Mętna woda
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Łukaszu, pisałem Ci rady, starałem pomóc, ale im więcej piszesz tym ja więcej myślę czy się nie poddać, jestem bliski kapitulacji, więc weź się za naukę i czytanie. Straszliwie potrzebna Ci wiedza, choćby ta podstawowa.
4 sztuki 5cm paletek to nie jest stado, a plaetki to ryby stadne! Jest ich za mało u Ciebie.
126 litrów baniak to nie jest akwarium dla paletek nadające się na baniak ozdobny (ze żwirkiem, roślinkami i korzeniem) .
to wspaniałe akwarium na kwarantanny, odpukać do leczenia, czy życzę Ci kiedyś jako tarliskowe dla dobranej parki.
Ale na trzymanie paletek jest za małe!
Jak wywalisz żwirek, korzeń i roślinki to na potrzymanie tych maluszków przez 2 - 3 miesiące się nadaje, ale za 3 miesiące będzie im za ciasno już.
Co wtedy zrobisz? Oświeć mnie czy jesteś przygotowany na większy baniak na jesień?
PH to nie twardość wody, mylisz się.
W Twoim przypadku będzie idealnie jeśli PH jest poniżej 7.0
Ile wątków już przeczytałeś i przyswoiłeś z działu: Jak zacząć? Woda. Dyskowce ...
4 sztuki 5cm paletek to nie jest stado, a plaetki to ryby stadne! Jest ich za mało u Ciebie.
126 litrów baniak to nie jest akwarium dla paletek nadające się na baniak ozdobny (ze żwirkiem, roślinkami i korzeniem) .
to wspaniałe akwarium na kwarantanny, odpukać do leczenia, czy życzę Ci kiedyś jako tarliskowe dla dobranej parki.
Ale na trzymanie paletek jest za małe!
Jak wywalisz żwirek, korzeń i roślinki to na potrzymanie tych maluszków przez 2 - 3 miesiące się nadaje, ale za 3 miesiące będzie im za ciasno już.
Co wtedy zrobisz? Oświeć mnie czy jesteś przygotowany na większy baniak na jesień?
PH to nie twardość wody, mylisz się.
W Twoim przypadku będzie idealnie jeśli PH jest poniżej 7.0
Ile wątków już przeczytałeś i przyswoiłeś z działu: Jak zacząć? Woda. Dyskowce ...
-
wojam
- senior

- Imie i Nazwisko: Wojtek Mackiewicz
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Ja na Twoim miejscu bardzo poważnie bym się zastanowił nad wywaleniem tego żwirku. Coś mi się dziwnie zdaje, że zakupiłeś żwirek, którego używa się do pyszczaków (chyba z marmuru, jeśli się nie mylę). Pierwotniaków byś się tak szybko nie pozbył i nie zostawiłyby żadnego osadu na filtrze. Spróbuj pogrzebać głęboko w żwirku (do dna) i jeśli woda się ponownie zmąci to znaczy, że masz problem i trzeba się pozbyć tego podłoża - podnosi twardość wody. I najlepiej pozostać przy często sprzątanym sterylnym, co już wcześniej zauważył Tomek.
Załamałem sięrekin87 pisze:126l, 4sztuki, 2 roślinki(moczarka argentyńska. nurzaniec olbrzymi i chyba Ludwigia)
korzeń. Urzwam filtra senior N750
wiem że ph to twardość wody;-) idealnie powonno być chyba 5,5-6
Czy Ty aby nie przesadziłeś z tymi paletkami???
Z twoich postów wnioskuję,że nie masz bladego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi.
Może w tym akwarium i z tą wiedzą powinieneś zacząć od świnek morskich.
Wiem ,że jestem złośliwy, przepraszam ale jestem w szoku.
Moim zdaniem Forum jest dla wszystkich zainteresowanych ale twój poziom jest faktycznie nie ten !!! Najzwyczajniej w świecie przez swoją niewiedzę katujesz rybyrekin87 pisze:wiem że moja wiedza jest bliska zeru ale chasła typunaprawdę mi nie pomagają, ale teraz już wiem że te forum nie jest dla mnie NIE TEN POZIOM co nie??Może w tym akwarium i z tą wiedzą powinieneś zacząć od świnek morskich.
Napisałem,że mój post jest złośliwy i PRZEPROSIŁEM.
Ja też jestem "nowy" ale zanim kupiłem paletki miałem inne ryby a na temat dysków zbierałem wiedzę kilkanaście miesięcy.
Ty człowieku nawet nie wiesz co to jest ph !!!
Rada laika - zrób na początek akwa sterylne bo będzie Ci zdecydowanie łatwiej.
Rada druga - nie obrażaj się jak smarkacz tylko zacznij czytać i myśleć.
Problem jest taki ,że chciałbym ale nie potrafię być tak wyluzowany.rekin87 pisze:i tak zrobiezrób na początek akwa sterylne bo będzie Ci zdecydowanie łatwiej.
nie obrażam się ale spróbuj mnie zrozumieć thxnie obrażaj się jak smarkacz tylko zacznij czytać i myśleć.
Na tym Forum jest naprawdę WSZYSTKO a w szczególności ludzie, którzy chetnie pomogą. Jest jednak warunek - trzeba się choć odrobinę orientować w temacie.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
- birdas
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Łukaszu z tych ryb co kupiłeś nic nie będzie. Zmarnujesz je wcześniej czy później. W zasadzie to już je marnujesz, a efekty zobaczysz już wkrótce. Moje uwagi są następujące jak powinieneś się do tego zabrać:
1) Zapomnieć o zbiorniku 126 l - ewentualnie zostaw go sobie do leczenia ryb.
2) Dowiedz się jakie masz parametry wody w kranie, czy konieczny będzie filtr RO, jaki kwas itp.
3) Zastanów się jakie duże akwa możesz kupić. Skompletuj do tego akwa cały osprzęt - filtry, grzałki, oświetlenie itp. itd.
4) Bardzo dużo czytaj na temat wody, sposobów jej przygotowania, częstotliwości podmian, zależności jednych parametrów od drugich.
Jak spełnisz w/w wymagania to możesz zalać zbiornik i przez miesiąc czekasz aż dojrzeje. Stale badasz parametry wody i jak już będą właściwe to decydujesz się na zakup ryb.
Napiszę Ci na moim przykładzie. 6 miesięcy na forum po 6-8 godzin dziennie i będziesz miał wiedzę potrzebną na podjęcie próby urządzenia akwa z paletami.
1) Zapomnieć o zbiorniku 126 l - ewentualnie zostaw go sobie do leczenia ryb.
2) Dowiedz się jakie masz parametry wody w kranie, czy konieczny będzie filtr RO, jaki kwas itp.
3) Zastanów się jakie duże akwa możesz kupić. Skompletuj do tego akwa cały osprzęt - filtry, grzałki, oświetlenie itp. itd.
4) Bardzo dużo czytaj na temat wody, sposobów jej przygotowania, częstotliwości podmian, zależności jednych parametrów od drugich.
Jak spełnisz w/w wymagania to możesz zalać zbiornik i przez miesiąc czekasz aż dojrzeje. Stale badasz parametry wody i jak już będą właściwe to decydujesz się na zakup ryb.
Napiszę Ci na moim przykładzie. 6 miesięcy na forum po 6-8 godzin dziennie i będziesz miał wiedzę potrzebną na podjęcie próby urządzenia akwa z paletami.