Arowana srebrna plus Paletki co sądzicie o takim połączeniu?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Arowana srebrna plus Paletki co sądzicie o takim połączeniu?

Post autor: Characidae » 21 cze 2007, 16:46

Jak w temacie zbiornik 750l. Czekam na Wasze sugestie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 21 cze 2007, 17:03

Za mały baniak, moim zdniem to zly pomysl.
Po co paletki w zestawie do arowany, lub arowana do paletek ?

wojam
senior
senior
Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa

Post autor: wojam » 21 cze 2007, 17:38

wiesiek
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: wiesiek » 21 cze 2007, 18:54

Brawo Wojtku - krótko i treściwie :lol:

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 21 cze 2007, 20:02

Zastanawiam się kiedy arowana zasmakuje w innych rybach. Niechybnie się to stanie kiedy postanowisz o jeden dzień dłużej pozostać w gościach u rodzinki twierdząc, że jeden dzień głodówki rybom źle nie zrobi. Arowanie na pewno nie.... widziałem jakie kęsy potrafi ona połykać i śmiem twierdzić, że żywot pozostałej hipotetycznej obsady zbiornika jest zagrożony jak dobrobyt w Polsce przy rządach Samoobrony. To tylko kwestia czasu kiedy coś p.... (poleci) na łeb. Ale to oczywiście Twoje pomysły i pieniądze. Życie co prawda nie Twoje tylko ryb dlatego staję w ich obronie.

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 21 cze 2007, 20:20

napisałem tylko pytanie Hypno a nie stwierdzenie że jestem przekonany o połączeniu tych dwóch gatunków ryb :)

lukaszx6
senior
senior
Imie i Nazwisko: Łukasz Kulesza
Kontaktowanie:

Post autor: lukaszx6 » 21 cze 2007, 20:53

W naturze arowana przecież skacze nad wodę i zżera małpy.Co tu dużo mówić,nawet dorosły dyskowiec może trafić do jej żołądka z łatwością,a wszystko dzięki temu,że arowana ma pysk większej średnicy niż paleta.Szkoda by było gdybyś zaryzykował życie dysków..750L raczej nie będzie wymarzonym domem dla tego ''smoczka'' :,sądzę,że można pokusić się o jej hodowlę mając conajmniej 1300L do zagospodarowania..Na Twoim miejscu wybrał bym dyski rzecz jasna.

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 21 cze 2007, 21:48

Dzięki Łukasz, znamy się dość długo z gg i Twoje zdanie również bardzo szanuję zobaczę jeszcze co na ten temat odpowiedzą ludzie z obcojęzycznych stronek.
Pozdrowienia dla wszystkich

marek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Widur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: marek » 21 cze 2007, 21:52

Przerabiałem taką obsadę i mówiąc krótko nie polecam. Zagrożenia o których mówili przedmówcy są bardzo realne, ale w okresie kiedy arowana rośnie i pomimo ( ze względu na wielkość ), że bezpośrednio jeszcze im nie zagraża widać po paletkach, że są zestresowane.

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 22 cze 2007, 00:16

Dlaczego wszyscy mówią o arowanie jak o pirani czerwonej? Rozumiem że jest to drapieżnik, ale paletka to też ryba w drapieżna (MOŻE NIE AŻ TAK JAK AROWANA, ALE JEDNAK JEST TO DRAPIEŻNIK), poza tym nie chodzi mi tutaj o zagadnienie drapieżnik-ofiara ( bo to jest pewne że dobrze żywiona arowana nie ruszy paletki), chodzi natomiast o kwestie o którEJ żaden z Was się nie domyślił, mianowicie o produkcje bardzo dużej ilości toksycznego amoniaku poprzez arowanę (dokładnie jej mocz), chodzi o to czy paletki sobie poradzą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 22 cze 2007, 07:30

Dlaczego wszyscy mówią o arowanie jak o pirani czerwonej? Rozumiem że jest to drapieżnik, ale paletka to też ryba w drapieżna
Proponuję do klatki z tygrysem, wpuścić kotka perskiego...........przecież to też drapieżnik.

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 22 cze 2007, 09:48

Jeki pisze:Proponuję do klatki z tygrysem, wpuścić kotka perskiego...........przecież to też drapieżnik.
Jak masz pisać takie odpowiedzi to najlepiej nie pisz wogóle, ponieważ Twoje stwierdzenie nic nie wniosło do tematu.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 22 cze 2007, 10:06

Characidae pisze:Dlaczego wszyscy mówią o arowanie .........
Robercik nie słuchaj innych. Nie wiedzą co mówią i piszą co nie wiedzą. Pewnie, że sobie poradzi arowana z dyskowcemą. Trzymaj dyski z arowaną i na NIC nie zważaj. Bądź prekursorem tego zjawiska a za rok opisz efekty. Nie pisz tylko od słów: mieliście rację ....
Pomijamy tu następujące FAKTY:
- wielkość arowana kilka kilo a dyskowiec 20 dkg;
- arowana jak dorośnie jest terytorialna a dyskowiec ..
- arowana drapieżnik wyskakujący z wody nawet na 2 metry a dyskowiec jak widzę z Twego postu też drapieżnik (to mają wspólne);
- arowana długośc 100-120 cm. a dyskowiec dobrze wypasiony 25 cm (ciekawe ilu takiego widziało :?: )
- arowana gębulka co się potrafi rozewrzeć (o ile pamiętam) na 110-120 stopni) a dyskowiec tez gęba jak u smoka;
- jedno ma arowana inne niż dyskowiec: do arowany to się modla o różbne sprawy doczesne indianie z amazonki. Ciekawi mnie o co Ty się będziesz modlił za rok do arowany.
Sprawdzisz na SWYM przykładzie to czy jest prawdziwe powiedzenie: kto ma miękkie serce to ma twardą d..." oraz "człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach" :twisted:

Adam

Awatar użytkownika
CraNcH^MS
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Michał Stafarczyk

Post autor: CraNcH^MS » 22 cze 2007, 11:30

Robert widziałem takie połączenie, ale mogę Ci jako znajomy z Skype i GG odradzić. Gdy arowana poczuje ssanie w żołądku, nie zastanowi się, że to co ma akurat zjeść to drogocenny dyskowiec. Z dysków pozostaną jedynie poobgryzane kawałki. Robert widziałem na własne oczy jak gość wyciąga z akwarium martwe pogryzione dyski. ODRADZAM !

Arowana dobrze wygląda w dużym długim i niskim zbiorniku. Jest to ryba która preferuje do pływania raczej okolice lustra wody. Inaczej wygląda jak (ktoś już tu to pisał) ryba z psychiatryka, pływa do znudzenia ciągle w kółko. Tak przy okazji też mi się podobają arowany :)

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 22 cze 2007, 14:07

Postanowiłem spróbować hodowli w jednym zbiorniku arowany z paletkami ponieważ na większości forum obcojęzycznych odpowiadano - TAK. Zobaczymy co z tego wyniknie, być może nie mylą się.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”