Arowana srebrna plus Paletki co sądzicie o takim połączeniu?

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 22 cze 2007, 16:54

Characidae pisze:Postanowiłem spróbować hodowli w jednym zbiorniku arowany z paletkami ponieważ na większości forum obcojęzycznych odpowiadano - TAK. Zobaczymy co z tego wyniknie, być może nie mylą się.
Pozdrawiam
Próbuj, przecież jest powiedzenie - człowiek na błędach się uczy, a skoro musisz na swoich...

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 22 cze 2007, 17:09

stanpiter pisze:Próbuj, przecież jest powiedzenie - człowiek na błędach się uczy, a skoro musisz na swoich...
Dlaczego wszyscy z góry zakładają, że bez powodzenia będzie takie zestawienie ryb? Rozmawiałem z Panem z Oceanarium w Plymouth, oni bez problemu hodują od lat te ryby razem w jednym biotopie i jakoś nic złego się nie dzieje, więc skąd u was takie nastawienie skoro żaden z Was który się wypowiedział w temacie nie przerabiał go?

marek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Marek Widur
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: marek » 22 cze 2007, 17:45

Characidae pisze: , więc skąd u was takie nastawienie skoro żaden z Was który się wypowiedział w temacie nie przerabiał go?
Widzę, że nie czytasz postów ze zrozumieniem :wink:
Oczekujesz rzetelnej odpowiedzi czy odpowiedzi, którą chcesz usłyszeć.

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 22 cze 2007, 19:44

Posty czytam ze zrozumieniem i wszyscy odpowiadają na nie że stanowczo NIE, tymczasem kiedy pytam ludzi którzy mają duże doświadczenie w hodowli arowany razem z paletkami w jednym zbiorniku słyszę za każdym razem odpowiedź TAK. Więc jak to jest?

Awatar użytkownika
Rafal_W
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: Rafal_W » 22 cze 2007, 20:39

Characidae pisze:Posty czytam ze zrozumieniem i wszyscy odpowiadają na nie że stanowczo NIE, tymczasem kiedy pytam ludzi którzy mają duże doświadczenie w hodowli arowany razem z paletkami w jednym zbiorniku słyszę za każdym razem odpowiedź TAK. Więc jak to jest?
A zrobili to w 750 litrach? To ja pisałem o obłąkanej rybie, mając na myśli swój zbiornik (1000 litrowy, 260x65x60h) - w życiu nie będę miał w nim arowany, bo sądzę, że będzie się w nim męczyła (ryba przerasta metr długości, a rośnie szybko). A dyski naprawdę najlepiej prezentują się same - gdy mają zapewnione spokojne otoczenie, odpowiednie ilościowo stado i przestrzeń do pływania.

Nie trzymałem dysków z arowaną. Nie zrobię tego, bo to połączenie zupełnie odmiennych temperamentów. Chodzi mi po głowie projekt zbiornika z arowanami, ale w połączeniu z cichlami i dużymi zbrojnikami - tyle że najmniejsza objętość, jaką biorę pod uwagę to 12 000 litrów (400x200x150h) - więc pewnie przyjdzie mi poczekać, aż zbuduję nowy dom z pomieszczeniem przeznaczonym pod ekspozycję takiego monstrum. Z tego samego powodu nie mam u siebie w zbiorniku chociażby suma czerwonoogonowego - bo rośnie w okolice metra, a mogłem go już kilkakrotnie za psie grosze kupić i podoba mi się, na rowni z arowaną. Za duża ryba do litrażu, niezależnie od wątpliwego połączenia z dyskami.

To opinia, zrobisz jak uważasz - tylko chciałbym przeczytać za rok rzetelnie napisane plusy i minusy takiego połączenia w 750 litrach.

Rafał

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 22 cze 2007, 20:55

Characidae pisze: Więc jak to jest?
Jest to tak ze wystarczy sobie obejrzec dorosla metrowa arowane w 1000l zbiorniku zeby raz na zawsze odeszla ochota do takich eksperymentow. Zwierze w akwa dlugosci 2 czy 2.5 metra zwyczajnie sie meczy (nie mowiac o akwariach krotszych). Na moje niewprawne oko ryba powinna miec biornik przynajmniej 3 m dlugi i metr szeroki. Jezeli chcesz ja trzymac z dyskami to dochodzi do tego 60 cm glebokosci a to w sumie oznacza litraz niemal 2000.
Pomijam juz kwestie "niezgodnosci charakterow" obu gatunkow, dysproporcje wielkosci, problem zanieczyszczania wody itditp. Jezeli juz tak bardzo naszlo cie na arowane to odpowiedniejsza bylaby azjatycka, o polowe mniejsza od srebrnej. Problem w tym ze jest prawie nie do dostania i na ogol kosztuje straszne pieniadze.
J-23

Awatar użytkownika
robisto
senior
senior
Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński

Post autor: robisto » 22 cze 2007, 21:02

Rafal_W pisze:To opinia, zrobisz jak uważasz - tylko chciałbym przeczytać za rok rzetelnie napisane plusy i minusy takiego połączenia w 750 litrach.

Rafał
Mile widziana będzie też, oczywiście, fotorelacja.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 22 cze 2007, 21:39

Characidae pisze: Dlaczego wszyscy z góry zakładają, ...
Tylko nie wszyscy :!: Czytaj jeszcze raz co Ci pisałem Robercik :wink:
Adam

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 23 cze 2007, 00:02

adamn pisze: (...)- jedno ma arowana inne niż dyskowiec: do arowany to się modla o różbne sprawy doczesne indianie z amazonki. Ciekawi mnie o co Ty się będziesz modlił za rok do arowany.(...)

Adam
Nie, no ja wymiękkam :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pozdr

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 23 cze 2007, 13:20

Zobaczcie tutaj, w szczególności wypowiedź Jarka
http://www.discusforum.info/viewtopic.php?t=159

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 23 cze 2007, 15:11

Characidae pisze:Zobaczcie tutaj, w szczególności wypowiedź Jarka
http://www.discusforum.info/viewtopic.php?t=159
Przeciez 0.5m arowana to jeszcze malenstwo. Ja widzialem 10 cm arowane w 100l akwa z gupikami ale z tego nie wynika ze jest to szczesliwe polaczenie gatunkow.
J-23

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 23 cze 2007, 19:16

Wszystko można razem trzymać ale do czasu. Dyskowiec nie rośnie a arowana rośnie i rośnie i .... dyskowca już nie ma :cry:
Ja kiedyś dawnoooooooooooooooooo.......o trzymałem w moim pierwszym akwarium małego 4 cm szczupaka razem z mieczykami. Szczupaka złapałem osobiście w rzece Oławce. Jadł wszystko i rósł, aż pewnego dnia przychodze ze szkoły i widzę, że ryb mam coś maławo a szczupak 12 cm grubaśny jak klocek. Mówię trudno ale jak za godzinę patrzę a szczupakowi z pyska wystaje czerwony miecz to czara się przebrałą i szczupak powędrował do Oławki. Do dziś buszuje za rybami mając w pysku smak mieczyka :lol:

Adam

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 23 cze 2007, 20:56

Byliśmy w "Jakamie" dziś (sklep o którym pisze Jarek z linku powyżej) i arowana faktycznie robi wrażenie, ale dyski były zestresowane że szkoda mówić. Gdy ta arowana była dużo mniejsza, to dyskom nie przeszkadzała, wręcz ignorowały ją. Ale teraz jest inaczej. Dyski zamiast pływać po akwarium, wolały siedzieć w kąciku. Pysk tej arowany jest uzbrojony w rządek ostrych ząbków i jestem przekonana, że za jednym ugryzieniem jest zdolna pożreć co najmniej 1/3 dorosłego dyska.

http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... ight#27192

To jest link na którym widać arowanę, (ale mniejszą niż jest teraz) i wówczas dyski jeszcze pływały spokojnie

Awatar użytkownika
Characidae
junior
junior
Kontaktowanie:

Post autor: Characidae » 30 cze 2007, 22:49

Jak na razie moje Paletki zestresowane nie są, arowanka rośnie w oczach ma już około 25cm długości, ryby nie wchodzą sobie w drogę. Mam nadzieję że Wasze złowieszcze przepowiednie się jednak nie sprawdzą.

Awatar użytkownika
hudy
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Zbigniew Hudobski
Kontaktowanie:

Post autor: hudy » 01 lip 2007, 02:48

Po co jeszcze raz otwierać drzwi już raz otwarte. Porozmawiamy wtedy jak zdobędziesz jakiekolwiek doświadczenie

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”