Pył kwiatowy

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 kwie 2007, 08:16

By rozwiać wszelkie niejasności jakie niektórzy mieli i wskutek nowych okolicznosci jakie wyniknęły dzięki działaniu Gajowych i autora niniejszego postu należy dokladnie przeczytać co pisałem od poczatku o "pyłku kwiatowym" a potem przeczytać co poniżj. Należy też przeczytać co pisali Gajowi (zwłaszcza podany link - zawsze twierdziłem, że Baśka jest BABA dociekliwa :wink: )

Wczoraj Baśka dzwoniła do mnie i wymieniliśmy uprzejmości :twisted:
Okazało się, że stracili kolejnego heckla (tu obwiniali siebie) ale ze zdjęć jakie mi przysłali i po ich analizie (znalezione w jelitach) to po zapoznaniu się nie ma tu NIC z ich winy.

Zdjęcia troche powiększyłem i dla jasności zaznaczyłem na co zwrócić uwagę.

Potem jak jeszcze raz się wgryzłem w temacik to przypomniałem sobie, że jak w trzy dni straciłem 5 sztuk to jak poświęciłem jednego (o czy pisałem) to widziałem coś jak toto z dołu. Fakt, że jelit nie kroiłem bo patrzyłem na organy i skrzela. Filmu nie zrobiłem bo był mało czytelny.

http://www.mikrofauna-videos.de/videopl ... f3c9c4f03e

Jeśli weźmiemy pod uwagę, zdjęcia i fakt, że całe jelita były wypełnione cystami w różnej fazie rozwoju to ja już więcej nie mogę NIC wnieść do sprawy, która tyczy nagłych zejść HECKLI (innych dzikich tez).
Dlatego jak wcześniej twierdziłem i twierdzę nie przyczyną zejść heckli jest grzyb a toto. Lecząc grzyba jescze bardziej osłabiamy ryby mające w środku ..... :wink:

Miłego oglądania

Adam
Załączniki
jelita 1.JPG
jelita 1.JPG (26.95 KiB) Przejrzano 5507 razy
jelita 2.JPG
jelita 2.JPG (27.57 KiB) Przejrzano 5507 razy

kafarski
senior
senior

Post autor: kafarski » 05 kwie 2007, 11:24

czy masz adamn też zdjęcie tego co wylazło z tych wypustek? rozumiem że larwa albo osobnik dorosły - pomogło by to bardzo. coś musiało być w kale ryby przy takich ilościach jajeczek/cyst.
także pomogłoby zdjęcie zdrowych jelit ryby, żeby zobaczyć różnicę jak bardzo rozkład postąpił.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 kwie 2007, 11:27

Cosik mi ten pył nie dawał spokoju - założyłem okulary i .... złamałem prawa autorskie powiekszając pierwsze zdjęcie w temacie :wink: Co zobaczyłem jest na dole. To by potwierdzało dlaczego niekiedy widziałem kolczaki pootwierane - puste w środku. Znaczy to też, że gadzina jest strasznie płodna na dwa sposoby. Rozmnażanie normale i jak jest coś nie tak to cysty na czarną godzinę.
Adam
Załączniki
pył.JPG
pył.JPG (41.93 KiB) Przejrzano 5489 razy

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 05 kwie 2007, 11:33

Do tych zdjeć co Adam wstawił, dołączę jeszcze fotki ze skrzeli ryby, gdzie w maleńkim kawałeczku znalazłam 4 takie kolczaki.
Heckel zabił się przez naszą nieuwagę, ale w jego jelitkach znalazłam te kolonie. Reszta organów była w znakonitym stanie.
Będąc ostatnio na giełdzie rozmawialiśmy z Markiem i Mirkiem na ten temat. Mirek też to znajduje u swoich ryb. Można by powiedziec, że te kolczaki nie tylko dotyczą dzikich ryb, gdyż Jeki dzikusów nie ma, a znalazł je u swoich ryb. Jak się to przenosi? Czy w jakimś pokarmie mozna je znależć?
Jak sie tego pozbyć?

Basia Gajowa
Załączniki
Obraz 004.jpg
kolczak w skrzelu pow 200x
Obraz 004.jpg (14.97 KiB) Przejrzano 5481 razy
Obraz 005.jpg
Obraz 005.jpg (13.76 KiB) Przejrzano 5481 razy
Obraz 006.jpg
Obraz 006.jpg (10.22 KiB) Przejrzano 5481 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 05 kwie 2007, 11:50

Takie cosik znajdowałem też u azjatek. Tylko taka uwaga, że azjatki od razu szły do trawienia a z dzikusami dałem ciała bo im zbyt zawierzyłem. Chyba przez to, że od poczatku po kąpielach nie miały zmian na ciele. Oddychały normalnie, żarły od 2 dnia wszystko co im dałem włącznie z granulatem i ciągle były w ruchu prowadząc nieustanne walki. Ale mądry po szkodzie.
Do tego co Baśka wstawiła:
IMO cysty z kolcami są po to by się wczepiać do skrzeli, gdzie następuje dalszy podział i inwazja robali. Ich ilośc w miarę wzrostu zwiększa się od 0 do 6 wyrostków (ja nigdy więcej nie widziałem)
Adam

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 22 cze 2007, 17:46

Wracam do "pyłków", "kolczaków" lub też innych nazw tego stworka.
Nie dawało mi to spokoju, więc postanowiłam sprawdzić pod mikroskopem wodę, rośliny, ziarenka piasku itp. No i znalazłam kolczaka na korzonkach pistii. Tak wiec zagadka chyba została rozwiazana. Kolczaki "łapią" sie g....k zanim je złapiemy, a nie pochodza z wnętrza ryby. Próbki pobierałam z naszego 460 l akwa. Teraz już wiem, skąd te kolczaki wzięły się w skrzelu dyska. Są poprostu w każdym zbiorniku, bo to organizmy wodne.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 22 cze 2007, 21:13

Obawiam się Basiu że nie masz racji. Ostatnio leczyłem ryby ............... i po tym leczeniu nie stwierdziłem u ryb owych kolczaków. Nie wiem czy wyleczyłem juz swoje ryby, bo straciłem przy tej okazji 80 % mojego dorobku. Faktem natomiast jest że po kilku kolejnych badaniach kału nie zauważyłem tego świństwa. Inną sprawą jest to czy owe kolczaki były powodem zejścia moich ryb , ale tego się już chyba nie dowiem, przynajmniej narazie.
Dawałem również ryby do badania i tam nie stwierdzono grzybiczego i bateryjnego zakażenia, pomimo że jeszcze wtedy owe kolczaki były.
Jak narazie czekam co będzie dalej.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 22 cze 2007, 21:47

Gajowa pisze:Wracam do "pyłków", "kolczaków" ....
Oj Barbara to nie pyłki ani kolczaki a stworzonka co mają swoją nazwę. Podała ona w temacie wiele razy i została poparta naukowo :wink: odnosnikami w internecie.
Nie należy szukać i otwierać drzwi, gdy są one już otwarte :wink:
Adam

Awatar użytkownika
gajowa
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: gajowa » 22 cze 2007, 23:15

Tak Adam, wiem. Marek dokładnie opisał co to jest; ameba pełzakowa testacea (chyba dobrze napisałam).
Zdjecia tych "bąbli" (powyższe zdjecia) wysłałam również do prof. z uniwersytetu warmińsko-mazurskiego którego polecił mi prof. Antychowicz. Stwierdził on, iż jest to tkanka tłuszczowa.

Mirku, napisałam, że kolczaki nie żyją w rybach, tylko w naszych akwariach. Znalazłam je przecież na korzonkach pistii.

Awatar użytkownika
mirek
zarząd pkmd
Imie i Nazwisko: Mirek Żak
Miejsce zamieszkania/miasto/: Wadowice
Kontaktowanie:

Post autor: mirek » 23 cze 2007, 22:58

Czy tematów : świrowanie i obecnego nie należało by połączyć ? Widzę że mają dużo wspólnego. Moze niektóre elementy połączyć ze sobą i coś wywnioskować ? Nie twierdzę tutaj, że nie należy zasięgać informacji i wsparcia z zewnątrz.
I tu mam prośbę do Adama , aby nie pisał w zakręcony sposób, bo niewielu osobom chce się jego zagadki rozwiązywać. Jeśli mamy wspólny cel to pchajmy razem ten wóz w jednym kierunku. ( wg. 2 zasady dynamiki a nie pierwszej).

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 24 cze 2007, 12:19

Mirek pisze:I tu mam prośbę do Adama , aby nie pisał w zakręcony sposób..
A czego Mireczku nie rozumiesz z mych ostatnich postów :?: w tym temacie. Wszystko było ostatno czytelne i jak na talerzu.
Chętnie Cię oświecę :idea:
Może jeszcze ktoś nie rozumie o czy piszę to proszę a skoryguję swe wypowiedzi by były dostępne i dla Mirka i dla innych.

Adam

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Re: Pył kwiatowy

Post autor: Hypno » 09 gru 2009, 20:55

To tak dla odmiany i uspokojenia polecam http://www.pan-ol.lublin.pl/wydawnictwa ... manska.pdf i stronę nr 8 tabeli. W pozycji nr 5 występuje z nazwy bohater tego wątku. Zatem co? Strach ma wielkie oczy?

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”