Mata?

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Szymon11
junior
junior
Imie i Nazwisko: Szymon K.
Miejsce zamieszkania/miasto/: Szczecin

Mata?

Post autor: Szymon11 » 23 cze 2007, 14:21

Witam!
Mam pytanko,czy mata akwarystyczna pod akwarium160x60x60 o grubości 0,5mm wystarczy?Czy może dać styropian i mate?
Mate dostałem,tylko nie wiem czy nie jest za cienka.
Dziękuję z góry!

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 23 cze 2007, 14:32

Dużo zależy od jakości blatu na którym akwarium będzie stało. Jak prosty i bardzo stabilny blat to wystarczy jedna mata 0,5.

Ja mam np. dwie karimaty dość grube i prawie brakło ale wybrały doskonale nierówności spowodowane ruchomym parkietem i nierównym "siadaniem" szafki. Różnica momentami sięga 1,5 cm!!
Nie ma żartów.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 23 cze 2007, 19:12

IMo lepsze są grube wykładziny podłogowe w kolorze ciemnozielonym jednolitym. Można je dawac podwójnie. Ja takie daję zawsze i każdemu doradzam. Tu nie trzeba pamiętać by na styropian coś położyć by dno nie było potem białę :wink:
Adam

Awatar użytkownika
IreneuszKaczor
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ireneusz Kaczor
Kontaktowanie:

Post autor: IreneuszKaczor » 23 cze 2007, 21:39

Swoją drogą też się zastanawiam co położyć pod akwarium o wymiarach 240x70x60?
Karimata za mała, styropian biały, a maty pod akwarium o tych wymiarach nie spotkałem.
Nawiasem mówiąc największy problem widzę w postawieniu tego baniaka na szafce (stelarz z profili stalowych) o wys. 100cm ustawionej we wnęce w ścianie (z boku nie da się podejść).

Teraz nie na temat, ale czy uchwyty do przenoszenia szkła to dobry pomysł?

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 24 cze 2007, 14:36

styropian biały
przecież styropian można zamalować. A jest napewno lepszy niźli kalimata bo raz że grubość poważna a dwa że to super izolator termiczny. Mówisz że akwa będzie stało we wnęce,zatem"opatul" styropianem jeszcze tylną i boczną ścianę, przez to sporo zaoszczędzisz na tzw fazie (prądzie). Ważne jest tylko abyś pod zbiornik zastosował styropian o klasie twardości EPS 100. To jest optymalne rozwiązanie ... moim zdaniem

Odpowiedz

Wróć do „Technika”