Proszę o diagnozę i pomoc

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Proszę o diagnozę i pomoc

Post autor: GościaK » 06 cze 2007, 19:59

Witam, od jakiegoś czasu moim rybom coś dolega, około 2 miesięcy temu zaczęło się, początkowo przebywały blisko powierzchni wody, obserwowałem, podmieniałem więcej wody, pomogło ale nie wszystkim, blue diamond i cobalt są czarne, mają białe plamy na ciele, ten z fotki to w ogóle ciężki przypadek, ryba w sierpniu będzie miała rok a u mnie jest ok 7 miesięcy, siedzi w kącie, ciemna, nic nie je, białe i żółtawe długie odchody jak na focie, poparzone płetwy, ze skrzeli wystają białe błony, czasami płetwy piersiowe ma przyklejone do ciała, płochliwa, badałem odchody te ze zdjęcia oraz innych ryb (normalne) i nic nie znalazłem, inne ryby wydają się normalne prócz cobalta, woda Ph 6,5, TWW 1-2, TWO 8, NO3-15-20, leczyłem już capifosem przez 2 tygodnie oraz flubenolem do jedzenia i wody lecz żadnych rezultatów, do wody RO dodaję Hydro Mineral i torf, żadnych roślin czy nowych ryb nie wpuszczałem, proszę o jakąkolwiek pomoc
Załączniki
ryba.jpg
ryba.jpg (99.74 KiB) Przejrzano 2000 razy
kupa.jpg
kupa.jpg (62.73 KiB) Przejrzano 2000 razy
kupa2.jpg
kupa2.jpg (63.32 KiB) Przejrzano 2000 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 06 cze 2007, 21:24

Post krótki i jaki treściwy :wink:
IMO obraz nędzy i rozpaczy dotyczy drugiej ryby.
Kuracja przez Ciebie stosowana była nie trafiona bo ryba ma w sobie i na sobie wiiciowce, W żółci (stąd takie zabarwienie z krwistymi wybroczynami) i na ciele (białawe naloty). Do tego należy pewnie dodać inne pasożyty skóry,i skrzeli i płetw. Ja bym ją dał do sterylnego i zrobił wpierw kurację temperaturową do 38 stopni - przez 3 dni. Potem potraktował ją metronidazolem w pokarmie. Już teraz wszystkie ryby w akwarium metro w pokaemie.
Adam

Awatar użytkownika
GościaK
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: GościaK » 07 cze 2007, 08:05

treściwy i to jaki, nie wiedziałem bo zachowanie ryb było dziwne, jak przy skrzelowcach, plucie, szarpanie płetwami ocieranie itp. Co dziwne pod mikroskopem nic nie znalazłem, z metro powariowali w aptece już po 10 zł bo nie refundują jak wcześniej ale bez recepty sprzedają całe szczęście, a na focie to jedna ryba :)

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”