Pomocy!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

kacper2601
junior
junior

Pomocy!

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 13:47

Witam
Na początku dane:
Akwa 200 l, dwa korzenie, anubiasy i niestety drobne ślimaki (nie znam gatunku, pojawiły się chyba z wody wodociągowej), brak podłoża
Filtry: TetraTec 700 jako biologiczny (chodzi od roku), Fluval 204 jako mechaniczny, podmiany wody ok.10-20l na tydzień
Temp. 30, Ph 6,2 , zawartość soli około 100 ppm, azotany i azotyny nie mierzalne, dodatek Toruminu Tetry w/g zaleceń producenta
Karmione urozmaiconym pokarmem, mix własnej roboty na bazie serca wołowego i szpinaku, arthemia mrożona, suche pokarmy (mieszanka pokarmów dla dyskowców firm tetra i tropical)
Akwarium działa od 2 lat, warunki stabilne, ostatnio nic nie zmieniałem i nie modyfikowałem.

Problem zauważyłem kilka dni temu. Była to biaława plamka na boku samicy odmiany red melon. Niestety 3 dni temu z plamki zrobiła się mała biaława, odstająca rana. Wyglądało to trochę na uszkodzenie skóry. Rybę złapałem i przetarłem delikatnie miejsce chorobowe nadmanganianem potasu. Niestety musiałem wyjechać i dziś po powrocie zauważyłem już niestety taki stan: ryba chowa się w rogu akwarium, nie je, ciężko oddycha (odchylone pokrywy skrzelowe), chorobowo zmienione miejsca pojawiły się również na płetwie ogonowej. Rybę odłowiłem do osobnego akwarium, podnoszę temp do 34 i dodałem bactopuru firmy sera.

Co to za choroba i jak ją leczyć? Co z resztą ryb? Na razie nie stwierdziłem u nich zmian, jedzą, zdrowo wyglądają, wszystko ok.

A teraz kilka zdjęć

kacper2601
junior
junior

ok

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 13:56

ok
Załączniki
bok1.JPG
bok1.JPG (190.26 KiB) Przejrzano 6943 razy
bok2.JPG
bok2.JPG (195.33 KiB) Przejrzano 6943 razy
bok3.JPG
bok3.JPG (180.09 KiB) Przejrzano 6943 razy

kacper2601
junior
junior

i dalej

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 14:03

...
Załączniki
zmiana z bliska.JPG
zmiana z bliska.JPG (178.84 KiB) Przejrzano 6933 razy
zmiana z bliska1.JPG
zmiana z bliska1.JPG (201.8 KiB) Przejrzano 6933 razy
zmiany na ogonie.JPG
zmiany na ogonie.JPG (194.15 KiB) Przejrzano 6933 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: Pomocy!

Post autor: adamn » 27 cze 2007, 15:44

kacper2601 pisze: Na początku dane: ...
Znów pełna dowolność wypowiedzi nie podano ile i jakie wielkie ryby, od jakiego czasu, kiedy leczono i czym leczono itp. Człek się stra pisze ściągi a tu co :?: Pisze się to:
-ślimaki (nie znam gatunku, pojawiły się chyba z wody wodociągowej),
Z wody wodociągowej ślimaki :?: takiej teorii jescze nie słyszałem a było juz wiele róznie ciekawych co ta

- biologiczny (chodzi od roku),
rok bez czyszczenia to również jest ciekawe

- podmiany wody ok.10-20l na tydzień
na 200 litrów 10-20% podmiana tygodniowo to też jest ciekawe

- akwarium działa od 2 lat, warunki stabilne, ostatnio nic nie zmieniałem i nie modyfikowałem.
dwa lata to też ciekawe

- przetarłem delikatnie miejsce chorobowe nadmanganianem potasu
i spaliłem - utleniłem ciałko włącznie z tym co dobre i nie dobre to też jest ciekawe

- nie je, ciężko oddycha (odchylone pokrywy skrzelowe), chorobowo zmienione miejsca pojawiły się również na płetwie ogonowej.
skoro ryba cały czas siedzi w takim ciakawym zbiorniku to ja się jej nie dziwię

- do 34
by pobudzic do namnażanie się różne ustroje chorobotwórcze to też ciekawe

Pominę fakt, że ryba może być już starawa (patrz zdjęcie)

Adam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Re: Pomocy!

Post autor: J-23 » 27 cze 2007, 16:36

kacper2601 pisze:Witam
Na początku dane:
Akwa 200 l, [...] podmiany wody ok.10-20l na tydzień [...]
azotany i azotyny nie mierzalne, [...]
Nawet jesli jest tam ta jedna ryba to niemozliwe, zeby przy tak malych podmianach stezenie azotanow bylo niemierzalne. Wnioskujac z dalszej czesci postu trzymasz tam kilka (ciekawym ile...) dyskow. Kwestia otwarta jest wiec czy stezenie azotanow w twoim zbiorkiku przekracza 50 czy 100 ppm. O zadnej "niemierzalnosci" nie moze byc mowy.
[...] ryba chowa się w rogu akwarium, nie je, ciężko oddycha (odchylone pokrywy skrzelowe), chorobowo zmienione miejsca pojawiły się również na płetwie ogonowej. [...]
Co to za choroba i jak ją leczyć?
Wyglada na zakazenie bakteryjne, dosc czesta dolegliwosc u dyskow trzymanycjh w niewlasciwych warunkach. Jezeli zajete chorobowo sa skrzela (twoj opis na to wskazuje) to szanse na wyzdrowienie dosc znacznie zmalaly. Rana na ciele swiadczy o tym ze zakazony jest juz caly organizm ryby i antybiotyk do wody moze nie wystarczyc.
Co z resztą ryb?
Jezeli nie poprawisz im warunkow to czeka je prawdopodobnie taki sam los. Zmierz uczciwie te azotany i na poczatek podmieniaj 3x wiecej (lub 3x czesciej) wody.
J-23

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 20:54

Pierwszą i wysoce sarkastyczną odpowiedź od "adamn" pozostawię bez większego komentarza. Szkoda, że komuś chce się pisać docinki na pół strony, a nie potrafi napisać kilku mądrych zdań na temat przypuszczalnej diagnozy i ewentualnego leczenia.

Natomiast co do drugiej odpowiedzi od J-23:
"Zmierz uczciwie te azotany..."
Zmierzyłem i dołączyłem zdjęcie

Ryb jest cztery sztuki od 13 do 16 cm. Do tej pory wyglądały na w pełni zdrowe. Jedna para przystępowała ostatnio nawet regularnie do tarła (właśnie ta samica)

"Jezeli nie poprawisz im warunkow..."
No, jeżeli TwO 4-5, TwW 0-1, pH 6,2, temp 30 to są złe warunki no to cóż...

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 20:57

...
Załączniki
pasek.JPG
pasek.JPG (113.07 KiB) Przejrzano 6843 razy
pasek1.JPG
pasek1.JPG (103.14 KiB) Przejrzano 6843 razy

lara
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
Kontaktowanie:

Post autor: lara » 27 cze 2007, 21:10

Piotr rybe dales do kwarantanny to juz jest ok! ale z ta temperatura to nie porozumienie, zreszta Adam zwrocil Ci juz uwage miedzy wierszami. Temperature ustaw na 28-29° i nic wiecej. Piszesz podales Bactopur, jaki ? i w jakiej dawce?

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 21:24

Bactopur firmy Sera 1ml na 20l wody

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 27 cze 2007, 21:30

Co do temperatury to może faktycznie nie był to dobry pomysł, ale:
1 - sam "adamn" napisał w poście "zanim zaczniesz leczyć...":
"Im wyższa temperatura tym większa będzie skuteczność danego związku..."

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 27 cze 2007, 23:11

kacper2601 pisze: Zmierzyłem i dołączyłem zdjęcie
Jezeli ten pasek pokazuje zerowe stezenie azotanow to pokazuje bzdury. Dyski produkuja spore ilosci amoniaku - CO SIE WEDLUG CIEBIE Z NIM DZIEJE? Przy tej wielkosci dyskach i 50l wody na sztuke stezenie azotanow mialem 15-20 mg/l ale podmienialem polowe wody w zbiorniku co tydzien. A ty nie podmieniasz prawie wcale, bo 10-20l w 200l akwa raz na tydzien to sa zarty.
No, jeżeli TwO 4-5, TwW 0-1, pH 6,2, temp 30 to są złe warunki no to cóż...
Przy tak symbolicznych podmianach twoje ryby plywaja w istnej zupie. Odzaluj chocby 15 zlociszy na azotanowy test Zooleka i porownaj ze wskazaniami tych paskow. Jezeli jakims cudem faktycznie masz niemierzalne stezenie azotanow to oznacza ze twoj filtr biologiczny nie dziala a w wodzie masz mnostwo toksycznego amoniaku. A to dla ryb jest jeszcze gorsze.
J-23

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 28 cze 2007, 07:15

Miałem nie odpowiadać ale co tam. Znów przykład ile z tego co piszę i się wysilam jest ZROZUMIAŁE mimo, że napisane w czytelny i przystępny sposób :twisted:
kacper2601 pisze:Pierwszą i wysoce sarkastyczną odpowiedź od "adamn" pozostawię bez większego komentarza. Szkoda, że komuś chce się pisać docinki na pół strony, a nie potrafi napisać kilku mądrych zdań na temat przypuszczalnej diagnozy i ewentualnego leczenia.
Cały post był napisany po to by uwypuklić BRAKI informacji zawarte w TWYM poście a odbiegające od szablonu. Zresztą późniejszy dopytania innych i Twoje odpowiedzi to potwierdzają. No ale co tam to nie ja mam rację i sarklastycznie się wypowiadam bez pisania kilku mądrych zdań na tamat diagnozy.
kacper2601 pisze: co do temperatury to może faktycznie nie był to dobry pomysł, ale:
1 - sam "adamn" napisał w poście "zanim zaczniesz leczyć...":
"Im wyższa temperatura tym większa będzie skuteczność danego związku..."
jak z tego widac NIC nie rozumiesz co napisałem w tamtym poście - stąd ciekawostki w Twych poczynaniach.

ZACYTUJĘ CI jeszcze raz co napisałem i czego to dotyczy:
adamn pisze: Temperatura:
jej wzrost powoduje zwiększoną przemianę materii u ryb oraz zwiększenie stopnia dysocjacji różnych związków do organizmu. W organizmie ryby powoduje to nasilenie się procesów związanych z wchłanianiem tych związków, co w efekcie może dotyczyć i związków toksycznych dla ryb.
Stopień toksyczności niektórych związków nie jest w prostej zależności temperatura a metabolizm. Zależy w dużej mierze od stężenia danego związku i może być mniejszy im większe stężenie.
Im wyższa temperatura tym większa będzie skuteczność danego związku ale również wzrasta jego toksyczność.
Jeśli dalej nie rozumiesz jaka powinna być temperatura to ja wysiadam z tego pociągu.

Jaka ma być temperatura przy leczeniu to podałem w przepisach 28-30 stopni. Tak jest we wszystkich :!:

Na koniec JEDNO, jak myslę mądre zdania:

Dolegliwości Twojej ryby są wynikiem niewłaściwego postępowania z Twojej strony (uwypukliłem to w kolejno wymienianych CIEKAWOSTKACH pierwszego postu).

Taraz czekam na sprostowanie Twych wypowiedzi :evil:

Na koniec do Hanssa:
Przeciez obaj wiemy, że cudów nie ma jeśli chodzi o hodowle dysków. Testy paskowe 3-5-7-.. w jedenym to można sobie wsadzić..... Już nieraz to było przerabiane. Test trzymany na słońcu, częściowo otwarty lub przeterminowany. Szkoda gadać. Na jego filtry i podmiany zwróciłem uwagę, ale jak widać nie załapał o co chodzi - zacytuję odpowiedź:
adamn pisze:
- biologiczny (chodzi od roku),
rok bez czyszczenia to również jest ciekawe

- podmiany wody ok.10-20l na tydzień
na 200 litrów 10-20% podmiana tygodniowo to też jest ciekawe

- akwarium działa od 2 lat, warunki stabilne, ostatnio nic nie zmieniałem i nie modyfikowałem.
dwa lata to też ciekawe

No i co teraz zacytowałem drugi raz i co widać :?: :?: :?:
Dobrze, ze są na PKMD ludzie dobrej woli jak Eugen :wink: co mi zwrócił uwagę, że 10-20 litrów na 200l to nie 10-20% podmiany tygodniowo a 5-10%. Jeszcze gorzej niż myślałem.
Czytając takie posty chyba się rozklejam :cry: i tracę jasność widzenia :wink:

Adam

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 28 cze 2007, 08:20

Napisałem, że filtr chodzi od roku, a nie , że chodzi od roku bez czyszczenia.
Co jakieś trzy miesiące wkład jest przemywany wodą z akwa i częściowo podmieniany.
jak widać nie załapał o co chodzi
Myślę, że to pan nie załapał o co tak naprawdę chodzi. Jest pan osobą o ogromnej wiedzy i doświadczeniu, ale ma pan tendencję do pisania odpowiedzi w sposób bardzo uszczypliwy i czasami nawet obraźliwy. Zauważyłem to również na innych postach. Naprawdę nie tędy droga. Chętnie słucham mądrych porad i napewno wiele takich mógłbym od pana usłyszeć.

Na koniec co do testu 5 w 1. To faktycznie może tu jest problem. Dzisiaj zakupie i zobaczę

kacper2601
junior
junior

Post autor: kacper2601 » 28 cze 2007, 08:23

Zdjęcie żerujących paletek w mojej zupie
Załączniki
żerujące paletki.JPG
żerujące paletki.JPG (223.58 KiB) Przejrzano 6769 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 28 cze 2007, 08:37

kacper2601 pisze:Napisałem, że filtr chodzi od roku,......
Przeczytaj MÓJ pierwszy post i słowa:
"Znów pełna dowolność wypowiedzi nie podano ile i jakie wielkie ryby, od jakiego czasu, kiedy leczono i czym leczono itp. Człek się stra pisze ściągi a tu co Pisze się to:.."

tyczyły się tego:

k l i k n i j t u . . .

Nie po to się cos przedstawia na FORUM i zaleca by tak było by przez naście postów ktoś komuś udowadniał, co i jak robi.

jak widać tu nie byłeś bo niewiadomych i dopowiedzień było aż nadto :!: :!: :!:

Dalej czekam na sprostowanie Twych wypowiedzi :twisted:

DO WSZYSTKICH

jeśli ktoś pisze post w dziale choroby a nie chce bym w nim COŚ napisał (by uniknąć takich sytuacji jak ta) to proszę by na dole postu głównego było zaznaczone:

bez odpowiedzi adaman

wtedy nie napszę ani literki. Gdy tak nie będzie to WSZYSTKIE braki jakie ktoś przedstawia będę obnażał i wywlekał na piedestał :!: :!: :!: To ma być trzęsienie ziemi bo te się długoooo...o pamięta.

Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”