Moje dyskusie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- Młody1919
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Dawid K.
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gniezno
- Kontaktowanie:
Moje dyskusie
Witam serdecznie.
Oto moje paletki , postaram się aby niedługo załączyć więcej fotek
Two 12
Tww 10
PH 7,3
Oto moje paletki , postaram się aby niedługo załączyć więcej fotek
Two 12
Tww 10
PH 7,3
- Załączniki
-
- Dyski1.JPG (40.67 KiB) Przejrzano 7744 razy
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Za dużo nie napisałeś o akwarium, litrażu, filtracji, od kiedy jest, obsadzie, no i o tych paletkach też, anie wieku, ani wymiarów, ale te pierwsze 3 zapowiadają się nieźle, jak się postarsz, wszystko w Twoich rękach.
Ta 4ta paletka z tyłu słabo widoczna, chyba ma się nienajlepiej, ale może to takie złudzenie bo prawie jej nie widać.
Czy jesteś pewien tych parametrów wody?
Ta 4ta paletka z tyłu słabo widoczna, chyba ma się nienajlepiej, ale może to takie złudzenie bo prawie jej nie widać.
Czy jesteś pewien tych parametrów wody?
- Młody1919
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Aha , przepraszam. Akwarium ma 160 litrów 100x40x40 , Temp. wody 30C , Obsada , tak jak widać plus Red Turkus ( 8 cm) . Ryby na zdięciu maja po ( od lewej) 14 , 10 , 10 cm (ok.).
Dodatkowo 2 kirysy pstre i zbrojnik kolumbijski no i stado ( 10 sztuk) Razbory klinowej. Ta z tyłu to jest tak przez nie poganiana i jest to szczórek nie rośnie itp... Ryby są zdrowe , jedzą , gonią sie itp... Parametry tez mi tak troche dziwne... poczekam kilka dni , porobie kilka podmian i zrobie testy ponownie to wtedy sie okaże. Filtry : EX 700 ,Fan 1 , Światło : Aqua-Glo Hagen . Karmione są artemia , sercem z czosnkiem i paletą Tetry...Wiek ? no nie wiem... nie potrafie powiedzieć , są ze sklepu...
Dodatkowo 2 kirysy pstre i zbrojnik kolumbijski no i stado ( 10 sztuk) Razbory klinowej. Ta z tyłu to jest tak przez nie poganiana i jest to szczórek nie rośnie itp... Ryby są zdrowe , jedzą , gonią sie itp... Parametry tez mi tak troche dziwne... poczekam kilka dni , porobie kilka podmian i zrobie testy ponownie to wtedy sie okaże. Filtry : EX 700 ,Fan 1 , Światło : Aqua-Glo Hagen . Karmione są artemia , sercem z czosnkiem i paletą Tetry...Wiek ? no nie wiem... nie potrafie powiedzieć , są ze sklepu...
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Trochę małe ...Młody1919 pisze: Akwarium ma 160 litrów 100x40x40 ,
Trochę mało paletek. To rybka stadna ... ale litraż też nieodpowiedni dla większej ilości.Obsada , tak jak widać plus Red Turkus ( 8 cm) . Ryby na zdięciu maja po ( od lewej) 14 , 10 , 10 cm (ok.).
Co do parametrów to twardości jeszcze ujdą w tłoku, ale PH fatalne. A co z NO2 i NO3 ? - kiedy akwa zalane ?Parametry tez mi tak troche dziwne... poczekam kilka dni , porobie kilka podmian i zrobie testy ponownie to wtedy sie okaże.
Swoją drogą to przy powierzchni (u góry akwa) jakoś gęsto od roślin ... . Może jakieś zdjęcie całości ?
- Młody1919
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
gęsto , bo ryby są pod korzeniem pokrytym w całości mchem . Akwa zalane ok. 3 miesięcy , NO2 i NO3 spokojnie , niedługo będzie i to wiadomo. Ale NO3 będzie napewno , bo troche jedzenia zawsze wpadnie w mech i troche odchodów tez ... podmieniam 3 razy w tygodniu 20 L odstanej kranówki. Aqwarium małe, owszem ale nie chce narazie większego baniaka bo chce sobie dac rade z małym , poćwiczyc , dojsc do jakieś tam wprawy , nabrac praktyki... Jak będzie wszystko ok. to na zime planuje jakieś 360L...
- _TOM_
- członek PKMD
Aqwarium małe, owszem ale nie chce narazie większego baniaka bo chce sobie dac rade z małym , poćwiczyc , dojsc do jakieś tam wprawy , nabrac praktyki...
Toż wszystko na opak robisz, do małego akwarium trzeba fachowca i się dobrze znać by dyski przeżyły, a w dużym to i laik da redę się uczyć i przy okazji nauki ryb ma szansę nie zmarnować.
Czytaj więcej i jeszcze raz czytaj.
- _TOM_
- członek PKMD
birdas pisze:Co do parametrów to twardości jeszcze ujdą w tłoku, ale PH fatalne.
Ja uważam, że PH ma świetne przy tej twardośc i węglanowej.
PH 7.3 przy TWW 10 to nie jest 'fatalne' ale wręcz rewelacyjne.
Zdecyduj się birdas czy ma twardości 'ujdą w tłoku' czy 'fatalne', bo nie można mieć lepszego PH przy TWW 10.
TWW 10 'ujdą w tłoku', a PH 7.2 'fatalne'
Jeśli uważasz, że ma 'fatalne' PH 7.3 to musisz też uznać, że ma też 'fatalne' TWW 10.
Ja uważam, że nie ma złej tej kranówki, całkiem niezła, choć dziwne parametry i pewnie jakieś błędy pomiarów lub złe testy się wkradły.
- Młody1919
- entuzjasta

- Kontaktowanie:
Czytam , ja Ciebie Tom Rozumiem , i nie zaprzecze , bo wiem ze jesteś kimś kto ma o tym spore pojęcie , Ale moje akwarium nie było od początku budowane z myślą o paletkach , a zawsze mażyłem o tych pięknych rybach. Wiem ze z małym akwarium jest więcej roboty... Ale rozmawiałem z kilkoma osobami trzymającymi paletki i są tego samego zdania co i ja , ze naucz sie na małym z kilkoma rybami, nie żucaj sie na wielkie bez doświadczenia , Na te kilka rybek co ja mam 160L myśle ze im krzywdy nie robi. Ryby żyją , nie chorują , jedzą , a wyglądają tak jak na zdjeciu widac. Wiem tez ze te 360 które planuje nie będzie niczym czym bym mógł zaimponowac czołówce z tego forum. czytam czytam.... spokojnie
( dzięki za poparcie )
mom zdaniem ..poczatki niezle. Parametry nie idealne, ale to nie hodowla i jezeli beda stabilne to jest to najwazniejsze. Jak sam piszesz przy zakladaniu nie byly jeszcze paletki w planie, ale teraz jak juz sa to cie jeszcze troche roboty czeka. Poniewaz jestes z gniezna to nie jestes "sam" bo masz pod nosem "Brodacza" i wiez mi on sie zna
a w kazdym razie ma doswiadczenie i wiedze.
eugen
eugen
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Ja nie patrzę na to poprzez porównanie twardości z PH i jakie można uzyskać PH przy jakich twardościach. Ja patrzę na parametry indywidualnie. Dlaczego ? - dlatego, że mój przypadek nijak ma się do teorii. Przez rok czasu szukałem osoby, która wyjaśniłaby dlaczego w moim akwa przy TWW=3 i TWO=4 pomimo nafaszerowania wody dwutlenkiem węgla do poziomu 40 nie da się uzyskać PH mniej niż 6,6. Wymieniłem w akwa wszystko i nie jest możliwością uzyskać PH mniej niż 6,6. Teoria mówiłaby o czymś innym. Koledzy mieszkający w sąsiedztwie mają problemy odwrotne. Przy takich twardościach jak ja mają problem żeby podnieść PH chociaż do poziomu 6,0. Nakupowali PH-komputery żeby jakoś mieć stabilne PH (z przedziału 5,5-6,0) i ledwo dają radę. U mnie nie da się zejść poniżej. Na FDMD tworzyłem potężne wątki w tym temacie, rozmawiałem z osobami na spotkaniu w Poznaniu co jest grane i nic ... nikt nie wie._TOM_ pisze: Ja uważam, że PH ma świetne przy tej twardośc i węglanowej.
PH 7.3 przy TWW 10 to nie jest 'fatalne' ale wręcz rewelacyjne.
![]()
Zdecyduj się birdas czy ma twardości 'ujdą w tłoku' czy 'fatalne', bo nie można mieć lepszego PH przy TWW 10.
Kiedyś miałem w akwa TWW=0 i TWO=0 i było to samo.
Na koniec jeszcze uwaga. Wiele osób na forum zmaga się z twardością wody. Osobiście nigdy nie analizowałem jakie PH powinno być przy TWW=10 czy jeszcze większym. Mi w kranie płynie woda o TWW=0 i TWO=0 więc co się dzieje na wyższych pułapach to nie wnikałem. Bo i po co ? Widząc parametr PH=7,3 uważam, że to za dużo ... a to, że taki wynik przy takiej twardości jest cudem to już wykracza poza mój kręg zainteresowań