Czy jest szansa?
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Czy jest szansa?
Witajcie
Jedna z moich rybek pływa głową w dół.Z tego co wyczytałem to może być zapalenie pęcherza pławnego.Wiem że kiedyś już poradziłem sobie z takim problemem podmieniając częściej wodę ale teraz nie przynosi to rezultatu.Nie jestem zwolennikiem chemi w akwarium dlatego pytam czy ktoś już miał do czynienia z tą chorobą.Dodam jeszcze ,że to ta sama rybka co udało mi się ją wcześnie wyleczyć chociaż lepiej by brzmiało zaleczyć bo choroba wróciła.Najciekawsze jest to że rybka poza tym objawem jest zainteresowana pokarmem.Reszta rybek pływa ok.Podam jeszcze parametry wody.
Zbiornik 240l.
ph-7,5
tww 12
two17
pozdrawiam
Jedna z moich rybek pływa głową w dół.Z tego co wyczytałem to może być zapalenie pęcherza pławnego.Wiem że kiedyś już poradziłem sobie z takim problemem podmieniając częściej wodę ale teraz nie przynosi to rezultatu.Nie jestem zwolennikiem chemi w akwarium dlatego pytam czy ktoś już miał do czynienia z tą chorobą.Dodam jeszcze ,że to ta sama rybka co udało mi się ją wcześnie wyleczyć chociaż lepiej by brzmiało zaleczyć bo choroba wróciła.Najciekawsze jest to że rybka poza tym objawem jest zainteresowana pokarmem.Reszta rybek pływa ok.Podam jeszcze parametry wody.
Zbiornik 240l.
ph-7,5
tww 12
two17
pozdrawiam
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
Re: Czy jest szansa?
jestes tego pewny? to moze byc rowniez zaparcie,powietrze w brzuchu.jasiu1815 pisze:Witajcie
Jedna z moich rybek pływa głową w dół.Z tego co wyczytałem to może być zapalenie pęcherza pławnego.
Jezeli to zaparcie to podwyrzszona temp.pomoze,ale nie jest koniecznoscia.
A jak to pecherz to nie radze podnosic temp.
-
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Ilona Tylkowska
- Kontaktowanie:
jezeli rybka ma zaparcie-rozdemanie wypycha ja jak balon ku powierzchni wody. Ty jednak o tym nie pisales,wiec moze to byc zapalenie pecherza plawnego,ale temat jest ciezki i marne ma szanse. Zobacz tu:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=15
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... c&start=15
Kuba
wiem,że woda mogła by być odpowiedniejsza dla tych rybek.Niestety nie posiadam jeszcze filtra osotycznego.Powiem tylko że rybki w takiej wodzie pływają u mnie od dwóch lat.Dodam jeszczeże ,że jak dotąd robiłem tylko podmiany wody i nigdy nie miałem żadnych problemów z moimi rybkami.Co do fotek spróbuje zamieścić.
wiem,że woda mogła by być odpowiedniejsza dla tych rybek.Niestety nie posiadam jeszcze filtra osotycznego.Powiem tylko że rybki w takiej wodzie pływają u mnie od dwóch lat.Dodam jeszczeże ,że jak dotąd robiłem tylko podmiany wody i nigdy nie miałem żadnych problemów z moimi rybkami.Co do fotek spróbuje zamieścić.