UPS-na hodowle

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Stanisław Kaczorowski
Kontaktowanie:

UPS-na hodowle

Post autor: stachu » 10 cze 2007, 10:03

Potrzebuje pomocy w doborze odpowiedniego ups-a na hodowle,zbyt często ostatnio brakuje prądu (awarie,remonty itp) w budynku i poza nim .Problem w tym że pompy,ogrzewanie mogą stanąć,ale brak tlenu w zbiornikach powoduje zbyt duże straty.

Ups musi utrzymać następujące urządzenia :

1-kompresor Secoh EL-120 230V,50Hz,135W

2-kompresor Hagen 240V,50Hz,21W

3-świetlówki energooszczędne (awaryjne) 3szt po 5W

Razem 171W

Interesuje mnie wariant 1,2,3 na jednym ups,gdyby to było nie możliwe to przynajmniej wariant 1 i 3

Zależy mi żeby ups zasilał ten sprzęt przez ok 3 godziny,wtedy zdąże dojechać z dowolnego miejsca na hodowle i podpiąć czysty tlen do obiegu.

Najlepiej gdyby ups był dobrej klasy i tani..... ;)

proszę o porade !!!-hej
Ostatnio zmieniony 10 cze 2007, 10:08 przez stachu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 10 cze 2007, 10:04

Pomyśl o agregacie prądotwórczym.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 10 cze 2007, 10:11

Agregat się nie sprawdzi,problem z wydalaniem spalin to raz,dwa to sprzęt musi zadziałac pod moją nieobecność,moja centralka alarmowa wysyła mi sms-a z komendą -brak prądu-i wiem że mam wtedy 3godziny czasu....

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 10 cze 2007, 10:33

Hudy ma rację pomyśl o agregacie. I jest tego kilka przyczyn: UPSy z założenia są przeznaczone do krótkotrwałego podtrzymania urządzeń o znamionowej mocy BIERNEJ takiej jakiej mocy jest UPS przez 3-5 minut. Czyli UPS o mocy 300VA będzie podtrzymywał działanie urządzeń o mocy ok 220W przez 5 min. Oczywiście możesz kupić UPS o odpowiednio większej mocy, ale przypuszczam że taki o mocy 4x większej niż ten będzie kosztował już więcej od agregatu, który ma moc kilku kW i potrafi na zbiorniku paliwa 11l działać nieprzerwanie 12 h. Co do działania pod Twoją nieobecność to nie musisz się martwić, właściwie do każdego agregatu jest opcja automatycznego startu w wypadku zaniku napięcia. Agregat startuje wtedy w ciągu kilku sekund i dalej radzi sobie sam. Oczywiście ważne jest te kilka sekund, bo jeżeli masz jakąś elektronikę która przez te kilka sekund może Ci się zresetować, to wtedy potrzebujesz małęgo UPSa który będzie trzymał zanim agregat wystaruje. Jeżeli myślisz na poważnie to takie rozwiązanie znajdziesz za ok. 1000 zł. Czy warto odpowiedz sobie sam. Dodatkowo za agregatem przemawia fakt, że godne polecenia UPSy stabilizujące napięcie i od dołu i od góry oraz filtrujące z tzw. szpilek kosztują duuużo więcej niż te zwykłe ktore można kupić w każdym sklepie nie dla idiotów. Inaczej mówiąc za cenę agregatu i możliwość utrzymania pewnie całej dużej hodowli przez 12 godz. kupisz UPS który wystarczy na "utrzymanie" kilku zbiorników tarliskowych przez góra kilkadziesiąt minut i to pod warunkiem, że grzałki nie będą podpięte do niego. Wydaje mi się, że dobra para hodowlana jest warta więcej niż taki agregat + zamontowanie rury na spaliny w ścianie.

compi
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: compi » 10 cze 2007, 10:40

Większość UPS-ów z podpiętym akumulatorem samochodowym w miejsce oryginalnych wytrzyma długą pracę z takim obciążeniem. Na allegro były gotowe przeróbki przeznaczone do zasilania pieców CO.

Awatar użytkownika
stachu
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: stachu » 10 cze 2007, 11:07

Szukam ups-a bo odprowadzenie spalin u mnie to problem,nademną są 3 piętra szkoły,a w lato otwierają okna......Piotrku przyjedziesz na wystawę to zrozumiesz.Znajomy ma podpięty ups na podobnym kompresorze wytrzymuje mu ok 45min.
Szukam czegoś mocniejszego,tak jak pisałem nie zależy mi na utrzymaniu temperatury,czy pracy pomp,pary pływają w odpowiednich zbiornikach,chodzi o dostarczanie tlenu bo jego brak szybko zabija.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 10 cze 2007, 15:13

Hm.. widziałem gdzieś(chyba w siłowni multipleksu) UpS'a wielkości ..automatu z napojami , ale coś mi sie widzi, że taki kosztuje majątek. Wydaje mi się, że w powyższym przypadku pokombinowanie z 2~3-ma akumulatorami samochodowymi + przerobiony(z głową) UPS mogłoby się sprawdzić i wydajnościowo i cenowo.

pozdr

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 10 cze 2007, 15:27

stachu pisze: Szukam czegoś mocniejszego,tak jak pisałem nie zależy mi na utrzymaniu temperatury,czy pracy pomp,pary pływają w odpowiednich zbiornikach,chodzi o dostarczanie tlenu bo jego brak szybko zabija.
jeśli chcesz dostarczyć rybom tylko tlen to może alternatywą dla ups'ów i agregatów będzie w twoim przypadku oksydator - działa bez prądu.

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 10 cze 2007, 17:27

Widziałem kiedyś na Allegro UPS przerobiony na akumulator samochodowy. Urządzenie było przeznaczone do zasilania pompy w piecu CO podczas zaniku napięcia z sieci. Działało 12godzin. Pompa do pieca CO ma moc w okolicach 100W. Zainteresuj się przeróbką UPSa, ale gdy się zdecydujesz na jakiś model to postaraj się już o taki aby działał z urządzeniami wirnikowymi tzn. by dawał prąd przemienny o odpowiedniej sinusoidzie, inaczej wirnik po podaniu napięcia nie obraca się a urządzenie tylko "buczy". Temat już był na tym forum.

BTW: http://www.allegro.pl/item198643124_awa ... owosc.html

Awatar użytkownika
Diamond-Cukero
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Andrzej Nowicki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Katowice
Kontaktowanie:

Post autor: Diamond-Cukero » 10 cze 2007, 18:05

Witam
Mam przerobiony UPS o mocy 1200 W podpięty akumulator samochodowy po próbach faktycznie utrzymuje napięcie przez 2godz. 40 min.Dziala od paru miesięcy. Patrzyłem na allegro adres podany przez Michała to jest to co zastosowałem w mojej hodowli . UPS obciążoney jest 156W kompresory 2x60w żarówki 4x9w. Trudno komuś radzić i brać odpowiedzialność ja to zrobiłem we własnym zakresie. Myślę o zastosowaniu większego żródła energii,jakoś nie ma czasu.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
przynenta
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
Kontaktowanie:

Post autor: przynenta » 10 cze 2007, 18:10

Z tego co pamiętam to Stanpiter ma coś wspólnego z USP-ami. Warto sprawdzić.

Awatar użytkownika
kazik
senior
senior
Kontaktowanie:

Post autor: kazik » 10 cze 2007, 22:41

Są profesjonalne UPS-y wielkość 350-ki (maleństwo) działa przy obciążeniu 100W godzinę (sprawdzone w Warszawskim metro) można go rozbudować o kolejne baterie i będziesz miał to co chcesz, a teraz wada tego ustrojstwa cena 600 euro + vat
osobiście oglądam agregat 1kW bardzo cichy cena 2000 zł
a agregat z samostartem to już inna historia i nie jest to tysiąc złotych a raczej 10 - 15 tyś
kazik

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 11 cze 2007, 05:50

przynenta pisze:Z tego co pamiętam to Stanpiter ma coś wspólnego z USP-ami. Warto sprawdzić.
I pamięć Cię nie myli, a choć wspólnego z nimi mam mało mogę przesłać tabelkę przedstawiającą moc upsa, czas, i obciążenie z jakim będzie hulał. Czy są dobre czy nie oceńcie sami (wiem że kilka osób ma takie coś) ja nie będę się wypowiadał w tej kwestii by jakiejś reklamy nie wstawiać.
Załączniki
UPSY a.jpg
UPSY a.jpg (28.43 KiB) Przejrzano 6947 razy

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 11 cze 2007, 08:08

Tutaj: http://pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2& ... sc&start=0
jest mój wątek poświęcony zakupowi UPS'a. Myślę, że warto przeczytać zanim kupisz kilka UPSów i żaden się nie nada do tego co potrzebujesz.
Nie wiem jaki charakter obciążenia mają te Twoje kompresory ale przy zakupie uwzględnij możliwość obciążenia UPSa elementami o charakterze indykcyjnym (np. silniki, wirniki itp.) jak i samą postacią kształtu napięcia na wyjściu UPS'a (powinna być sinusoida).

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 11 cze 2007, 08:16

....dlatego też zdecydowanie lepiej zainteresować się generatorem. A jeżeli chodzi o autostart generatora to można dorobić kawałek elektroniki który wystartuje go (oczywiście jeżeli ma rozrusznik a nie "pociąg") za max 100zł. Gdybym ja planował swoją hodowlę na 100% kupił bym najmniejszy generator z rozrusznikiem.
Staszek w jakimkolwiek pomieszczeniu byś miał swoją hodowlę (a wiem gdzie ją masz :-) ) jakiś komin w ścianie masz na pewno. Impulsownik kinetyczny z uchwytem trzonkowym (młotek) i meselek załatwi sprawę.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”