Zdjęcie mało czytelne. Gdybyś zrobił zdjęcie na wprost akwa (a nie z góry) byłoby lepiej. A tę "symulację" CO2 to daj sobie spokuj - to nic nie daje. Pic na wodę z tymi butlami i dozownikami. Do paletek to się nie nadaje, a do roślin to też złudzenie.Młody1919 pisze: Akwa z obudową własnej roboty... to takie brązowe po lewej jest zielone tylko tu jakoś tak dziwnie wyszło... ( to jest mech)
Moje dyskusie
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja też nie.Ja nie patrzę na to poprzez porównanie twardości z PH i jakie można uzyskać PH przy jakich twardościach
Ja również.Ja patrzę na parametry indywidualnie
Z powodu TWW 3Przez rok czasu szukałem osoby, która wyjaśniłaby dlaczego w moim akwa przy TWW=3 i TWO=4 pomimo nafaszerowania wody dwutlenkiem węgla do poziomu 40 nie da się uzyskać PH mniej niż 6,6
Wystraczy dolać odrobine kwasu solnego. Po co wymieniałeś wszystko w akwarium ? Nie rozumiem ?Wymieniłem w akwa wszystko i nie jest możliwością uzyskać PH mniej niż 6,6
Co to samo ?Ta sama obsada ryb czy może też by zmniejszyc PH wymieniałeś wszystko w akwarium zamiast zakwasić czyms wodę???Kiedyś miałem w akwa TWW=0 i TWO=0 i było to samo.
Opowiedz mi w takim razie co robisz, że w zarybionym baniaku masz z TWW0 obecnie TWW3 mimo sporych podmian wody o TWW0?Mi w kranie płynie woda o TWW=0 i TWO=0
Naucz mnie tego.
Choćby po to wnikać powinieneś by wiedzieć co robić w swoim własnym baniaku, w którym masz znacznie wyższe pułapy tych parametrów i nie błądzić.Mi w kranie płynie woda o TWW=0 i TWO=0 więc co się dzieje na wyższych pułapach to nie wnikałem. Bo i po co ?
Choćby po to również by jak się potem wypowiadasz i radzisz innym w przypadkach wyższych pułapów (o których sam piszesz nic nie wiesz) nie błądzić i w błąd innych nie wprowadzać.
Skoro nigdy nie wnikałeś co się dziaje przy TWO i TWW większym od zera, to czemu piszesz Młodemu1919 przy TWO 13 i TWW10 co ma robić?
Przecież patrzysz 'na parametry indywidualnie', a w tym indywidualnym przypadku 'nie wnikam. Bo po co? ' nie masz doświadczeń żadnych.
- birdas
- entuzjasta

Ale co ciekawe w akwa tarliskowym takiego problemu nie ma. Jakie muszę mieć TWW aby uzyskać PH mniejsze niż 6,5 ?_TOM_ pisze:Z powodu TWW 3Przez rok czasu szukałem osoby, która wyjaśniłaby dlaczego w moim akwa przy TWW=3 i TWO=4 pomimo nafaszerowania wody dwutlenkiem węgla do poziomu 40 nie da się uzyskać PH mniej niż 6,6
Woda stosowana do podmian jest o PH=5,5. Wcześniej zakwaszona. Od zawsze zakwaszam wodę i od zawsze mam ten sam problem z zejściem PH. W tych wymienionych elementach w akwa jest w 100% żwirek kwarcowy i bazaltowy tak wieć to na pewno nie to podnosi PH.Wystraczy dolać odrobine kwasu solnego. Po co wymieniałeś wszystko w akwarium ? Nie rozumiem ?
Woda jest zakwaszana przed wlaniem do akwa.Co to samo ?Ta sama obsada ryb czy może też by zmniejszyc PH wymieniałeś wszystko w akwarium zamiast zakwasić czyms wodę???
Nie wiem ... TWW i TWO w akwa ogólnym są wyższe niż to co leci w kranie.Opowiedz mi w takim razie co robisz, że w zarybionym baniaku masz z TWW0 obecnie TWW3 mimo sporych podmian wody o TWW0?
Znacznie wyższe to one nie są. Są wyższe o trochęChoćby po to wnikać powinieneś by wiedzieć co robić w swoim własnym baniaku, w którym masz znacznie wyższe pułapy tych parametrów i nie błądzić.
Nie pisałem co ma robić tylko stwierdziłem, że PH jest za wysokie.Skoro nigdy nie wnikałeś co się dziaje przy TWO i TWW większym od zera, to czemu piszesz Młodemu1919 przy TWO 13 i TWW10 co ma robić?
P.S.
Rzuciłem okiem na tabelę zależności TWW od PH i faktycznie przy TWW = 10, PH będzie 7,3 jeśli dwutlenku węgla będzie mało (16). W moim przypadku przy TWW=3 i dużej ilości CO2 też się wszystko zgadza.
Co mam zrobić aby uzyskać PH chociaż 6,0 ?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2007, 22:24 przez birdas, łącznie zmieniany 1 raz.
- birdas
- entuzjasta

Każde. Jest to tylko kwestia ilości kwasu. Ja swojego czasu robiłem testy tej postaci, że do wody o zerowych twardościach dodawałem po 1-2 krople kwasu i następnego dnia badałem PH. Przy wodzie z RO (a więc zerowych twardościach) woda jest bardzo podatna na zmianę PH. Niewielka ilość kwasu powoduje duży spadek PH, dlatego musiałbyś doświadczalnie sprawdzić ile kwasu na jaką ilość wody potrzebujesz aby uzyskać zakładaną wartość PH. U mnie w akwarium musi być coś co powoduje podniesienie PH w górę dlatego mam takie problemy jakie mam (a może mam szczęście bo przynajmniej PH nie jeżdzi w dół i w górę). Przy TWW poniżej 4 nie ma bufora bezpieczeństwa więc PH będzie niestabilne. Należy się liczyć z tym, że nawet intensywniejsze napowietrzanie wody (lub dodanie do wody CO2) będzie powodowało skoki PH w górę i w dół.
- _TOM_
- członek PKMD
Dla mnie prostego faceta jak konstrukcja cepaAle co ciekawe w akwa tarliskowym takiego problemu nie ma. Jakie muszę mieć TWW aby uzyskać PH mniejsze niż 6,5 ?
Co do zalecanego poziomu TWW by zejść z PH poniżej 6.5 musi być ... 0, no ewentualnie koło 1, ale to zależy czym Ty to sprawdzasz.
Pewnie paletki podnoszą to PH z 5.5 do 6.6, albo rośliny, no bo żwir nieeee.... napowietrzacz i dowalane zbyt mocno Co2 tez nieWoda stosowana do podmian jest o PH=5,5. Wcześniej zakwaszona. Od zawsze zakwaszam wodę i od zawsze mam ten sam problem z zejściem PH. W tych wymienionych elementach w akwa jest w 100% żwirek kwarcowy i bazaltowy tak wieć to na pewno nie to podnosi PH.
Moim zdaniem żwir i kropka, co byś nie pisał.
Obsada, korzeń, co2, wszytsko działa obniżająco na PH, skoro lejesz wodę TWW0 i PH5.5 i mimo to w baniaku masz PH 6.6 to cudów nie ma, ufo jeszce nie udowodniono istnienia, nie zwalaj na marsjan.
Zresztą na dowód swoje diagnozy: 'Ale co ciekawe w akwa tarliskowym takiego problemu nie ma' a z ciekawości spytam masz tam w tarliskowym ten wspaniały żwirek nie podnoszacy PH czy to sterylniak?
Stwierdziłeś również, że TWW 'ujdzie' a skoro ujdzie, to PH ma rewelacyjne.Nie pisałem co ma robić tylko stwierdziłem, że PH jest za wysokie.
Wiem co napisałeś i co miałeś na myśli, ale czy Młody1919 się też domyśli jak ja i czy będzie potrafił zmienić PH?
No ponoć masz 7.3 przy TWW 10?hmmmm..... jak w kranie mam 7 to co ja mam zrobic ?
Jak masz 7.0 to nic nie rób.
Zależy co chcesz osiagnąć w jakim baniku i w jakim celu no i na koniec jakimi środkami finansowymi.
Na razie nic nie rób, przecież się uczysz na maleńkim baniaku ...
Myślę, że masz jakieś błędy w tych parametrach wody, ale trudno mi osądzić czy PH masz wyższe, albo TWW niższe, a może TWO też inne.
Zacznij od dobrego zbadania wody w zakresie TWO TWW PH NO2 i NO3.
Z TWO nic nie musisz robić, 11 to dobry poziom w przedziale dopuszczalnym.
PH powino być mniejsze, ale jeśli masz naprawdę TWW 10 to sporo kwasu trzeba by zejśc z PH do 6.8 i chyba filtr RO byłby wskazany.
Ja u siebie przy TWW około 9-10 jak tam wodociągom się siknie danego dnia mam PH 7.8 do 7.9 a TWO około 18 więc nie miałem wyjścia jak filtr RO by uzyskać 5.5 kiedyś czy obecnie 5.9 PH.
U Ciebie sam kwas może poprawić PH i lekko zmniejszyć TWO, zniżając TWW do zera, choć z filtrem RO znacznie łatwij i mniej kwasu.
- _TOM_
- członek PKMD
Marcin, nic osobistego, ale znowu mnie rozbawiłeśbirdas pisze: ... a może mam szczęście bo przynajmniej PH nie jeżdzi w dół i w górę ...
Muszę przestać czytać Twoje posty przez parę dni, bo jeszcze powiesz, że się uwziąłem na Ciebie
Popraw mnie jak źle Twoje wypowiedzi sklejam w całość:
W akwarium masz PH 6.6, dolewki wody robisz po 100 litrów na raz o PH 5.5 i Ty to nazywasz brakiem skoków PH w góre i w dół
Faktycznie szczęściarz jesteś i masz szczęście, rybki też.
100 literków wody o PH 1.1 niższym niż jest w akwarium wlane w 20 minut to żaden skok w dół, no i potem w górę...
Mam dobry humor przed snem
- birdas
- entuzjasta

Też jestem zmęczony więc na koniec w miarę krótko.
Skoki PH oczywiście mam w zakresie 6,6 do 7,0.
Co do żwirku to szkoda, że nie ma bazy z FDMD - byłoby łatwiej odwołać się do wątku który już był. Żwirek który kiedyś miałem faktycznie był jakiś niespecjalny. Niby kupiony jako "nie zmienia parametrów wody" to jednak zmieniał. Zamawiając nowy żwirek kupiłem go jako kwarc i bazalt. Zanim kazałem sobie sprowadzić odpowiednią ilość wziąłem jego próbki do przebadania. Jak badałem ? Otóż do słoiczków z wodą włożyłem warstwę (ok. 3 cm) żwirku bazaltowego i do kolejnego słoiczka warstwę żwirku kwarcowego. Do trzeciego słoiczka nie wkładałem nic. Wszystkie 3 słoiki zalałem wodą o znanym niskim PH (z przedziału 5,0-5,5). W kolejnych dobach sprawdzałem PH w każdym z tych słoiczków i PH w słoikach ze żwirkiem było porównywalne do PH w słoiczku beż żwirku. Oczywiście było nieco wyższe niż PH wody którą wlewałem, ale nadal porównywalne ze słoikiem beż żwirku. Może raz jeszcze dla wewnętrznego spokoju, któregoś dnia przebadam te próbki po raz kolejny. Może będzie mi się chciało to udokumentować na zdjęciach ... ale nadal uważam, że to nie żwirek. Może jakiś pierniczony zeolit w filtrze lub inne badziewie w akwie (czytałem, że kostki napowietrzające Hagena podnoszą PH - nie mam) lub coś jeszcze innego.
Na koniec życzę miłych snów - cieszę się, że wprawiłem Ciebie w dobry nastrój. Dobranoc
Skoki PH oczywiście mam w zakresie 6,6 do 7,0.
Co do żwirku to szkoda, że nie ma bazy z FDMD - byłoby łatwiej odwołać się do wątku który już był. Żwirek który kiedyś miałem faktycznie był jakiś niespecjalny. Niby kupiony jako "nie zmienia parametrów wody" to jednak zmieniał. Zamawiając nowy żwirek kupiłem go jako kwarc i bazalt. Zanim kazałem sobie sprowadzić odpowiednią ilość wziąłem jego próbki do przebadania. Jak badałem ? Otóż do słoiczków z wodą włożyłem warstwę (ok. 3 cm) żwirku bazaltowego i do kolejnego słoiczka warstwę żwirku kwarcowego. Do trzeciego słoiczka nie wkładałem nic. Wszystkie 3 słoiki zalałem wodą o znanym niskim PH (z przedziału 5,0-5,5). W kolejnych dobach sprawdzałem PH w każdym z tych słoiczków i PH w słoikach ze żwirkiem było porównywalne do PH w słoiczku beż żwirku. Oczywiście było nieco wyższe niż PH wody którą wlewałem, ale nadal porównywalne ze słoikiem beż żwirku. Może raz jeszcze dla wewnętrznego spokoju, któregoś dnia przebadam te próbki po raz kolejny. Może będzie mi się chciało to udokumentować na zdjęciach ... ale nadal uważam, że to nie żwirek. Może jakiś pierniczony zeolit w filtrze lub inne badziewie w akwie (czytałem, że kostki napowietrzające Hagena podnoszą PH - nie mam) lub coś jeszcze innego.
Na koniec życzę miłych snów - cieszę się, że wprawiłem Ciebie w dobry nastrój. Dobranoc
Bardzo sie zdziwisz jak zmieszasz 100 l wody o pH 5.5 z 10 l wody o pH 7.0 i w rezultacie dostaniesz 110 l wody o pH... 6.9? Bo ja ani troche._TOM_ pisze: W akwarium masz PH 6.6, dolewki wody robisz po 100 litrów na raz o PH 5.5 i Ty to nazywasz brakiem skoków PH w góre i w dół![]()
![]()
Faktycznie szczęściarz jesteś i masz szczęście, rybki też.
100 literków wody o PH 1.1 niższym niż jest w akwarium wlane w 20 minut to żaden skok w dół, no i potem w górę...
Mam dobry humor przed snemtaki rozbawiony będe miał fajny sen
J-23