Filtr RO, czy coś z nim nie tak?
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
- darek-dorado
- entuzjasta
Filtr RO, czy coś z nim nie tak?
Witam wszystkich, jako nowicjusz zadam, być może głupie pytanie ale rzecz w tym, że według tego co podaje literatura woda z filtra RO powinna mieć pH
ok 7, natomiast woda z mojego filtra ma pH 5 ( przy testach SERA ) do 5,5 ( test Zoolek ). Wobec tego pytanie: czy coś nie tak z moim filtrem? Dodam, że ok 3 miesiące filterek nie był używany, jednak od miesiąca pracuje w zasadzie każdego dnia ( choćby 15- 20 minut ). Tak na marginesie, to woda o tych parametrach ( TwO-0; TwW-0) bardzo mi pasuje.
Darek Małysz
ok 7, natomiast woda z mojego filtra ma pH 5 ( przy testach SERA ) do 5,5 ( test Zoolek ). Wobec tego pytanie: czy coś nie tak z moim filtrem? Dodam, że ok 3 miesiące filterek nie był używany, jednak od miesiąca pracuje w zasadzie każdego dnia ( choćby 15- 20 minut ). Tak na marginesie, to woda o tych parametrach ( TwO-0; TwW-0) bardzo mi pasuje.
Darek Małysz
- darek-dorado
- entuzjasta
To ja dołącze się do tematu
Posiadam osmoze mini
http://www.czystawoda.pl/index.php?co=l ... is_roz=tak
Po pomiarach wychodzi że TWO -0.TWW niby tez ale mieżę NO3 i tu jest 5
Natomiast po pomiaże w akwa. NO3 ok.2
Testy zooleka
Czyżby coś z testem na NO3 czy może do wymiany sie szykują prefiltry przy osmozie
Przepusciłem przez nią ok.- 2388 l
Posiadam osmoze mini
http://www.czystawoda.pl/index.php?co=l ... is_roz=tak
Po pomiarach wychodzi że TWO -0.TWW niby tez ale mieżę NO3 i tu jest 5
Testy zooleka
Czyżby coś z testem na NO3 czy może do wymiany sie szykują prefiltry przy osmozie
Przepusciłem przez nią ok.- 2388 l
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Coś nie tak z testem na NO3. Aby mieć w akwa NO3 = 2 to byś musiał nie mieć ryb. Patrząc na to inaczej - skoro z osmozy masz NO3 większe niż w akwa to już całkowicie to wygląda na fikcję.jkkk3 pisze: Po pomiarach wychodzi że TWO -0.TWW niby tez ale mieżę NO3 i tu jest 5
Testy zooleka
Z testu zoolek'a nie da się odczytać NO3 z dokładnością jaką podajesz więc to następna niewiadoma ...
Prefiltry nie są odpowiedzialne za wartość NO3 więc to też nie.
Re: Filtr RO, czy coś z nim nie tak?
Nie wiem jaka to literatura ale podaje nieprawde.darek-dorado pisze: według tego co podaje literatura woda z filtra RO powinna mieć pH ok 7,
Jezeli testy nie klamia to pogratulowac membrany. Daje wode o zerowej twardosci weglanowej (a nie jakiejs ulamkowej np. 0.6). Taka woda, o ile nie zostanie odgazowana powinna miec wlasnie pH 5.5. Zawartos CO2 w powietrzu wynosi (o ile mnie pamiec nie myli) 0.2% i to jest przyczyna dla ktorej nawet najczystsza woda destylowana bedaca w kontakcie z powietrzem atmosferycznym ma pH kwasowe.natomiast woda z mojego filtra ma pH 5 ( przy testach SERA ) do 5,5 ( test Zoolek ). Wobec tego pytanie: czy coś nie tak z moim filtrem?
J-23
- darek-dorado
- entuzjasta
Odpowiednio traktowana membrana nie zapcha sie IMO NIGDY. Padnie po jakims (trudno powiedziec jakim) czasie ale objawi sie to pogorszeniem parametrow wody a nie spadkiem wydajnosci. A fabryczne prefiltry... szkoda slow. Moje od razu wyladowaly w bialym pojemniku, zamiast nich zamontowalem filtr ceramiczny 0.3 mikrona. Fabryczny filtr sedymentacyjny puszcza osady drobniejsze od 10 mikronow i to jest prawdopodobnie przyczyna zatykania membrany.rady3 pisze:Membranę jak się zapcha. Prefiltry wg instrukcji.
J-23
- darek-dorado
- entuzjasta
- Borys_szczecin
- junior
- darek-dorado
- entuzjasta