Moje akwarium.

Życie w Twoim akwarium (zdjęcia ryb, roślin i innych żyjątek).

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 12 cze 2007, 12:09

_TOM_ pisze: Coś samców ciągle brakuje u Ciebie Marcin :wink: musisz chyba się wziąść za to sam lub jakiegoś fajnego amanta zakupić co te Twoje panienki wezmie w obroty i namówi do jakiegoś seksu :lol:
Po nocy jedna ikra znikła, ale druga jeszcze rano była. Może nie będzie tak źle i wreszcie larw się doczekam. Ale też nic na siłę. Nie chce mi się już bawić w rozmnażanie więc rybki niech liczą same na siebie.
Dobrze, że ten szczurek już zniknął, ciekawe co z nim zrobiłeś :mrgreen: bo ponoc był nieśmiertelny.
Był nieśmiertelny ... do czasu ;)
Baniak Ci fajnie porasta zielem, dziki i przycięty jest znacznie ładniejszy dla mnie niż ten zarośniety po taflę.
Zgadza się ... dlatego jutro pokaże zdjęcia baniaka po przycince.
Paletki Twoje jednak mnie nie powalają na kolana ...
Bo to zwykłe rybki są ... 5 ze sklepu i 6 z mojej hodowli.
Szczególnie te pomarańczowe jakieś mają dzióbki szczurkowate.
Czy ja wiem ... ta najwieksza pomarańczowa jest nieco wychudła ... ale te 2 małe są ok. Jutro pokażę na zdjęciach.

Dzięki za opinię :D

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 12 cze 2007, 15:01

Akwarium po przycince:

Obrazek

Obrazek

A oto złota rybka:

Obrazek

Obrazek

Wczoraj robiąc zmiany w akwa popełniłem błąd. Najpierw wypompowałem 100 l wody, a później zacząłem przycinać roślinki. Koniec końców skończyło się nie na przycięciu roślin tylko wyrwaniu i posadzeniu od nowa. Kupę syfu podniosło się ze żwirku, którego nie odmuliłem (bo poziom wody był za mały i nie miałem więcej wody przygotowanej) i teraz to wszystko osiadło na dnie. Ale za kilka dni odmulę całe dno i będzie tak jak miało być :D

Awatar użytkownika
tomasz334
senior
senior
Imie i Nazwisko: Tomasz Jajo

Post autor: tomasz334 » 12 cze 2007, 16:25

No Marcin to widzę że ryby też masz. :shock: :D

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 12 cze 2007, 20:38

Też się mile zaskoczyłem ... . Wcześniej coś tam pływało, ale żeby tego było aż tyle to się nie spodziewałem ;)

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 14 cze 2007, 06:37

birdas pisze:Też się mile zaskoczyłem ... . Wcześniej coś tam pływało, ale żeby tego było aż tyle to się nie spodziewałem ;)
Więcej nie przycinaj, bo okaże się że masz straszne przerybienie :wink:
Piszę się na pistię, co Ty na to?

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 14 cze 2007, 08:55

stanpiter pisze: Więcej nie przycinaj, bo okaże się że masz straszne przerybienie :wink:
Fakt ... będę miał to na uwadze.
Piszę się na pistię, co Ty na to?
Piotrze z pistią jest problem. Pistii to mam z 5 sztuk (i za tydzień mogę nie mieć już wcale) i ok. 15 sztuk limnobium ale też umiera. Nie wiem co się dzieje - rosło mi to na potęgę, a teraz co kilka dni wyrzucam po kilka roślinek bo albo się rozpadają albo gniją.
Gdyby się zdażył cud i zaczęłyby znów się rozmnażać to dam Ci znać i wyślę paczuszkę. Ale na razie nie ma co wysyłać.
Pistia juz ponad miesiąc temu przestała się rozmnażać :(

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 15 cze 2007, 01:38

Recepta na powrót do życia Pistii i Limnobium: restart zbiornika, z totalnym oczyszczeniem żwiru..

pozdr

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 15 cze 2007, 11:13

Poważnie ? A co mają wspólnego rośliny pływające ze żwirkiem ? Może wystarczy go porządnie odmulić ?
To u wszystkich tak jest, że po 6 miesiącach pracy akwa rośliny pływające padają ?

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 15 cze 2007, 22:27

birdas pisze:To u wszystkich tak jest, że po 6 miesiącach pracy akwa rośliny pływające padają ?
Może być 6 miesięcy, może być miesiąc, mogą być dwa lata. I nie chodzi o rośliny pływające, ale o rośliny na które nadszedł właśnie czas.. ;). Proces jest nazywany potocznie procesem "starzenia się" akwarium. Im bardziej obciążone organicznie, tym szybciej się starzeje. Czy wszystkie rośliny rosły Ci tak samo od początku? Czy pożegnałeś się już z jakimiś innymi gatunkami, czy pływające są pierwsze?
birdas pisze:A co mają wspólnego rośliny pływające ze żwirkiem ? Może wystarczy go porządnie odmulić ?
Ano pływają w wodzie, w której jest żwirek i to, co w nim..
Odmulenie podłoża nie wystarczy - przecież to robisz. Trzeba dokładnie przepłukać cały żwir poza akwarium i już. Oczywiście nie uniknie się wtedy "syndromu nowego zbiornika", ale przy dojrzałych filtrach i tym co na szybach, to będzie moment ;).

pozdr

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 16 cze 2007, 06:19

kubamajer pisze: Im bardziej obciążone organicznie, tym szybciej się starzeje. Czy wszystkie rośliny rosły Ci tak samo od początku?
Nigdy rośliny nie rosną tak samo. Ale nie mogę zaprzeczyć, że rosną ładnie.
Czy pożegnałeś się już z jakimiś innymi gatunkami, czy pływające są pierwsze?
Hydrophilia difformis i lagarosyfon madagaskarski. Ale nie wiem czy to przypadkiem brak miejsca i światła nie zabił tych roślin.
Odmulenie podłoża nie wystarczy - przecież to robisz.
A widziałeś na zdjęciach jaki miałem dostęp do podłoża ? - ciężko to było nazwać odmulaniem.
Trzeba dokładnie przepłukać cały żwir poza akwarium i już. Oczywiście nie uniknie się wtedy "syndromu nowego zbiornika", ale przy dojrzałych filtrach i tym co na szybach, to będzie moment ;).
Dobra ... chyba zrezygnuję z limnobium i pistii ;)

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 16 cze 2007, 16:33

H. difformis jest właśnie "rośliną nowych zbiorników". Jej odejście było najprawdopodobniej spowodowane tym o czym pisałem.
birdas pisze:A widziałeś na zdjęciach jaki miałem dostęp do podłoża ? - ciężko to było nazwać odmulaniem.
No właśnie - w zbiornikach typowo roślinnych taka sytuacja nie powoduje tak szybkiego starzenia, bo nie są dostarczane duże ilości substancji organicznych pochodzących np. z odchodów ryb. U Ciebie są Paletki, a sam wiesz ile one tego produkują.. Właśnie w strefach korzeni ta materia zalega w dużych ilościach i nie zdąża być usuwana. To w ogóle jest bardzo uproszczone tłumaczenie zjawiska, ale zasada jest taka, że jeśli dostarczamy tego więcej niż "system" jest w stanie przerobić, to zjawisko starzenia zachodzi szybko, chyba że nadmiar usuwamy regularnie mechanicznie.
Pisałem o płukaniu żwiru poza zbiornikiem, bo wtedy wiadomo, że wyjmiemy rośliny i będzie dostęp do całej objętości podłoża. Można to też zrobić w zbiorniku, ale.. no właśnie - bigos gotowy.

Ktoś opisywał(Stanpiter?), że odsysa żwir wężem i po płukaniu wsypuje również za pomocą węża, a ryby pozostają w tym czasie w zbiorniku. Nie próbowałem tego, ale sprawnie przeprowadzona taka operacja wydaje się sensowna.

Jest jeszcze kwestia zastosowania Plenum, ale nie mam z tym żadnego doświadczenia.

pozdr

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 16 cze 2007, 19:58

Z tego co piszesz wnioskuję, że bez restartu zbiornika limnobium i pistia nie odżyją wogóle ? Aż ciężko mi w to uwierzyć ... ;)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 17 wrz 2007, 21:11

Dzisiaj robiłem porządek ... . Na początku zrobiłem coś takiego:

Obrazek

Po kilku minutach już było tak:

Obrazek

Obrazek

I na tym etapie mi się znudziło :( Woda może nieco mętna ale przynajmniej rybki mają gdzie pływać :D
Może być ?

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 17 wrz 2007, 21:54

Może być ?
Szczerze powiem, że szpetnie wygląda teraz, ale poczekajmy co dalej tam zrobisz lub samo się zrobi ...

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: birdas » 17 wrz 2007, 22:00

Już zrobione ... ale zdjęcia będą za kilka dni jak się roślinki podniosą. Pojutrze raz jeszcze wyczyszczę gąbkę od filtra mechanicznego i prefiltr do filtra biologicznego bo syf straszny. Na żwirku i roślinach osadził się osad. Ale będzie dobrze ... oby tylko glony nie zaatakowały bo się chyba powieszę ...

Odpowiedz

Wróć do „Galeria”