Kablibracja sondy pH jak dlugo wam zajmuje???

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

sierocki
senior
senior
Imie i Nazwisko: Maciek Rusiecki
Miejsce zamieszkania/miasto/: Chojnów
Kontaktowanie:

Kablibracja sondy pH jak dlugo wam zajmuje???

Post autor: sierocki » 13 cze 2007, 20:08

Witam jestem posiadaczem lajona 115.Moje pytanie dotyczy kalibracji otóż kabibrując sondę w buforach 4 i 7, sonda przechodzi bufor 7 bez problemu mimo ze lajon pokazuje okolo 7,8 czasami wiecej to i tak dając ok pH wykazuje mi 7.0.Natomiast przechodząc do bufora 4 nie ma mowy aby sonda osiągnęła coś zbliżonego do tego rezultatu.Namniej, co pokazał lajon to było 5.6 więc nie ma mowy o wykalibrowaniu sodny. Jak dlugo wam zajmuje za nim sonda osiągnie coś w pograniczu ph 4?Wcześniej zajmowało mi to około 20 min teraz po prostu się nie da.Mimo że płyn kalibracyjny jest 100% ok.

bogmar
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: bogmar » 13 cze 2007, 21:05

Miałem kiedyś podobną sytuację i u mnie okazało się że muszę wymienic sondę.Podobnież w niektórych można wymienić płyn,lecz nie znam się aż na tyle.

Awatar użytkownika
cocoloco
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Aleksander Krawcewicz
Kontaktowanie:

Post autor: cocoloco » 13 cze 2007, 22:26

problemem jest pamięć - zadzwoń do Tomaszka a on wytłumaczy jak to zrobić . Każdy kontroler który pamięta ostatni wynik porównuje go z aktualnym i jeżeli jest duża różnica to odrzuca wynik .

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 14 cze 2007, 01:30

Jeśli po zatwierdzeniu wyniku w buforze 4ph pokazuje głupoty, to znaczy że sonda się skończyła.

Swoja drogą mam możliwość porównania Lajona 115 i Skalara 5, co do pomiaru ph i okazuje się , że Skalar lepiej sobie radzi z tą samą półroczną sondą. Lajon już od dłuższego czasu pokazywał zawyżone o ok. 0.15~0.2 ph wyniki w dolnych zakresach (testowałem w 4 i 6ph), mimo właściwie przeprowadzanej kalibracji, co potwierdzał pomiar drugim ph-metrem Hanna Inst.(w roztworach buforowych). Po odpaleniu Skalarów również się to potwierdziło - okazało się, że z użyciem tej samej sondy, po kalibracji pokazywały poprawny wynik w buforach 4, 6 i 7ph, a Lajon zawyżał o wspomniane 0.15~0.2ph. To oczywiście nie tragedia, po prostu takie poczyniłem obserwacje.
Na zużytą sondę i tak nie ma innej rady, jak wymiana ..płynu lub sondy.

pozdr

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: sierocki » 14 cze 2007, 21:12

Sonda ma dopiero 9 miesięcy.Nie mam czasu czekać na powrót z gwarancji, więc zakupiłem nową sondę, która przyjdzie jutro tj.piątek. Mam nadzieję, że teraz będzie ok. Jak często wykonujecie kalibrację waszych sond?
Jeśli mógłbym prosić o nr do Tomaszka byłbym bardzo wdzięczny.Ale jak już wspomniałem obecna sonda pojedzie na gwarancje, która jest jeszcze ważna około 3 miesiące, jeśli ją znajdę:)
Poczekam do jutra na nową sondę i zobaczymy co będzie.Dam jutro znać.

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 15 cze 2007, 01:48

Jeszcze taka uwaga - im bardziej mamy "zdemineralizowaną"(zdemoralizowaną :mrgreen:) wodę w akwa, tym szybciej sonda się skończy :idea:.

Co do częstotliwości kalibracji - ja wykonuję co dwa-trzy miesiące, lub jeśli "coś się zaczyna nie zgadzać" przy podmianach, czyli np. wlewam kwaśniejszą wodę(mierzoną innym ph-metrem) niż ta w baniaku, a otrzymuję wynik w baniaku nielogicznie wyższy itp. Oczywiście chodzi o różnice mierzone w dziesiątych częściach stopnia ph.

pozdr

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

No i po sprawe...

Post autor: sierocki » 18 cze 2007, 21:03

No jest już nowa sonda, wykalibrowałem ją w ciągu 5 minut.Teraz już wszystko jest ok.Mam nadzieję że ta pociągnie nieco dłużej.Starą sondę postaram się zregenerować, może wymienić płyny.Dzięki za pomoc...

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 18 cze 2007, 22:06

Ja mam ten sam problem ze sondą i w dodatku jest nowiutka(plastikowa). Dopiero przy użyciu innej (szklanej) od starego ph-metru odało mi się dojść do ładu

sierocki
senior
senior
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: sierocki » 19 cze 2007, 21:23

No u mnie zdecydowanie lepiej spisuje sie sonda szklana, o wiele szybciej reaguje i kalibracja to było dosłownie kilka minutek.Jednak pojawił sie problem ustawienia oczekiwanego pH, po włożeniu nowej sondy pH - 7.1 natomiast po załączeniu butli z całym zestawem lajona mała zmiana zszedłem max na ph - 6.8 i to na jakiś krótki moment. Lajon ustawiony na 6.8 i nie może dojść do tej wartości. Nie wiem co się dzieje.Woda ta sama, nic się w niej nie zmieniło. Wcześniej miałem stałe ph na poziomie 6.5 a teraz mogę zapomnieć o czymś takim. Two - 10. Rybki zadowolone pływają, wręcz żrą ciągle są głodne. Ale martwi mnie to pH nie skacze jest w granicach 6.9-7.0 co mnie nie cieszy zbytnio. Co2 jest dostarczane do akwarium poprzez filtr zewnetrzny eheim 2227 działający jako standardowy filtr ponieważ rurka służąca do napowietrzania została zanurzona w wodzie. Więc powinno być ok.Może macie jakieś koncepcje do tego co się dzieje.Jak dla mnie to jakaś anomalia co2 idzie a pH stoi nie idąc w dół.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”