Pokrywa oświetleniowa

Nowości - opinie

Moderatorzy: niki 28, tuptus

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Pokrywa oświetleniowa

Post autor: el-pablo » 06 lip 2007, 22:27

Witam. Planuje zakup pokrywy oświetleniowej do akwarium 288 litrów brutto 120x60x40. Interesuje mnie pokrywa aluminiowa ale najpierw wole się coś dowiedzieć od posiadaczy owego sprzętu. Jak możecie to doradźcie cokolwiek.
POZDRAWIAM. PAWEŁ

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 lip 2007, 09:18

Na szczęście to standardowe wymiary, więc z zakupieniem nie będziesz miał problemu i to w normalnych cenach. Zdecydowanie bardziej polecam niż robione nawet bardzo solidnie na zamówienie pokrywy z jakiegość PCV czy innego plastiku. Chodzi przede wszystkim o sztywność i co za tym idzie brak "prześwitów" przez szczeliny jak się lekko wygnie. Dodatkowa sprawa to fakt, że właściwie wszystkie tworzywa sztuczne po długim okresie wystawienia na działanie wyższej temperatury (oświetlenie, dławiki świetlówek itd...) stają się bardzo kruche i po kilku latach używania takiej pokrywy może Ci kawałek zostać w ręce przy otwieraniu klapki. Ale są na forum i tacy, którzy robią pokrywy z płyt meblowych czy innych drewnianych surowców i też są zadowoleni, wiadomo wszystko można zrobić lepiej lub gorzej. Pokrywy aluminiowe mają moim zdaniem 2 wady:
1) Wysoka cena,
2) Ewentualne błędy w instalacji elektryki to napięcie 230V na pokrywie i groźba posiadania fryzury jak kolega Stanpiter ;-)

Druga wada właściwie nie istnieje jeżeli nie przerabiasz firmowej pokrywy.

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 07 lip 2007, 09:48

Dzięki Hypno. Każda rada jest dla mnie cenna w tym temacie, bo jak wiadomo ten gadżet troche kosztuje. Zastanawia mnie własnie wieko takich pokryw gdyż w większości jest robione z plastiku czy innego tworzywa. Ciekaw jestem czy przy długości 120cm. za szybko mi sie to nie wygnie od światła i wilgoci.

Awatar użytkownika
Bogdan
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
Kontaktowanie:

Post autor: Bogdan » 07 lip 2007, 09:57

Przy wyborze pokrywy zwróć uwagę na rodzaj oświetlenia.
Moim zdaniem powinno to być T5 gdyż Rury T8 powoli stają się przeszłością

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 07 lip 2007, 10:07

Nad tym też się zastanawiam, rozpatruje produkt aquaboro na T5 albo akwa-rynkar na T8. Obecnie używam w 200 l T8 2X30W. z odbłyśniakmi i jestem zadowolony. Fakt akwa niższe o 10cm ale do 288 planuje wsypac więcej żwiru, może jakięś plenum w przyszłości.

Awatar użytkownika
stanpiter
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Piotr Stanaszek

Post autor: stanpiter » 07 lip 2007, 10:20

Hypno pisze: Ewentualne błędy w instalacji elektryki to napięcie 230V na pokrywie i groźba posiadania fryzury jak kolega Stanpiter ;-)
Posiadam pokrywę z płyty, i mimo mojego zawodu ręczę, że fryzura nie jest wynikiem wyładowań elektryczny. Hypno mamy jednak coś wspólnego – obaj nie musimy kupować grzebienia :D :wink:

Awatar użytkownika
el-pablo
nowicjusz
nowicjusz

Post autor: el-pablo » 07 lip 2007, 14:26

Po zoriętowaniu się w temacie wybór padł na aquaboro na T5 2x39W. Czy ktoś ma cos takiego to prosze się dorzucić do wątku.

Awatar użytkownika
Hypno
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Piotr Smoleń
Miejsce zamieszkania/miasto/: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: Hypno » 07 lip 2007, 15:10

He he Piotrze masz u mnie piwo!
A co do ewentualnych jeszcze uwag, to ja w chwili obecnej chciał bym aby nie było dławików w obudowie (do standardowych świetlówek) tylko elektroniczne i najlepiej nie w obudowie tylko poza nią.

Odpowiedz

Wróć do „Technika”