cicha pompa

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

MaciekL
junior
junior

cicha pompa

Post autor: MaciekL » 20 cze 2007, 07:35

Poszukuje cichej nawet bardzo cichej pompy. Mam akwa 720 l., sumpa. Pompa raczej zanużalna. Kupiłem OR 2500 AquaMedic ale chodzi brdzo głośno. Będę wdzięczny z odpowiedzi.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 20 cze 2007, 08:11

Ja bym Ci polecił pompę od CO. Bardzo cicha (wręcz można powiedzieć, że gdyby się nie widziało wypływającej wody to można by sie martwić, że nie chodzi), b.duży przepływ w stosunku do pobieranej mocy. Jedyna wada-zaleta - to, że musi być zamontowana zewnętrznie.
Sam mam takie rozwiązanie, dlatego szczerze polecam.

MaciekL
junior
junior

Post autor: MaciekL » 20 cze 2007, 11:25

yoyi pisze:Ja bym Ci polecił pompę od CO. Bardzo cicha (wręcz można powiedzieć, że gdyby się nie widziało wypływającej wody to można by sie martwić, że nie chodzi), b.duży przepływ w stosunku do pobieranej mocy. Jedyna wada-zaleta - to, że musi być zamontowana zewnętrznie.
Też myślałem o pompie do CO. Dopiero teraz trafiłem na Twoją stronę z akwarium i żałuję, że tak późno. Jakbym zobaczył wcześniej to ułatwiłoby mi to projektowanie mojego akwa. Widziałem, że masz podłaczoną pompę za pomocą przelotu bezpośrednio z sumpa. Ja nie mam dodatkowej dziury w sumpie , ale myślę, że można wodę do pompy doprowadzić rurkami (górą, bez wiercenia dziury) Wyadje sie, że nie powinno być problemu ale może o czymś nie wiem, jak myślisz?

Awatar użytkownika
pajacyk
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
Kontaktowanie:

Post autor: pajacyk » 20 cze 2007, 15:29

Czesc ja mam taka pompe ''New-Jet 1700l/h POMPA CYRKULACYJNA'' kupilem na allegro bardzo cicha i wydajna :) , jest przeznaczona do pracy w wodzie i poza wodą ma os ceramiczna i powtarzam jest cicha ( nawet nie wiem czy ja słysze) :)
Pozdrawiam Marcin

MaciekL
junior
junior

Post autor: MaciekL » 20 cze 2007, 16:09

pajacyk pisze:Czesc ja mam taka pompe ''New-Jet 1700l/h POMPA CYRKULACYJNA'' kupilem na allegro bardzo cicha i wydajna :) , jest przeznaczona do pracy w wodzie i poza wodą ma os ceramiczna i powtarzam jest cicha ( nawet nie wiem czy ja słysze) :)
Pozdrawiam Marcin
A jakie duże masz akwarium. 1700l/h nie wiem czy to nie będzie trochę za mało do mojego zbiornika 720 l. Przy podnoszeniu na wysokość 1,3 m to może być ok. 1200 l/h.

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 20 cze 2007, 21:03

Ja mam C.O. i również polecam (do przepływu rzeczywistego ~1000l/h jest niesłyszalna) , ale jeśli teraz miałbym to robić jeszcze raz to zdecydowanie kupiłbym pompę magnetyczną. Ta to już jest całkowicie bezgłośna. Za śmieszne pieniądze można czasem trafić na allegro egzemplarze z rozbiórki minilabów fotograficznych na 12 lub 24 volty. Jakiś transformatorek do tego i za około 100zł masz regulowany zestaw pompujący bezgłośnie do ~2000l/h.

Awatar użytkownika
yoyi
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Dutkiwicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: yoyi » 20 cze 2007, 22:17

MaciekL pisze:
yoyi pisze:Ja bym Ci polecił pompę od CO. Bardzo cicha (wręcz można powiedzieć, że gdyby się nie widziało wypływającej wody to można by sie martwić, że nie chodzi), b.duży przepływ w stosunku do pobieranej mocy. Jedyna wada-zaleta - to, że musi być zamontowana zewnętrznie.
Też myślałem o pompie do CO. Dopiero teraz trafiłem na Twoją stronę z akwarium i żałuję, że tak późno. Jakbym zobaczył wcześniej to ułatwiłoby mi to projektowanie mojego akwa. Widziałem, że masz podłaczoną pompę za pomocą przelotu bezpośrednio z sumpa. Ja nie mam dodatkowej dziury w sumpie , ale myślę, że można wodę do pompy doprowadzić rurkami (górą, bez wiercenia dziury) Wyadje sie, że nie powinno być problemu ale może o czymś nie wiem, jak myślisz?

Ciężko powiedzieć. Może gdybyś dał dwie rurki np. calowe toby to pohulało. Nie wiem poprostu czy siła grawitacji nadążyłaby za pompą. Poprostu trzeba to sprawdzić fizycznie (tylko wtedy trzeba mieć już pompę do CO - :? ). Jest jednak drugie rozwiązanie. Pójśc do szklarza i za 30-60 zł wywiercić otwór spustowy pod pompę i z głowy.

Awatar użytkownika
pajacyk
senior
senior
Imie i Nazwisko: Marcin Karpiński
Miejsce zamieszkania/miasto/: Tychy
Kontaktowanie:

Post autor: pajacyk » 21 cze 2007, 09:27

w sumie obsluguje mi teraz ok 800l wczsniej bylo 1000l i podnosi mi wode na wys ok 190cm, przeplyw jest dobry nie moge na nia narzekac, pracuje mi ona w ostatniej komorze sumpa :), ta pompa jest regulowana co prowadzi do tego że możesz ustawic najwieksza moc pompy jak i najmniejsza, u mnie pracuje na max.
Marcin

Odpowiedz

Wróć do „Technika”