CZY TO CHOROBA?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
CZY TO CHOROBA?
Jakiś czas temu zakupiłem pare MALBORASÓW RED....Wszystko było z nimi ok. kwarantanne przeszły odrobaczyłem je metro.....m, położyły ikre i.......... zaczęły się schody,tarło w ogólnym ja zawsze nie udane frajde tylko miały rybki,natomiast z samicą po tym zajsciu zaczęło się dziać coś dziwnego jakby zdziczała nie przyjmuje pokarmu,jest lękliwa,po ocenie odchodow po przełożeniu jej do sterylniaka wyglada na to że nie jest zarobaczona(kupy są ciemne i nie ciągną się za rybką)na ciele zadnych zmetnień nie widać,skrzela nie odstaja,pływa jak zdrowa...........Pytanie moje brzmi : Co się może dziać z tą paletą? 

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480
To tak dla poglądowości co im jak
Jeśli chodzi o konkrety to: post napisany przez WOYTKA, który założył konto w lutym a nie dopełnił wymogów REGULAMINOWYCH do dzisiejszego dnia
Jutro takie posty zostaną usunięte z całego działu choroby.
Adam
To tak dla poglądowości co im jak

Jeśli chodzi o konkrety to: post napisany przez WOYTKA, który założył konto w lutym a nie dopełnił wymogów REGULAMINOWYCH do dzisiejszego dnia

Adam
nie wiem o co chodzi? wracając do mojego pytania z tematu podaje dane tech. akwa dziala 10lat,poj.360l,wymiary 120\50\60cm, rosliny lotosy,hydrofilje 3 rodzaje nazw nie znam,barklaja,limnofilia,.podloże piasek,ph.6-6,5 wzaleznosci od mometu mierzenia po podmianach co tydzień 80l w stosunku30l destylki i 50 odstalej kranówki,two6 tww0-2 ,obsada 18szt.max 12szt.min. palet w rotacji 4-6szt przebywa czasowo w tarliskowych, 8 bocji wspaniałych(wielkosc palet 14-18cm,bocje10-12cm)cale to toważystwo karmie suchy TROPICALA,kryl,MIX DiY,płochliwość ryby zaobserwowałem po 2-3 dniach od zjedzenia zbielałej ikry licząc od dnia dzisiejszego to ok 10dni,chyba wszystkie wymieniłem szczegóły pomocne przy diagnozie-jak juz wcześniej pisałem ryba pływa teraz w sterylniaku parametry takie jak w ogólnym, a w ogólnym żadnych niepokojących objawów u pozostałych ryb nie ma.adamn pisze:http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480
... nie dopełnił wymogów REGULAMINOWYCH do dzisiejszego dnia![]()
Adam
No to mi się zaczyna podobaćtomasz334 pisze:To odpowiedźnie wiem o co chodzi?
UWAGA....

Co do "co tydzień 80l w stosunku30l destylki i 50 odstalej kranówki,two6 tww0-2 ...płochliwość ryby zaobserwowałem po 2-3 dniach od zjedzenia zbielałej ikry "
IMO mam takie przemyślenia:
- ciakawe jaka woda w kranie bo cosik te pomiary nie takie?
- ikra w takiej wodzie nie powinna zbieleć w całości?
- ryby jak zżerają to cos im jest. Według mnie zobacz sobie wieczorem jak wygladają ryby w świetle latarki (światło padać ma na bok ryby). Jeśli zobaczysz tam zmatowienia, klaczki, grudki .. to znak, że ryby są zaatakowane przez pasożyty. Szczególna uwagę zwróć na okolice podstawy płetwy grzbietowej i odbytowej.
ja bym jeśli coś będzie zrobił kąpiel w 1% solance w 20-30 minut - tak przez 2-3 dni.
Na koniec rodzynek:
"akwa dziala 10lat,poj.360l,wymiary ..."
co to znaczy działa 10 lat

Adam
ikre
zjadly poniewaz ja zwalilem z korzenia bez sensu trzymać w ogólnym
parametrow kranie nie mierzyłem,ale wode do odstania przepyszczam przez kationit, dodaje wywar z kory dębowej i 2ml.na każde 10l.tak przefiltrowanej wody
dolewam aqacidu ZOOLEKA
akwa 10lat-tyle czasu walcze z paletami,ostatni remont robiłem w styczniu,w żwirku mam :warstwa gliny+ warstwa trofu+ok8-10cm żwirek na op.bylo napisane nr.2.
I jeszcze jedno cały czas pracuje bimbrownia .ile bąbli na 1min.? Nie liczyłem.......
zjadly poniewaz ja zwalilem z korzenia bez sensu trzymać w ogólnym
parametrow kranie nie mierzyłem,ale wode do odstania przepyszczam przez kationit, dodaje wywar z kory dębowej i 2ml.na każde 10l.tak przefiltrowanej wody
dolewam aqacidu ZOOLEKA
akwa 10lat-tyle czasu walcze z paletami,ostatni remont robiłem w styczniu,w żwirku mam :warstwa gliny+ warstwa trofu+ok8-10cm żwirek na op.bylo napisane nr.2.
I jeszcze jedno cały czas pracuje bimbrownia .ile bąbli na 1min.? Nie liczyłem.......
Wojtuś jesteś ewenementem w niemierzalności różnych czynnikówWoytek pisze:i
parametrow kranie nie mierzyłem....
warstwa gliny+ warstwa trofu+ok8-10cm żwirek na op.bylo napisane nr.2....
cały czas pracuje bimbrownia .ile bąbli na 1min.? Nie liczyłem.......

Torf może góra kilka miesięcy pracować a potem to juz zamiast pomagać i uszlachetniać tylko szkodzi.Owszem we wkładzie filtra to tak bo można go zmienić co jakiś czas ale w podłożu

Bimbrowanie cały dzień może doprowadzić Ciebie do upojenia a ryby do zamroczenia. Na noc się odstawia bimbrowanie a zostawia czyte natlenianie.
Adam