FILTR-BAKTERIE
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
-
undziu
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Unrath
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Września
- Kontaktowanie:
FILTR-BAKTERIE
WITAM, POSZUKUJE OD DŁUŻSZEGO CZASU- BEZSKUTECZNIE ZRESZTĄ - INFORMACJI NA TEMAT JAK DŁUGO PRZEŻYJĄ BAKTERIE W NASZYCH FILTRACH JEŻELI NP.LECZYMY RYBY W OGÓLNYM I WYŁĄCZYMY FILTR I NIE BĘDZIE PRZEPŁYWU WODY PRZEZ JAKIEŚ KILKA DNI????CZY PRZEŻYJĄ CZY PO KILKU GODZINACH ZGINĄ???POZDRAWIAM TOMEK...
- robisto
- senior

- Imie i Nazwisko: Robert Stoczyński
NIE KRZYCZ.
Ja po kilku (powiedzmy 4 czy 5 godz.) godzinach postoju filtra nie odważyłbym się go włączyć w obieg akwarium.
W przypadku leczenia ryb w ogólnym filtr trzeba będzie i tak zdezynfekować więc żywot ( a raczej "nieżywot bakterii" ) jest przesądzony.
PS. To chyba nie jest odpowiedni dział na taki temat ?
Ja po kilku (powiedzmy 4 czy 5 godz.) godzinach postoju filtra nie odważyłbym się go włączyć w obieg akwarium.
W przypadku leczenia ryb w ogólnym filtr trzeba będzie i tak zdezynfekować więc żywot ( a raczej "nieżywot bakterii" ) jest przesądzony.
PS. To chyba nie jest odpowiedni dział na taki temat ?
-
czarjan2
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Jan Czarnecki
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łomża
- Kontaktowanie:
Witam ,jeśli mamy zamiar leczyć rybki w akwa. ogulnym to nie wyłaczamy filtra ,a jeżeli masz zamiar na dłuższy czas wyłączyć filtr który cały czas filtrował wodę ,to radzę po odłączeniu dobrze go umyć aby nie było w nim żadnych przetrwalników które ponownie mógłbyś wprowadzić do zbiornika w którym leczyłeś ryby ,ale przy większości stosowanych leków nie wyłaczamy filtrów a dokładnie czyścimy po leczeniu .
-
undziu
- junior

- Imie i Nazwisko: Tomasz Unrath
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Września
- Kontaktowanie:
Mam w akwa 3 filtry a chciałem odłączyć jeden największy ze złożem biologicznym ale widze że nie ma to sensu, ale wpadłem na pewien pomysł- jeżeli zaleje inne puste akwa wodą ze zbiornika i podłącze na czas kuracji owy filtr to powinno być wszystko o.k. ( za wyjątkiem tego że w filtrze mogą pozostać jakieś przetrwalniki). pozdrawiam i dzięki za pomoc.
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Ja mam 2 identyczne filtry właśnie z tego powodu, by jeden z nich zawsze móc sobie wyłączyć i wycziścić dokładnie pod gorącą kranówką, bez obawy, że mi padnie biologia w baniaku jak taki zabieg nie w wodzie z awakrium i w cale nie w pośpiechu zrobię, potem wymyty filtr załączam. Drugi filtr, plenum i piaskownica drobnego piachu sopokjnie pociągnie biologię w akwarium, a ten wyczyszczony po tygodniu się odbudowywuje bez problemu i możne ten nie czyszczony też już płukać, jak się ma za duzo czasu ... Więc jak masz 3 filtry to nie obawiaj się jeden odłączyć, wyczyścić i podłączyć ponownie nawet jeśli to ten największy i biologiczny. 2 pozostałe pociągną baniak przez tydzień, a ten się odbuduje w tym czasie bez problemu.Mam w akwa 3 filtry a chciałem odłączyć jeden największy
Re: FILTR-BAKTERIE
odpowiedź:Undziu pisze: JAK DŁUGO PRZEŻYJĄ BAKTERIE W NASZYCH FILTRACH JEŻELI NP.LECZYMY RYBY W OGÓLNYM I WYŁĄCZYMY FILTR I NIE BĘDZIE PRZEPŁYWU WODY PRZEZ JAKIEŚ KILKA DNI????CZY PRZEŻYJĄ CZY PO KILKU GODZINACH ZGINĄ???POZDRAWIAM TOMEK...
Tomuś weź jeszcze raz zapoznaj się z wątkiem i pierwszym postem - pytaniem daj odpowiedź zgodną z prawdą._TOM_ pisze:Bez dopływu tlenu te bakterie, o które Ci chodzi szybko zginą, to są godziny i po biologii w filtrze.
Ale masz tych bakterii dużo w akwarium, na przykład w żwirku czy piasku, więc filtr po wyczyszczeniu i ponownym odpaleniu powinien szybko się odbudować.
Adam
Adam