wzdęcia u paletek ?

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

marathon

wzdęcia u paletek ?

Post autor: marathon » 23 lip 2007, 11:07

witam !
ostatnio zauważyłem ( ok tydzień ) że moje paletki ( w akwa mam tylko palety ) wydalają cos jak ciągnąca sie pólprzeźroczysta "mokra wata" i mają ewidentne wzdęcia - podaje im pokarm suchy Tropicala: discus gran i d-allio plus (płatki ). Gran jedza chętnie d-allio tak sobie. Hodowca od którego nabyłem (zreszta juz nie pierwsze )młode paletki karmił je w 80% sercami woł ze szpinakiem i dodatkami a w 20% suchym. Pod mikroskopem nie stwierdziłem w kale pasożytów. Wiec pytanie: czy wzdęcia może wywołac sychy pokarm ( granulat) ?? Jeśli tak to ile odczekać z przestawieniem na serca tzn czy robić dietę i jak długo ?? a może istnieje inna przyczyna ??
p.s. zaczeły mi tez niszczyc rośliny :-((

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 23 lip 2007, 14:18

Granulat często powoduje wzdęcia jak jest podawany późno wieczorem (przed zgaszeniem światła kiedy rybki idą spać) i jeśli podawany jest w postaci suchej (powinien być wcześniej namoczony).

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Re: wzdęcia u paletek ?

Post autor: adamn » 23 lip 2007, 14:43

marathon pisze:
ostatnio zauważyłem ....
"mokra wata" i mają ewidentne wzdęcia...
Pod mikroskopem nie stwierdziłem w kale pasożytów.
Wiec pytanie: czy wzdęcia może wywołac sychy pokarm ( granulat) ?? Jeśli tak to ile odczekać z przestawieniem na serca tzn czy robić dietę i jak długo ?? a może istnieje inna przyczyna ??
p.s. zaczeły mi tez niszczyc rośliny :-((
Ile informacji i jakie spostrzeżenia :cry: A jeszcze więcej niewiadomych a jak się posypia pytania to ...
Jeszcze nie widziałem w swym zyciu aby suchy powodował "mokrą watę i ewidentne wzdęcia". Widziałem natomiast, że takie objawy sa spowodowane kilkoma pasożytami co siedzą w rybie. Tu nawet nie wiem ile czasu są te ryby u właściciela (sa od hodowcy :?: :?: Piszę się o jakimś przestawianiu na serce :?: Dyskowiec jest jak świnia je wszystko a gdy zaczyna być wybredny w doborze pokarmu to wtedy jest już zainfekowany pasożytami. Ja zanim bym takie cosik napisał to wpierw bym sobie przeczytał to:

k l i k n i j

No chyba, ze każdy zacznie zadawać dodatkowe pytania do postu a wtedy temat będzie adekwatny z nickiem autora.

Adam

Awatar użytkownika
kubamajer
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Kuba Majerczyk
Miejsce zamieszkania/miasto/: Warszawa
Kontaktowanie:

Post autor: kubamajer » 23 lip 2007, 15:20

Teoria mówi, że nagłe przestawienie na inny rodzaj pokarmu może powodować nawet stany zapalne przewodu pokarmowego u ryb.
Praktyka pokazuje to co mówi Adamn odnośnie jedzenia zdrowych paletek - to w końcu pielęgnice i żrą jak pielęgnice.

Ja bym na początku podpowiedział, że zakładanie tak ubogiej diety jako wystarczającej dla młodych ryb jest błędem.

Ze wzdęciami od suchego wcale nie musi być tak, jak mówi Birdas - ja nie namaczam żadnego granulatu, ryby go żrą i nie mają wzdęć. Zresztą dostają go często również w nocy - jak wrócę późno, zapalam światło i robię podmiankę, a te się domagają papu, bo w czasie wlewania wody muszą dostać, bo inaczej się obrażą. Potem idą spać i nie ma żadnych wzdęć.

Jeśli Twoje mają np. wiciowce, to trzeba dość przyzwoity mikroskop, żeby zidentyfikowac niektóre.

Moja uwaga - ryby powinny w trakcie aklimatyzacji dostawać pokarm taki sam lub zbliżony do tego, który dostawały u hodowcy. W mięsku pewnie był szpinak, a może i inne banany, jabłka, kiełki - a Ty im zaproponowałeś granulki, to Ci rośliny wcinają.

Napisz więcej o baniaku i rybach, tak jak jest podane w wątku "Zanim zaczniesz leczyć.."

pozdr

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 23 lip 2007, 19:03

kubamajer pisze: Ze wzdęciami od suchego wcale nie musi być tak, jak mówi Birdas - ja nie namaczam żadnego granulatu, ryby go żrą i nie mają wzdęć.
Być może kiedyś miałem też coś nie tak z rybami, ale po nocnym granulacie prawie zawsze jakieś rybki rano miały wzdęcia. Teraz kamię ryby karmnikiem elektronicznym (wsypuję tam granulat, d-50, d-allio, pro vegetable, pro vegetable crisps, spirulinę, asta-color i coś tam jeszcze) i wszystko jest ok. Staram się jedynie aby granulat nie był ostatni ale nie ma to też już znaczenia. Czasami siędzę przed TV i nagle słusze "dup" (zapadka spadła) patrzę na akwa a tam biegnie stado głodomorów a na dno spada granulat. Rano od ponad roku nic się nie działo. Może faktycznie zależy to od kondycji ryb.

marathon

Post autor: marathon » 23 lip 2007, 19:52

1)Zbiornik:
- pojemność litrów: 400 L
- od kiedy zbiornik funkcjonuje: 8 -10 miesięcy
- wymiary: standard 400 L
- rodzaj roślinny: ANUBIAS BARTERI, AFZELII, MOCZARKA
- rodzaj podłoża: żwirek kwarcowy 3-10 cm

2) Woda:

- kwasowość (pH): 6,6 - 7
- tw.węglanowa i ogólna + zw. azotowe .... TWo 9 ,TWw 5 ,NO2 0 ,NO3 5
- temperatura wody: 28 C
- częstotliwość i wielkość paodmian wody: co 14-20 dni 1/4
- sposób przygotowania wody do podmian: odstana, kranowa
- obsada ryb:jeden glonojad + jedna bocja, 8 palet wielkości red tuskus 5 – 6 cm, kupione od hodowcy, w moim zbiorniku od 6 tygodni

3) Rodzaj pokarmu:
- suchy: discus gran i d-allio plus , ile razy dziennie: 3

4) Wygląd i zachowanie ryb: bez znamion, plam, przebarwień itd, na poczatku chowały sie po kątach i były płochliwe jakieś 2-3 dni,potem było OK, od ok 7 dni wydalają cos jak ciągnąca sie pólprzeźroczysta "mokra wata" i mają ewidentne wzdęcia

5) Sprzęt w zbiorniku (filtr fluval 405, czyszczenie co 3m-ce, gąbka 1x, węgiel 1x, reszta ceramiczny, napowietrzacz, CO2 , grzałka: tetratec)

6) Ostatnio dokonane zmiany: dodałem drobne podłoże: Aquality gravel

7) Zdjęcia ryb: postaram sie wsadzić jutro

NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno: NIE

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 23 lip 2007, 20:32

marathon pisze: - tw.węglanowa i ogólna + zw. azotowe .... TWo 9 ,TWw 5 ,NO2 0 ,NO3 5

- obsada ryb:jeden glonojad + jedna bocja, 8 palet wielkości red tuskus 5 – 6 cm, kupione od hodowcy, w moim zbiorniku od 6 tygodni

- ... od ok 7 dni wydalają cos jak ciągnąca sie pólprzeźroczysta "mokra wata" i mają ewidentne wzdęcia

5) węgiel 1x, reszta ceramiczny, napowietrzacz, CO2 , grzałka: tetratec)

NAJWAŻNIEJSZE:
- czy właściciel ostatnio leczył ryby na własną rękę, czym i jak dawno: NIE
Cos mi te wartości nie grają :?:
5-6 cm ryby to w 6 tygodnie może się już cos zacząć dziać - IMO nicienie z wiciowcami :?: Te wzdęcia to z powodu tego, ze po jedzeniu w uszkodzonych jelitach co są uciskane występuje przesiąkanie płynów ustrojowych do ciała ryby.
Jeśli ryby nie były leczone to po grzyba w zbiorniku w filtrze jest węgiel :?:
CO2 już krytykowałem :wink:

Adam

marathon

Post autor: marathon » 24 lip 2007, 08:32

foto - mało dokładne ale moze coś pomoże
Załączniki
paleta1.jpg
paleta1.jpg (47.17 KiB) Przejrzano 4197 razy

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 25 lip 2007, 13:30

:shock:
Szukanie dziury w pokarmie to jak podważanie, ze ziemia jest ... :?:
Ryby już musiały być zafajdane jak je sobie sprawiłeś (pewnie za okazyjną cenę).
IMO idź do weterynarza niech Ci sprzeda 2 tabletki pratelu. Potem jedną z nich zetrzyj na pył i zmieszaj z sercem startym - 1 łyżka stołowa. Do tego dodaj 2-3 krople witaminy E bądź tranu. Tym karm prze 2-3 dni niczym więcej.
Po tygodniu powtórz karmienie. Jak się nie poprawi znacząco to znak, ze ryby oprócz nicieni lub tasiemca (albo jedno i drugie) mają jeszcze wiciowce co jest na 99% pewne.
Adam

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”