Identyfikacja choroby - biale plamki, narosla
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Identyfikacja choroby - biale plamki, narosla
witam,
mam problem z paletkami w akwarium.
Trzy z 8 maja biale plamki na grzbiecie, cos jak malutkie, wielkosci 0,3 mm narosla, Jedna ma najwiecej, jedna srednio, jedna tylko po jednej z kazdej strony. Rybki sa w roznej wielkosci: jedna 10 cm, trzy 8 cm, 4 maluchy 5 cm.
O zbiorniku:
wym. 160 x 60 x 65.
Funkcjonuje od 14 miesiecy (ale woda do niego dostala sie z innego akwa, ktore mialem wczesniej, chodzilo rok).
Jest to zbiornik roslinny. Zwir 3-5 mm, podmiana 30 % co tydzien, co czwarta podmiana ok 60%.
Woda z RO mieszana z odstana kranowka
Parametry wody:
ph 6,5, TWW 5, TWO 11, NO3: 20-30 (wiem, za duze). Temp 29 St.
Filtrowanie: sump 80 litrow z pompa aquamedic 2500 plus wewnetrzny fluvala.
Poza paletkami: dwa zbrojniki, trzy kosiarki, 6 bocji, 30 drobnicy.
Rybki poza tymi bialymi plamkami i sciemnieniem jednej nie wykazuja zadnych innych objawow. Nie ocieraja sie o przedmioty, nie maja ciagnacych sie odchodow, normalnie przyjmuja pokarm.
czytajac forum i literature (m.in. Zdrowe Dyskowce cz.2), wychodzi mnie na to, ze moze to byc kilka opcji:
1. Plesniawka
2. Fleksibakterioza
3. Oodinoza.
Podejrzewam, ze wymienione wyzej biale plamki moga wskazywac tez na cos innego.
Niestety nie mam mikroskopu (aczkolwiek chyba bede musial sie w to cudo zaopatrzyc), by jednoznacznie zidentyfikowac przyczyne.
Cos mnie sie nie udaje wstawic zdjec, wiec wysle osobom chetnym spokgladnac zyczliwym doswiadczonym okiem.
Ew. moze ktos z Krakowa bylby chetny pomoc, podjechalbym z chora rybka, i wtedy moze w sluzie udaloby sie zobaczyc, co to takiego?
Sytuacja sie o tyle komplikuje, ze jutro wyjezdzam na urlop
Prosze o wskazowki, jak jednoznacznie okreslic rodzaj choroby.
dziekuje i pozdrawiam
Krzysiek
mam problem z paletkami w akwarium.
Trzy z 8 maja biale plamki na grzbiecie, cos jak malutkie, wielkosci 0,3 mm narosla, Jedna ma najwiecej, jedna srednio, jedna tylko po jednej z kazdej strony. Rybki sa w roznej wielkosci: jedna 10 cm, trzy 8 cm, 4 maluchy 5 cm.
O zbiorniku:
wym. 160 x 60 x 65.
Funkcjonuje od 14 miesiecy (ale woda do niego dostala sie z innego akwa, ktore mialem wczesniej, chodzilo rok).
Jest to zbiornik roslinny. Zwir 3-5 mm, podmiana 30 % co tydzien, co czwarta podmiana ok 60%.
Woda z RO mieszana z odstana kranowka
Parametry wody:
ph 6,5, TWW 5, TWO 11, NO3: 20-30 (wiem, za duze). Temp 29 St.
Filtrowanie: sump 80 litrow z pompa aquamedic 2500 plus wewnetrzny fluvala.
Poza paletkami: dwa zbrojniki, trzy kosiarki, 6 bocji, 30 drobnicy.
Rybki poza tymi bialymi plamkami i sciemnieniem jednej nie wykazuja zadnych innych objawow. Nie ocieraja sie o przedmioty, nie maja ciagnacych sie odchodow, normalnie przyjmuja pokarm.
czytajac forum i literature (m.in. Zdrowe Dyskowce cz.2), wychodzi mnie na to, ze moze to byc kilka opcji:
1. Plesniawka
2. Fleksibakterioza
3. Oodinoza.
Podejrzewam, ze wymienione wyzej biale plamki moga wskazywac tez na cos innego.
Niestety nie mam mikroskopu (aczkolwiek chyba bede musial sie w to cudo zaopatrzyc), by jednoznacznie zidentyfikowac przyczyne.
Cos mnie sie nie udaje wstawic zdjec, wiec wysle osobom chetnym spokgladnac zyczliwym doswiadczonym okiem.
Ew. moze ktos z Krakowa bylby chetny pomoc, podjechalbym z chora rybka, i wtedy moze w sluzie udaloby sie zobaczyc, co to takiego?
Sytuacja sie o tyle komplikuje, ze jutro wyjezdzam na urlop
Prosze o wskazowki, jak jednoznacznie okreslic rodzaj choroby.
dziekuje i pozdrawiam
Krzysiek