jak wyleczyć???

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Zuras30

jak wyleczyć???

Post autor: Zuras30 » 23 lip 2007, 13:34

Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem, moja jedna z palet nie przyjmuje pokarmu już od ponad 1 tygodnia. Pływa jednak żwawo po akwa, jednak brzuch jej się coraz bardziej zapada. Nie ma innych oznak chorobowych. Leczyłem ją SERA BACTOPUR DIRECT przez 4 dni zgodnie z dawkami zalecanymi przez producenta leku, ale niestety nic nie pomogło. Brak mi pomysłu na dalsze leczenie, więc proszę Was o pomoc, bo ja jestem niedoswiadczony w tym temacie. Dodam że warunki (parametry wody) w akwarium mam wszystkie w normie, więc o nich nie piszę.
Dziekuje z góry za pomoc i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bqa
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Maciej Dziedzic
Kontaktowanie:

Post autor: bqa » 23 lip 2007, 14:01

Co to znaczy: warunki w normie ?
Przeczytaj ten post:
http://www.pkmd.pl/index.php?name=PNphp ... pic&t=2480
i zastosuj się do niego - a możesz być pewien, że ktoś Ci wtedy postara sie pomóc.

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 23 lip 2007, 14:41

moja jedna z palet nie przyjmuje pokarmu już od ponad 1 tygodnia. Pływa jednak żwawo po akwa, jednak brzuch jej się coraz bardziej zapada. Nie ma innych oznak chorobowych. Leczyłem ją SERA BACTOPUR DIRECT przez 4 dni zgodnie z dawkami zalecanymi przez producenta leku, ale niestety nic nie pomogło. Brak mi pomysłu na dalsze leczenie
Leczyłeś niechęć do jedzenia Bactopurem Direct?
Przecież on nie jest lekiem na apetyt!
Czy może leczyłeś rybkę na jakąś inną przypadłość?

Zuras30

Post autor: Zuras30 » 23 lip 2007, 21:58

1) Zbiornik:
- pojemność litrów 160
- od kiedy zbiornik funkcjonuje 3 mies
- wymiary 100x40x40....
- rodzaj (roślinny, sterylny) roślinny ....
- rodzaj podłoża żwir ok 2-3 mm....

2) Woda:

- kwasowość (pH) .ok 6,5...
- twardość węglanowa i ogólna 12 og, i 6-7 wegl....
- wielkość związków azotowych ok 10-20....
- temperatura wody 27 -30 (mam nasłoneczniony pokój i się nagrzewa za dnia....
- częstotliwość i wielkość podmian wody 40 l raz na 2 tyg
- sposób przygotowania wody do podmian woda odstała w drugim akwa, stoi ok 1 tyg, zbijam chemicznie PH do 6,5....
- obsada ryb (wymienić rodzaje ile, jakie od kiedy, wielkość 4 palety 10cm, 8 cm i 2x 6cm (jedna z tych najmniejszych ma objawy nieokreślonej przeze mnie choroby). Do tego mam 20 neonów czerwonych.

3) Rodzaj pokarmu:
- (suchy, mrożony, żywy podawany ile razy dziennie) mrożony 2-3 x dziennie - mięso wołowe i artemia na zmianę, suchy sporadycznie i w małych ilościach, bo moje paletki nie przepadają za nim

4) Wygląd i zachowanie ryb (wymienić różnice w zachowaniu ryb odstające od standardu: od kiedy zaobserwowano objawy, płochliwość, dziwne pływanie, otrząsanie się, naloty na ciele, płetwach, ubytki na skórze czy płetwach, guzki na ciele i płetwach, trudności w oddychaniu, ocieranie się o sprzęt i rośliny, jakie odchody, itp.) Brak apetytu u jednej z najmniejszych palet. Stan trwa od ok 1,5 tyg, ma już zapadnięty brzuszek. Oprócz tego żadnych innych oznak choroby poza jednym wydaje mi się mało istotnym. Paletka była u poprzednika karmiona D-50, więc ma pomarańczowy kolor. Ja jej nie karmię tym pokarmem, więc od głowy robi sie bledsza - zółta. Granica między kolorami sięgsa już za skrzela. Oprócz tego nic nie zauważam u niej podejrzanego, nie wydala odchodów (bo nie ma co wydalać), nie wysdziela śluzu.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) Filtr fluwal 204 - czyszczę 1 na miesiąc wstępną warstwę filtracyjną(wata). Do tego w filtrze jest żwirek zooleka i ceramika fluwala....

6) Ostatnio dokonane zmiany (zakup nowych ryb, roślin, czy robiono kwarantannę i w jakim czasie, zmiana podłoża, dodanie korzeni itp.) Ryby zakupiłem ok 1 mies temu, wszystkie chętnie jedzą mrożony, oprócz tej jednej. Ona od początku słabo jadła, natomiast u poprzednika zażerała się D-50. Kwarantanny nie przeprowadzałem. rosliny zakupuję systematycznie, jednak pochodzą one z hodowli, gdzie nie ma ryb.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 24 lip 2007, 06:25

Zuras30 pisze: - twardość węglanowa i ogólna 12 og, i 6-7 wegl....
- częstotliwość i wielkość podmian wody 40 l raz na 2 tyg

Brak apetytu u jednej z najmniejszych palet. Stan trwa od ok 1,5 tyg, ma już zapadnięty brzuszek. Oprócz tego żadnych innych oznak choroby poza jednym wydaje mi się mało istotnym. Paletka była u poprzednika karmiona D-50, więc ma pomarańczowy kolor.

5) Sprzęt w zbiorniku (wyposażenie zbiornika w filtry, sumpy, częstotliwość czyszczenia, rodzaj wkładów filtracyjnych, nawożenie CO2 , grzałki) Filtr fluwal 204 - czyszczę 1 na miesiąc wstępną warstwę filtracyjną(wata).

Kwarantanny nie przeprowadzałem. rosliny zakupuję systematycznie, jednak pochodzą one z hodowli, gdzie nie ma ryb.

- zmniejsz twardość do 6-8;
- wodę podmieniaj 40 litrów co 3-4 dni;
- dysk i kolor nie wynika z karmienia a z tego, ze pewnie taka już jest odmiana. Skoro to czerwony to nalezy sądzić, ze to import i ktos Ci zrobił kukułcze jajo.
- watę w filtrach czyść co kilka dni a nie co miesiąc (ona słuzy do wstępnego oczyszczania z brubszych zanieczyszczeń. Wywal CO2 bo jeszcze wiesz za mało o jego stosowaniu - jak sam piszesz "rosliny kupuję regularnie" - jak widac NIC nie daje. Rosliny z hodowli bez ryb to inaczej: szklarniowe stad te straty.
- o kwarantannie nie wspomne bo już i tak się rozpisałem.

Adam

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 24 lip 2007, 12:14

Adaś dzisiaj to nie poznałem Ciebie. Twój post czytałem kilka razy i nie mogę uwierzyć, że to Ty. :roll:
Zacznijmy od tego, że Tomek ma niewielkie pojęcie na temat ryb na jakie się zdecydował. Akwa 160 l brutto + do tego roślinne ? Paletki + 20 neonów z podmianami 40 l raz na 2 tygodnie ? Przecież to łamie wszelkiego rodzaju normy. A jeszcze azotanami dał do pieca - 10-20 ?? Czym to było mierzone ?
To i tak cud, że ryby żyją. A to, że chorują to nic dziwnego.
Opis choroby wskazuje na nicienie lub wiciowce i to chyba właśnie Adam powienien napisać (lub odnieść się linkiem do opisu) jak to leczyć. Ogólne rady co zmienić/poprawić są ok, ale to nie wyleczy tej rybki.

adamn
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: adamn » 25 lip 2007, 13:35

birdas pisze:Adaś dzisiaj to nie poznałem Ciebie. .....
Przecież to łamie wszelkiego rodzaju normy.
Jak tu człeku nie napiszesz i tak będzie źle :cry:
Albo za ostro albo za łagodnie :cry:
ja już nie wiem co pisać :wink:
Jestem rozbity :(
Zanim zacznie się leczenie to trzeba wpierw zawsze poprawić to, gdzie ryby sobie żyją. W 50% złe samopoczucie ryb i brak ochoty do pływania czy jedzenia jest spowodowany tym co jest z wodą w zbiorniku. Na co zwróciłem uwagę :twisted:
Na koniec:
przy hodowli dyskowców nie ma czegoś takiego jak NORMY ale to jest moje osobiste zdanie :wink: O czym nie mam zamiaru nikogo przekonywać i bronić za wszelką cenę tego co napisałem.

Adam

Awatar użytkownika
jzajonz
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Janusz Zajonz
Miejsce zamieszkania/miasto/: Balczewo

Post autor: jzajonz » 25 lip 2007, 15:13

Zmniejszenie Two z 12-tu do 8 czy 6N to poprawa która na pewno tej paletce chęci do jedzenia ani samopoczucia nie poprawi. Two jest ostatnim parametrem jakim paletka się przejmuje.
Masz parametry wody które są wystarczająco dobre a na niejednej hodowli spotkałem gorsze.
Rzeczywiście musisz jednak zdecydowanie zwiększyć częstotliwość podmian i to poprawi im samopoczucie.
Czy rybka jest chora? Zapewne wkrótce sie przekonasz. Z opisu który przedstawiłeś stawiam że jest! Dlaczego?
Mówisz że rybka jest młoda a taka młodzież zajada się każdym pokarmem pod warunkiem że jest zdrowa.
Ektremalnie złe warunki wody mogłyby też spowodować brak apetytu ale wówczas odczułyby to wszystkie dyski.

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”