W oczekiwaniu na lokatorów

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Przycinka...

Post autor: Hypno » 08 maja 2007, 08:38

Nadszedł ostatnio czas na zrobienie sianokosów w moim baniaku. Przypominam, że twardość ogólną mam około 2-3 stopni (przewodność 80-90 uS/cm!!), pH w granicach 5,5, nie nawożę niczym, nie dozuję CO2, na dnie 5-8 cm pyłu kwarcowego o granulacji 0,5mm, oświetlenie to JEDNA rura 36W Philips Aquarele. Proszę zwrócić uwagę na wielkość ziela w stosunku do wielkości stołu ... bynajmniej nie dla krasnoludków :-)
Zdjęcia te także mam nadzieje definitywnie dementują plotki o gniciu korzeni w podłożu o tak drobnej granulacji.
Załączniki
DSC00005.JPG
DSC00005.JPG (120.64 KiB) Przejrzano 5992 razy
DSC00006.JPG
DSC00006.JPG (116.36 KiB) Przejrzano 5992 razy

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 10 maja 2007, 22:13

No cóż mam powiedzieć z tej okazji??? :D
Oficjalnie chcę przeprosić Hypno i Rafała za moje niedowierzanie w to, że w takim piachu roślinom pogniją korzenie. Obiecane flaszki wyślę pocztą lub wręcze osobisciie przy pierwszym spotkaniu :D .

Awatar użytkownika
rafdisc
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: rafdisc » 11 maja 2007, 07:07

Przyznaję też się pomyliłem-może w Łodzi będzie okazja odszczekania/czyt. zalania/ . Widzę więc, że jest to sprawa higieny a nie podłoża.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 maja 2007, 07:13

Rafał, przyznaję bez bicia pedantem nie jestem. Nie znaczy, że bagno mam w zbiorniku niemniej jednak sterylnie też nie jest. Ja myślę, że to po prostu taki mit, wynikający z tego, że sporo ludzi sadziło gatunki ziela raczej nie tolerujące wody paletkowej a tym bardziej temperatury paletkowej. Ja jestem zadowolony, tym bardziej, że ziele dla mnie jest całkowicie drugoplanowym elementem zbiornika, a ono jak na złość ;-) mi rośnie w zastraszającym tempie.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 14 maja 2007, 12:01

A oto jaka miła niespodzianka mnie przywitała w zbiorniku po powroci z Zawoi...
Cholerka chyba muszę to zrozumieć tak, jak się nie wtrącam w akwarium to nawet im lepiej idzie :-) Rybcie młodziutkie jak szczypiorek na wiosne, to ich pierwsze tarło, a widzę że ikra śliczniutka, kryształowa wręcz jest. Oj chyba będzie radość z tej pary... a najfajniejsze jest to, że ryby zostały obie kupione za :-) ... 30 zł
Poznajecie ten korniaczek? To ten sam, na którym niebieskie załapały o co chodzi, chyba ten korzeń więcej jest wart niż cały zbiornik :-)
Załączniki
1.jpg
1.jpg (177.48 KiB) Przejrzano 5895 razy

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 14 maja 2007, 13:14

Było do Zawoi nie przyjechać nie miał byś teraz jaj :wink:
Nie lubię jak takie szczurki kładą ikrę :wink: Już z nich ładne paletki nie wyrosną ... co nie znaczy nie będą dobrymi i małymi rodziacami, których dzieci przerosną jak opiekun się postara.
Troche krytyki Ci się przyda żebyś się tak cieszył :mrgreen:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 14 maja 2007, 13:28

Rybki są bardzo ładne, bardzo młode ale fakt wymiary mają jak na razie mizerne. Tomie wypraszam sobie jednak hasło "szczurki" ryby są zdecydowanie bardziej czerwone niż to wyszło na zdjęciu i kształty mają też porządne, niestety jednak wymiary są kiepskie. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że u mnie w baniaku są niecałe 2 miesiące i w tym czasie urosły bodaj ze 4 albo i więcej cm.

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 14 maja 2007, 16:13

O zielsku i gniciu będziemy mogli pozastanawiać się na głos w Łodzi. Nie otwartą poproszę, postawię w domu jako pomnik ;)

Rafał

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Przycinka...

Post autor: adamn » 14 maja 2007, 18:31

[quote="Hypno"] Proszę zwrócić uwagę na wielkość ziela w stosunku do wielkości stołu ... bynajmniej nie dla krasnoludków :-)
quote]
Nie ziele a chyba Echinodorus macrophyllus :?: A ta to potrafi :wink:
Adam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd..

Post autor: Hypno » 03 cze 2007, 13:35

Jak widać na załączoonych obrazkach, ten korzeń cieszy się wielkim powodzeniem jako porodówka. Nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie dwa fakty. Po pierwsze całkowicie wbrew kanonom i radom, to jest korzeń drzewa iglastego. I jak widać złego nic się nie dzieje, a może nawet przeciwnie.

Zdjęcia te zamieszczam jednak z drugiego dziwnego powodu. Po raz pierwszy się spotkałem z faktem, że para z założenia od razu czyściła dwa miejsca pod ikrę i ku mojemu zdziwieniu złożyła ikrę w tych miejscach oddalonych o siebie o około 40 cm. W tej chwili wygląda to tak, że samica pilnuje większej części przy rurkach filtra, a samiec mniejszej z drugiej strony, robiąc jednocześnie za straż przednią. O takim czymś nie czytałem dotąd w żadnym poście ani w żadnej publikacji.
Załączniki
3.jpg
...ikre skrobie.
3.jpg (36.45 KiB) Przejrzano 5778 razy
2.jpg
Każdy sobie....
2.jpg (59.34 KiB) Przejrzano 5778 razy
1.jpg
Rozdwojenie jaźni, a właściwie ikry. Mamusia po lewej, a tatuś po prawej.
1.jpg (35.93 KiB) Przejrzano 5778 razy

Awatar użytkownika
Gregi
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Gregi » 03 cze 2007, 16:37

Ja spotkałem się kiedyś z taką sytuacją u moich skalarów, złożyły ikrę na dwóch liściach żabienicy oddalonych od siebie ok. 15cm, z tym, że sama samica opiekowała się ikrą na zmianą podpływając i wachlując.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

cd...

Post autor: Hypno » 02 lip 2007, 20:55

Czas przedstawić młode wilki, czyli kolejne pokolenie paletkowe. Darku, jeszcze raz wielkie dzięki!! Przy okazji całego tego wątku nabyłem sporego doświadczenia, które zamierzam dość sumiennie opisać gdzie się da. Po powrocie z wakacji ryby pójdą na porodówkę na poważnie i jeżeli z następnego tarła będzie mniej niż setka młodych będę zawiedziony.
Załączniki
2.jpg
2.jpg (87.24 KiB) Przejrzano 5680 razy
1.jpg
1.jpg (50.03 KiB) Przejrzano 5680 razy

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 02 lip 2007, 21:09

Gratuluję. Cierpliwosć jednak popłaca

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Śliczności

Post autor: Hypno » 18 sie 2007, 14:00

A takie cuda można znaleźć jak się łazi po sklepach nawet jeżeli zazwyczaj nie ma w nich nic interesującego...
Cudnej urody 100% płodny samiec red turkus. Cena można powiedzieć śmieszna jak za taką rybę bo kilkadziesiąt zł. Nie mierzyłem go ale na oko ma z 17 cm lub może nawet ciut więcej. Teraz trzeba mu poszukać odpowiednio urodziwej pani z tej odmiany. Niestety zdjęcie nie oddaje jego prawdziwej czerwieni.
Załączniki
s1.jpg
s1.jpg (74.33 KiB) Przejrzano 5603 razy

Awatar użytkownika
DISPAR
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
Kontaktowanie:

Post autor: DISPAR » 23 sie 2007, 23:11

Wczoraj wróciłem po tygodniu wojaży po Słowacji i Pieninach i zacząłem od dzisiaj przeglądac staranniej forum. Strasznie się ucieszyłem jak zobaczyłem te młode na które tak długo czekałeś. Chyba we wrześniu wybiorę się do Lublina na kawkę do Ciebie (a przy okazji odwiedzę też kolegów entomologów).

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”