zamiana akwarium na większe

Tematy ogólne w tym jak zacząć.

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

QBA77

zamiana akwarium na większe

Post autor: QBA77 » 09 lip 2007, 10:37

Przygode z paletkami zacząłem w maju tego roku w 240l akwarium. Pływają w nim 3 maluchy 5-7 cm i 4 wieksze 8-11 cm. Jest trochę roślin bo od tego zaczynałem i po prostu lubię mieć zielono. Filtacja tetra 700 i jakis wewnętrzny(nazawa mi uciekła) Ryby kupione u Pana Mordarskiego i poprostu "wpadłem" w te paletki. Na jesieni chciałbym zmienić akwarium na wieksze tak ok 500 l i teraz to co sobie umyśliłem.
Podmiana wody- teraz podmienia 3*30 l tygodniowo baniakami, ale przy 500 l sobie tego nie wyobrazam i wymysliłem że postawię akwa 100 l litrowe pod szafką i tam będę zbierał wode z RO i ją przygotowywał do podmian i bedzie na ewentalny szpital czy przedszkole.
Filtracja- tetre zostawiłbym jako mechaniczny a na bilogiczny zrobiłbym beczkę 30l wypałnioną ceramiką z pompa od CO, woda spływałaby do filtra grawitacyjnie z komiana w akwa wypełnonego gabką.
Prosze o wszelkie uwagi i wskazówki co do tego rozwiazania jak i równiez jak u was to jest bo może to co sobie wymysliłem jest po prostu kiepskie.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Paweł Joć
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bartoszyce
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 09 lip 2007, 13:25

Myślę, że tetra 700 jest jednak przymała do 500 litrowego zbiornika jak filtr mechaniczny. Napisałeś, że masz zamiar obsadzić akwarium roślinkami. To bardzo dobre postanowienie, ale rośliny obik ryb też będą zaśmiecały wodę opadem. Poza tym myślę, że dobry filtr mechaniczny powinien cieszyć sie sporą wydajnością względem objętości wody. Fizycznie tetra 700 z pełnym wsadem mechanicznym obraca max 500 l/godz. TO ZA MAŁO! Powinieneś zamontować, co najmniej tetra 1200 i to przy konfiguracji z beczką, o której wspomniałeś. Woda w akwarium powinna być obrócona co najmniej 2 x/godz. (mechanicznie). Filtr biologiczny możesz ustawić na bardzo wolną przepływowość, bo tak naprawdę o to w nim chodzi (ale o tym możesz poczytać w innych tematach na ten temat  ). Jak zmienisz zdanie co do beczki to pomnóż filtry x 2. Nie musi to oczywiście być tetra. Może to być filtr inny o zbliżonej wydajności lub większej. Mówię o takim, bo sam posiadam i jestem zadowolony. Co do zbiornika do zbierania wody to myślę, że 100 litrowy będzie ździebko za mały. Pomyśl sobie, że będziesz podmieniał 50% wody tyg. To przeszło 2,5 takich 100 litrowych zbiorników. W każdym za każdym razem będziesz musiał doprowadzać wodę do odpowiednich wartości i w każdym ta woda będzie musiała stać kilka dni przed podmianą. Trochę to uciążliwe i tak naprawdę to wrócisz do pozycji wyjściowej i dalej będziesz latał z wodą. Po mojemu musisz sobie zorganizować zbiorniczek ok 250 l, podobny zresztą, jak piszesz już masz. W takim zbiorniku w ok 2 doby możesz sobie zebrać min. 200 litrów RO a w kolejne 2 doby doprowadzić ph do stabilnego np 6,0-6,2 ph. Dodasz trochę mikro i makro el. i pozostałe dni niech ta woda się miesza popychana małym filterkim. Dużo się nie naganiasz przy tym, bo w krótkim czasie nauczysz się że np na 200 l wody potrzebujesz 10 ml HCL aby posiadać ph-6,0. Po tygodniu podmienisz sobie 200 l wody mając gwarancję że przy każdej podmianie woda ma te same wartości i gwarancję że ryby się nie stresują zbyt mocno. Moim zdaniem czyszczenie i podmiana wody 3-4 razy w tygodniu to trochę przy dużo. Oczywiście ryby się do tego znakomicie aklimatyzują no, ale to jest tak jakby w naturze co chwila nad głową przepływała motorówka.. Myślę że jedna podmiana w tyg. 50 lub 100 % wody w zupełności wystarczy, no chyba że masz przerybienie ale o tym teraz nie mowa ... Pamiętaj tylko o tym, że to wszystko to jest moje zdanie. Musisz liczyć się też z innym zdaniem, tu na forum, nierzadko trafniejszym od mojego.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 09 lip 2007, 18:50

jociak pisze:... Myślę że jedna podmiana w tyg. 50 lub 100 % wody w zupełności wystarczy...
:shock:
Wytłumacz nam proszę, w jaki sposób robisz jedną podmianę 100%? Rybki do wiaderka, wylewasz całą wodę, a później zalewasz akwarium od nowa?
Nie rozumiem :o

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 09 lip 2007, 19:07

Do żadnego wiaderka. Jeżeli masz np 240 l zbiornik, i drugi podobny np 200 l, to wymieniasz te 200 a pozostałe literki to miałem na myśli dolewki odparowanej wody i ewentualne ulewanie wody podczas sprzątania dna. U mnie na 240 l wody w głównym akwarium, podmieniam "tylko" 150 jako tygodniowa podmiana. Resztę stanowi właśnie suma odciągnięć wody w czasie sprzątania dna. Mówiąc o 100 % podmiany, miałem właśnie na myśli taki tok. Kiedy miałem przerybienie tzn 12 sporych paletek na 240 l to poprzez samo sprzątanie dna odciągałem ponad 100% wody na tydzień a to i tak wcale mnie nie zbliżało do NO3- 0. W powyższej wypowiedzi miałem na myśli właśnie ten sposób wymiany 100%-ntowej wody, więc ... słusznie się przyczepiłeś :wink:

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 09 lip 2007, 19:36

Ja się nie przyczepiłem, tylko zaciekawiłem :)
Dalej jednak z Twojego opisu nie do końca rozumiem... pisałeś jedna podmiana ... 100%

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 09 lip 2007, 20:00

Tak sobie jeszcze o tej podmianie myślę i zastanawiam się czy przy takiej dużej podmianie u Ciebie biologia ma jakąkolwiek szanse aby się odbudować, czy wręcz powstać? Wiem, że duże podmiany wody są zalecane, ale czy nie przesadzasz?
Oczywiście mogę się mylić, bo woda nie jest moją mocną stroną, zresztą doświadczenie mam marne. Jeśli wiesz coś więcej na ten temat to napisz :)

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 09 lip 2007, 20:15

Paweł akwarium 500 litrowa pracuje zupełnie inaczej jak 240l, jest dużo stabilniejsze jeśli idzie o biologię.Moje akwarium ma ok 600l dwa filtry kubełkowe UNIMAX PROFESSIONAL 500 i drugi UNIMAX PROFESSIONAL 700 paletek 14 takich 9 cm (za tydzień zostanie już tylko 7) 30 bystrzyków ozdobnych 20 kirysków pandowatych i 3 ancistrusy,akwarium pracuje od 1 kwietnia i jak na razie podmieniłem 2 x po 100 litrów wody Ph 5,0-5,5 NO2-0, NO3-10 mg/l ryba karmiona 5 x dziennie,akwarium bez rośliny ale ze żwirem.

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 09 lip 2007, 20:30

Masz sławku rację z tym że 500-tka jest sporo stabilniejsza niż 240. Gdzieś tam napisałem że to wynika z mojego doświadczenia. Nie posiadam narazie tak dużego zbiornika, i wszystko co wyczyniam jest robione w sterylniaku. Wiem natomiast że kiedy miałem holendra to nigdy nie zdażyło mi się mieć NO3>5, Rośliny coś tam działają. Nie rozumiem natomiast zjawiska u Ciebiem, że od kwietnia, czyli zaraz będzie 3 m-ce masz tak niskie NO3. NIe wiem może masz sump? Napewno żwir sporo daje. Woda grawitacyjnie przepływa prze niego bardzo wolno...może to jest przyczyną tak dobrych warunków. Z drugiej strony to unimax 700 ma bardzo duży wsad. Odpowiednio dobre ustawienie przepustowości i zaczyna działać jak sump ... tylko pogratulować takiej konfiguracji

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 09 lip 2007, 20:40

[Krzysztof napisał]
Wiem, że duże podmiany wody są zalecane, ale czy nie przesadzasz?
[/quote]
Tylko co miałem robić kiedy w pewnym momencie miałem NO3 80 i więcej? Zacząłem się pozbywać kolejno ryb aż doszedłem do czterech szt (dwie pary). Dziś przy takiej obsadzie nawet na oko widzę, że gdy podmieniam np 40 l wody, nie robi to na rybach żadnego wrażenia. Kiedy podmieniam 150 l, od razu składają ikrę i tańczą wokół siebie. Azjaci podmieniają 100% wody dziennie a i ich wynikach hodowlanych zacznie się zaraz śpiewać w operze :wink:

Awatar użytkownika
slawol
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Gruszka

Post autor: slawol » 09 lip 2007, 20:49

Pawle w żadne sumpy czy automatyczne podmiany się nie bawię po prostu obydwa filtry są ustawione biologicznie,ale z gąbkami na wlocie jako prefiltry,które czyszczę czy jak wolisz płuczę co 3-4 dni.

michal.p1
junior
junior

Post autor: michal.p1 » 10 lip 2007, 06:04

stara zasada mówi "częstsze podmiany ,ale mniejsza ilość wody,a nie jedna 100%(choć też nie rozumie jak ty to robisz?!).
w ten sposób nie narażasz ryb na drastyczne wachania parametrów wody.

Iwek_22

Post autor: Iwek_22 » 10 lip 2007, 09:54

jociak pisze: Tylko co miałem robić kiedy w pewnym momencie miałem NO3 80 i więcej? ...
Z Twojego powyższego opisu widać że nie za bardzo możesz zapanować nad swoim zbiornikiem, Nowicjuszowi natomiast dajesz taki wykład, jakbyś miał niesamowite doświadczenie i wiedzę. Coś chyba jest nie tak...

Awatar użytkownika
jociak
entuzjasta
entuzjasta
Kontaktowanie:

Post autor: jociak » 10 lip 2007, 11:00

Z Twojego powyższego opisu widać że nie za bardzo możesz zapanować nad swoim zbiornikiem, Nowicjuszowi natomiast dajesz taki wykład, jakbyś miał niesamowite doświadczenie i wiedzę. Coś chyba jest nie tak...
No nie przesadzajmy z tym niesamowitym. Kilka miesięcy intensywnej pracy nad wiedzą i stabilizacją wody i zaczniesz się tym nudzić. Nad swoim zniornikiem panuję już w 100% i to od dawna. Parametry mam niezmienne bo właśnie każda procja podmienianej wody jest taka samo pod kątem wartości. Ale pół roku temu chciałem poeksperymentować z większą obsadą-i dostałem nauczkę. Z powodzeniem rozmnażam ryby itd. Chiałem tylko w w/w poście poinformować jak poważne ruchy i z zachowaniem konsekwencji musiałem stosować po to, aby dziś móc być w stanie swoim opisem zadowolić (czyt. pomóc) niejednego forumowicza. Pomimo kilkunastoletniego doświadczenia, czytając niektóre wypowiedzi sam czasami się czuję jak nowicjusz. Ale po to tu rozmawiamy aby sobie pomagać i podciągać się w niewidzy. Napisałem wszystko tak jak to się odbywało w moim przypadku. Jeżeli jest to dla Ciebie proffessional to senkju. Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia, często odmienne, pochwal się swoimi, chętnie poczytam ...pozdrawiam

Awatar użytkownika
vega1
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów

Post autor: vega1 » 10 lip 2007, 11:01

Odnośnie podmian wody. W moim akwarium podmieniam dziennie 50% wody i nikt mnie nie namówi aby to zmniejszyć.
Jeśli macie wątpliwości czy ryby czują się dobrze to zapraszam aby samemu się przekonać. Brakuje im korzenia do składania ikry.

Każdy ma swój sposób ale proszę nie piszcie że tyle czy tyle to za dużo. Dla ciekawostki dodam że ryby u mnie pływają w czystym RO niczym nie doprawianym a czują się wyśmienicie...

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 10 lip 2007, 11:16

Ja im dłużej mam paletki, tym częściej dochodzę do przekonania, że przy tych rybach wszystko należy mieć na wyrost.
Czyli jak norma dla dorosłej paletki jest 50 litrów wody, lepiej mieć 60 (mam na myśli oczywiście DUŻE paletki a nie 8cm maluchy gdzie normę można zaniżyć na jakiś czas, póki nie urosną, jeśli w zaniżonej normie będą chciały rosnąć jak trzeba). Czyli lepiej mniej o 1 rybę lub większy baniak o 50 litrów, niż odwrotnie, za dużo o 1 rybę czy za mało 50 litrów.
To samo z podmianami wody, im wieksze tym lepiej, a czy 10X po 10% czy raz 100% to już zależy od danego baniaka i jak to jest technicznie robione, bo te 100% jednorazowo to tylko hasło, w praktyce nie da się usunąć całej wody w większości baniaków.
Podobnie z filtracją, jak chcesz postawić na filtrację kubelkową w 300 litrach, a kubełek jest na baniak od 100 do 300l to też lepiej mieć 2 filtry niż zaufać jednemu.

Z tym litrażem na dyska jest tak jak z kwarantanną, wszyscy wiedzą, ale mało kto stosuje.
Potem jest wielka walka ze związkami azotowymi, zła woda, choroby, szczurki, glony, itp. szukanie przyczyn, nauka na własnych bęłdach, a najczęstszym błędem u nowych paletmistrzów jest zwykle przerybienie.

Kończąc przydługi wywód o tym czy EX700 jest za mały do 500l baniaka czy ujdzie w konkretnym zestawie akwarystycznym, którego pełnych danych nie znamy narazie, o tym czy wody będzie trzeba podmieniać 30 czy 50% tygodniowo zadecyduje potem wiele czynników, ale głównie zarybienie.
U jednego w 300l 2 ex700 i co tydzień 30% podmiana się nie sprawdzą, u innego 1x ex700 i 20% podmiana w podobnym litrażu bedą wystarczające.

Odpowiedz

Wróć do „Dyskowce”