PLENUM TOMa OD A DO Z
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
W tym baniaku z plenum nie mam świderków.
Ale można mieć plenum i świderki lub inne kopiące stwory czy ryby.
Wystarczy dać więcej piachu jeśli masz wysokie akwarium.
Jakieś 5-6 cm nad plenum wsadzić warstwę siatki lub firanki.
Taką jednolitą warstwę zasypać kolejnymi 5 cm piachu i po kłopocie, wszystko co kopie dokopie się do tej warstwy, nie głębiej.
Plenum jest zabezpieczone wtedy.
Korzenie lotosów u mnie dorastają do plenum, w niczym to nie przeszkadza, bo piach do korzeni tak ściśle przylega, że tlenu tam raczej brak, mimo że korezenie są zaraz nad plenum, działa bez problemów.
W listopadzie będzie rok jego działania, to pogadamy, pokusze się wtedy o ocenę.
Jak dotąd z NO3 radzi sobie świetnie, jak mam NO3 na poziomie 5 to się cieszę, bo zazwyczaj jest niższe, czego lotosy nie lubią.
Ale liczyłem na działanie plenum równiez na PO4, a tego jak dotąd nie doświadczam w przekonujący sposób.
Co do NO2 to pewnie plenum jest też skuteczne, ale jakoś boję się wyłączyć 2 ex1200.
Może po wakacjach poeksperymentuję... tearz non stop wyjazdy i brak czasu dla dysków.
Ale można mieć plenum i świderki lub inne kopiące stwory czy ryby.
Wystarczy dać więcej piachu jeśli masz wysokie akwarium.
Jakieś 5-6 cm nad plenum wsadzić warstwę siatki lub firanki.
Taką jednolitą warstwę zasypać kolejnymi 5 cm piachu i po kłopocie, wszystko co kopie dokopie się do tej warstwy, nie głębiej.
Plenum jest zabezpieczone wtedy.
Korzenie lotosów u mnie dorastają do plenum, w niczym to nie przeszkadza, bo piach do korzeni tak ściśle przylega, że tlenu tam raczej brak, mimo że korezenie są zaraz nad plenum, działa bez problemów.
W listopadzie będzie rok jego działania, to pogadamy, pokusze się wtedy o ocenę.
Jak dotąd z NO3 radzi sobie świetnie, jak mam NO3 na poziomie 5 to się cieszę, bo zazwyczaj jest niższe, czego lotosy nie lubią.
Ale liczyłem na działanie plenum równiez na PO4, a tego jak dotąd nie doświadczam w przekonujący sposób.
Co do NO2 to pewnie plenum jest też skuteczne, ale jakoś boję się wyłączyć 2 ex1200.
Może po wakacjach poeksperymentuję... tearz non stop wyjazdy i brak czasu dla dysków.
- marcinw
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Marcin Wilk
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Częstochowa
Ja się tylko obawiam tych kratek malarskich... znajomy produkuje wieeeelkie doniczki i barwi je jakimś świństwem... jak kiedys użyłem ich do odstawienia wody do podmiany to ryby sie prawie przekręciły. Zrobił dla mnie kilka przeźroczystych i teraz jest spoko. Jednak wyroby z różnorakich tworzyw barwionych a nie przeznaczone np do przechowywania żywności etc jakoś nie bardzo do mnie przemawiają w kwestii zastosowania ich w akwa.
pozdrawiam
pozdrawiam
- tuptus
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Piotrek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Grodzisk Mazowiecki
Zamiast piasku (pyłu) kwarcowego chciałbym zastosować drobny żwirek o granulacji ~1mm, ziarenka malutkie jak ikra pielęgniczek.
Jak duży będzie to miało wpływ na plenum, jego czas dojrzewania i późniejszą stabilność.
Piasek jakoś nie bardzo mi się podoba i byłbym bardziej za takim drobnym żwirkiem.
Ale, jak będzie bardzo źle to będzie piasek
Jak duży będzie to miało wpływ na plenum, jego czas dojrzewania i późniejszą stabilność.
Piasek jakoś nie bardzo mi się podoba i byłbym bardziej za takim drobnym żwirkiem.

- _TOM_
- członek PKMD
No właśnie, moje plenum nie dotrwało rokurady3 pisze:Tom mamy wrzesień. Jak tam plenum? Zaczynam myśleć o tym rozwiązaniu.

Przyczyna

Zakupiłem kolejne akwarium, tym razem 400l i musi ono stanąć w tym miejscu i na tej komodzie co stało akwarium z plenum.
Plenum właśnie rozebrałem, całe akwarium sprzedane, poza plenum, które ląduje w 400l.
Chyba sam fakt, że w nowym baniaku wstawiam znowu plenum jest wystarczającą rekomendacją, że warto.
Niestety nie podam tutaj jakiegoś fasynującego pomiaru NO3 w tym baniaku przed rozbiórką, bo pływały w 240 litrach z plenum i 2 ex 1200 2 dorosłe parki, więc z plenum czy bez azotany byłyby tam niskie.
To niewidoczny, bezobsługowy, bezawaryjny 'filtr' do walki z azotanami, niestety ma 1 wadę, na efekty trzeba cierpliwie czekać, kilka miesięcy.
Zapytaj mnie znowu we wrześniu, ale 2008 obecne plenum będzie miało dokładnie 12 miesięcy, zarybienie planuje większe, 3 może 4 dorosłe pary ...

Już jakiś czas temu go przeczytałemIwek_22 pisze:Plenum instaluje się przy zakładaniu akwarium, a później jak najbardziej możesz je gęsto obsadzić, nie wyobrażam sobie jak to zrobić w istniejącym, a w dodatku gęsto obsadzonym zbiorniku. Prześledź ten wątek od początku

- _TOM_
- członek PKMD
Piasek to też żwirek, żwirek to też piasek, to tylko kwestia granulacji.tuptus pisze:Zamiast piasku (pyłu) kwarcowego chciałbym zastosować drobny żwirek o granulacji ~1mm, ziarenka malutkie jak ikra pielęgniczek.
Więc nie wiem co Ci się w piasku nie podoba, co w żwirku niby innego i ładniejszego jest?
Dla plenum im mniejsza granulacja, tym lepiej, dla dysków chyba też.
Żwirek o 1mm granulacji trochę DUŻY, ale też zadziała, tylko dać musisz tego więcej niż 12cm nad plenum, więc niewiele dla ryb zostanie.
Chyba poniżej 1mm granulacja będzie lepsza.