Zapalenie jelit ?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
-
- senior
- Kontaktowanie:
Zapalenie jelit ?
Witam!
Prośba o radę.
Młoda samiczka (około 11 m-cy) po pierwszym tarle - w zasadzie nieudanym bo złożyła tylko kilka ziarenek zaczęła się chować pod korzeń i niezbyt dużo jeść.
Po kilku dniach zauważyłem jakby białe odchody - długość około 2 cm (jeden raz).
Później nic i teraz tzn po około 3 tygodniach częste białe-przezroczyste "sznureczki" do 7 cm długości. Ryba raczej nie je. Nie wygląda mi to na robaki - kiedyś dawno temu jedna miała robaki i kał był inny.
Dałem rybkę do kwarantanny. Ciepło i sól nic nie dały. Na drugi dzień podmiana wody i capifos. Wygląda że dalej nie pomaga. Rybka nie je i ciągle "robi takie kupki".
Czy to zapalenie jelit ?
Jesli tak to co robić ?
Dieta dotychczasowa : serca, D-50, Sera - chrupki, tetra chrupki, spirulina, płatki roślinne.
Pozostałe ryby zdrowe lub bez objawów.
Chociaż niektóre niezbyt chętnie jedzą i nie wszystko. Są takie które wolą serca inne znów płatki.
Z negatywów : jest w akwarium ogólnym samiec pigeon (największy) i lubi rozstawiać ryby po kątach.
Prośba o radę.
Młoda samiczka (około 11 m-cy) po pierwszym tarle - w zasadzie nieudanym bo złożyła tylko kilka ziarenek zaczęła się chować pod korzeń i niezbyt dużo jeść.
Po kilku dniach zauważyłem jakby białe odchody - długość około 2 cm (jeden raz).
Później nic i teraz tzn po około 3 tygodniach częste białe-przezroczyste "sznureczki" do 7 cm długości. Ryba raczej nie je. Nie wygląda mi to na robaki - kiedyś dawno temu jedna miała robaki i kał był inny.
Dałem rybkę do kwarantanny. Ciepło i sól nic nie dały. Na drugi dzień podmiana wody i capifos. Wygląda że dalej nie pomaga. Rybka nie je i ciągle "robi takie kupki".
Czy to zapalenie jelit ?
Jesli tak to co robić ?
Dieta dotychczasowa : serca, D-50, Sera - chrupki, tetra chrupki, spirulina, płatki roślinne.
Pozostałe ryby zdrowe lub bez objawów.
Chociaż niektóre niezbyt chętnie jedzą i nie wszystko. Są takie które wolą serca inne znów płatki.
Z negatywów : jest w akwarium ogólnym samiec pigeon (największy) i lubi rozstawiać ryby po kątach.
- fomalhaut
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Wojciech Grzegorzyca
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Polska
Compi, uzupełnij profil, bo nie wiem z kim piszę...
Zerknij tutaj a pomożesz w identyfikacji problemu i sobie i innym:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=183
Pozdrowienia
Wojtek
Zerknij tutaj a pomożesz w identyfikacji problemu i sobie i innym:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... opic&t=183
Pozdrowienia
Wojtek
-
- senior
- Kontaktowanie:
Trzeciego dnia po podaniu capifosu ryba zaczęła jeść. Po 5 dniu podmiana wody 50% i każdego nastepnego po 25-30%. Nastepnie po 4 dniach przwerwy karmiłem suchym pokarmem moczonym w flubenazolu a później w metronidazolu. W tej chwili wygląda że jest OK. Ryba ma wilczy apetyt. Podmieniam 20 % wody codziennie. Temp.32st.
Skorzystałem z pomocy Darka z Chełma i Klosa.
Dzieki i pozdrawiam
Skorzystałem z pomocy Darka z Chełma i Klosa.
Dzieki i pozdrawiam