pompa OR 2500

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

MaciekL
junior
junior

pompa OR 2500

Post autor: MaciekL » 17 cze 2007, 19:10

Zakupiłem pompe Aqua Medic OR 2500, cały szczęśliwy bo oczywiście razem z akwarium. Pompa chodzi w sumpie. Od początku wydawała mi sie za głośna, pohzodziła cały dzień i noc. Rano słychać ją już było na piętrze (mieszkam w domku). Słychać buczenie, położenie jej na gąbce nie pomogło, pompa pracuje w zanużeniu. Stelaż na którym stoi akwa jest jeszcze nie zabudowany, ale obawiam się , że ten dźwięk jest na tyle mocny, że zabudowa nie pomoże.
Czy te pompy tak chodzą, czy to akurat mi taka się trafiła? Reklamowana jest jako bezgłośna i bezobsługowa.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 17 cze 2007, 19:57

Taka pompa powinna być bezgłośna. Pompa wirnikowa może hałasować kiedy jest przeciążona(np. zapchany wąż), zapowietrzona, zanieczyszczona, źle złożona(:!:) lub uszkodzona(oś wirnika lub wirnik).

Z prostych testów mogę zaproponować kilkukrotne wyłączenie i ponowne włączenie, ale przede wszystkim obejrzenie pompy w środku, ew. wyczyszczenie i sprawdzenie czy bez obciążenia też hałasuje (zanurzona w wodzie, ale bez podpiętych węży i uwaga na możliwy prysznic ;)).

pozdr

MaciekL
junior
junior

Post autor: MaciekL » 18 cze 2007, 11:42

Bez węży jest znacznie ciszej, chociaż też słychać. Rozebrałem ją i złożyłem nie było widać żadnych zanieczyszczeń. Dzwoniłem do AquaMedic ale nie było servisanta. IMHO powinna chodzić cicho z wężami (po to ją kupiłem) po co mipompa w samym tylko sumpie bez podłączenia do akwa, ale dzięki za radę a może ktoś ma podobne doświadczenia z tym urządzeniem?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 18 cze 2007, 15:43

OR2500 pracuje u mnie prawie dwa lata. Buczała, gdy podłączyłem ją do sztywnej instalacji (rurki pcv klejone) o przekroju 1/2 cala, buczała na wężach 3/4 cala, na wężu calowym nie buczy - chyba, że dostanie powietrza (co się u mnie czasem zdarza przy obniżeniu poziomu wody w sumpie ze względu na obecność w komorze z pompą także głowicy napowietrzającej). Ważne jest również odizolowanie sumpa od otoczenia (drgania przenoszą się przez szkła) - całość potrafiła mi buczeć pomimo wspomnianych calowych węży, gdy sump dotykał brzegu szafki. Osobną kwestią jest to, że budziło to do życia duży rezonator (ponad 12 metrów ciągłej zabudowy "regałowej" dosuniętej na sztywno do płyty gipsowej pokrywającej od wewnątrz połać dachu (ponad 100 metrów kwadratowych obitych wspomnianą płytą).

Generalnie jestem bardzo zadowolony z jej zakupu - poza próbą sztywnej instalacjii ;)

Rafał

Odpowiedz

Wróć do „Technika”