więcej/).
Wracając do technik obniżania pH:
Robisto leje kwas nierozcieńczony bezpośrednio do wody podmiankowej
Mniej odważni (?) najpierw kwas rozcieńczają wodą destylowaną wg. przepisu Hypno, a dopiero takiego kwasu używają do obniżania pH w wodzie podmiankowej (stabilizując pH do pożądanej wartości przez kilka dni).
PS. Widzę, że pojaśniamy równocześnie z Piotrem i Tomkiem , więc są i "powtórki z rozrywki" :)

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 29 maja 2007, 12:13

Przyznaje trochę sam się zakręciłem w tym swoim mysleniu. Ale przynajmniej ożywiła się dyskusja;) Przyda się dla mniej doświadczonych.
ps. mi pomogła:-)

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 29 maja 2007, 12:18

W chemii czy w matmie ? A może w dyskomanii ?

Awatar użytkownika
padamecz
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: padamecz » 29 maja 2007, 12:21

raczej w polskim. Pomieszały mi się znaczenia niektórych słów:-) Cóż elektronik też człowiek;-)

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 29 maja 2007, 12:22

Może jestem słabym chemikiem ale z matmą sobie radzę. Skoro 1 część kwasu na 3 lub 4 części wody, to w przypadku robisto należałoby do tych 100l wody dolać od 25 do 33l kwasu a nie 11ml ( 0,011 l ). Jak się mylę to nie wiem jak ja skończyłem studia? Poza tym robisto leje kwas bezpośrednio do wody do podmian a nie rozcieńcza.
Wynika to wyłącznie z mojego lenistwa, gdybym rozcieńczył kwas, lałbym tego roztworu odpowiednio więcej.

Awatar użytkownika
Woytek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Woytek » 29 maja 2007, 15:38

robisto pisze:Porada Hypno jak najbardziej rzeczowa ale czy nie jest to kwas techniczny?
Dobrze byłoby się upewnić, że to kwas do analiz labolatoryjnych tzw.: cz.d.a.
czytam i czytam etykiete i nic nie widze ,czy to techniczny czy laboratoryjny......... :?

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 29 maja 2007, 15:46

czytam i czytam etykiete i nic nie widze ,czy to techniczny czy laboratoryjny.........
Jak wrócę z pracy (ok. 21.00) , napiszę Ci dokładnie jak opisana jest butla z kwasem cz.d.a.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 29 maja 2007, 16:37

Woytek pisze:.... czytam i czytam etykiete i nic nie widze ,czy to techniczny czy laboratoryjny......... :?
Nie wiem jak inni producenci, ale np. "Chempur" z Piekar S'l. produkuje kwas solny , roztwór 35-38 % , z różnymi numerami katalogowymi :
czda. - 115752832;
cz. - 425752836;
tech - 325752836

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 29 maja 2007, 18:05

Ja używam HCL 30-33%. Leję czysty do wody przygotowywanej do podmian. Przeszedłem już etap prób i błędów z ilościami. Mam już proporcje ile kwasu i ile wody aby otrzymać pożądane ph. Racją jest że inny jest stosunek ilościowy przy wodzie RO a inny przy kranówie. Dla przykładu mogę śmiało powiedzieć że do otrzymania ph=6,0-6,2 do wody o parametrach ph=7,5 tww=17 i two=nie wiem :wink: , dolewamy 10 ml kwasu na 40 l wody 50/50 RO/Kran. Woda RO jest pozbawiona właściwości buforujących, czyli mówiąc po naszemu właściwości opierania się spadkowi ph. Do takiej wody nie można wlać 10 ml kwasu na 40 l bo wtedy ph poleci na łeb i zatrzyma się w okolicach 4,0. A wtedy to katastrofa. Najlepszym sposobem jest przygotowanie sobie oddzielnego zbiornika do przygotowywania wody, z grzałką i napowietrzaczem. Zgodzę się z TOMKIEM, że pomiaru nie można wykonywać np 2 godz po dolaniu kwasu, bo wynik będzie nieprawdziwy, a motywując nas do szybkiej podmiany może narobić nie lada problemów. Oczywiście każdy w kranie ma coś innego i inne będą u niego proporce niż u mnie. Drugą bardzo ważną czynnością podczas procesu przygotowania wody i jej ph przy pomocą HCL jest mieszanie wody. W wodzie stojącej wynik badania będzie zawsze oszukany. Najlepiej robić to przy pomocy pompki z kamieniem. Pomimo ostrzeżeń co do stosowania kwasu solnego nie zamierzam z niego zrezygnować. Jest bardzo skuteczny i cenowo bezkonkurencyjny na w stosunku do słynnego ph-. Gdyby ktoś zapytał czy Warto go stosować, to odpowiedziałbym że ta. Należy jednak pamiętać o sprawach bezpieczeństwa !!! pozdrawiam

Awatar użytkownika
Woytek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Woytek » 29 maja 2007, 18:36

Woda do podmian trzymam w beczce 80l-tydzień,mieszana jest przez FAN-1 i w dzień podmiany podgrzewam do 30C.zawsze zakwaszałem AQACIDEM ZOOLEKA i po tygodniu mialem wode(ph6,5),do podmian używam 60% wody uzdatnionej kranowki(przepuszczam ja przez katinit oraz dolewam SafeWater-aqua art; taka miksture z aqacidem miesza wspomniany juz FAN-1)40% to woda destylowana z dodatkiem HydroMineral-aqua art.I właśnie teraz postanowiłem skożystać z HCl.Na butelce mam symbol CAS[76 47-01-0] oraz R:34-37 i poniżej ADR\kl.8m28-01p1b PRODUCENTz.ch.ZACHEM z Bydgoszczy

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior

Post autor: robisto » 29 maja 2007, 19:46

Jak wrócę z pracy (ok. 21.00) , napiszę Ci dokładnie jak opisana jest butla z kwasem cz.d.a.
Zgodnie z obietnicą sprawdziłem: firma Chempur, napis na etykiecie :"kwas solny 35-38 % cz.d.a." czyli jest wyraźnie zaznaczone, że do analiz.

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 30 maja 2007, 08:57

Woytek pisze:..............postanowiłem skożystać z HCl.Na butelce mam symbol CAS [76 47-01-0] oraz R:34-37 i poniżej ADR\kl.8m28-01p1b PRODUCENTz.ch.ZACHEM z Bydgoszczy
Jeśli to produkt Zachemu , to oni produkują tylko kwas solny techniczny. Ty , wg opisu, posiadasz kwas solny techniczny ,gat.I, oczyszczony.
Szukaj więc dalej, aż znajdziesz ten czda. W małych ilościach możesz go dostac' w zaprzyjaźnionej aptece, szkole lub laboratorium. W większych (1-5 l) to raczej tylko w sklepach chemicznych/laboratoryjnych.

Awatar użytkownika
Woytek
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Woytek » 30 maja 2007, 12:51

wiesiek pisze:
Woytek pisze:..............postanowiłem skożystać z HCl.Na butelce mam symbol CAS [76 47-01-0] oraz R:34-37 i poniżej ADR\kl.8m28-01p1b PRODUCENTz.ch.ZACHEM z Bydgoszczy
to produkt Zachemu , to oni produkują tylko kwas solny techniczny. Ty , wg opisu, posiadasz kwas solny techniczny ,gat.I, oczyszczony.
i po ptokach :(

Odpowiedz

Wróć do „Akwarystyka”