pozdrawiam!
paweł
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
Ja też sobie sprawiłem ... pływają takie dwie wymiaru paletek, a miesięcznie sprzedaję ok. 150 świderków na allegro.Mariusz86 pisze:Jak ja miałem problem ze ślimakami to nie kupowałem żadnej chemii tylko sprawiłem sobie dwie Bocje Wspaniałe i było po wszystkim..tzn po ślimakach..
Nie wiem ... może nie potrzebuja wapnia ?_TOM_ pisze: Ciekawe skąd skorupki biorą Twoje świderki w takim układzie?
No nie wiem. To było jakoś dziwnie. Kupiłem bocje, ślimaki były jeszcze przez dłuższy czas. Codziennie pełno ich łaziło. Bocje oczywiście je jadły bo widziałem w jednym miejscu stertę skorupek. Nagle pewnego dnia nie było żadnego ślimaka. Po prostu było to tak, że dzisiaj plaga, a jutro nic - ani sztuki. Nie sądzę, że bocje wyjadły je - tak nagle co do jednego.
Ja tam sobie myślę, że populacje ślimaków przetrzebiły Ci właśnie te 2 bocje, w które nie dajesz wiary, a kolejne 2 sztuki zlikwidowałyby pewnie problem całkowicie i zaczęły jeść potem serducho.
Brzmi sensownie jednak patrząc na te kły moich bocji to mam wątpliwości jaki ślimak stawiłby im opór. Może świderki im nie smakują ?Świderków bocje nie mogą rozkruszyć ani wyssać, z powodu wieczka jakie mają i którym świderki zamykają się w skorupce, stąd nic Ci ich rozrostu nie ogranicza.
Oczywiście. Te ślimaczki to rewelacja. Porządną robotę robią w akwa.Ale to dobrze, to dodatkowa ekipa sprzątająca.
Nie powinno się trzymać żadnych zwierząt ryjących w dnie - przy standardowej budowie plenum (kratka, materiał i piach). Ryjąc w dnie doprowadzają tlen cząsteczkowy do głębokich warstw podłoża i powodują obumieranie bakterii beztlenowych. Jeżeli chcesz je koniecznie mieć razem z plenum, trzeba zbudować plenum dwupiętrowe: kratka, materiał, warstwa piachu beztlenowa, kolejny materiał, warstwa piachu tlenowa (w niej ryją świderki). Uszkodzenia tkaniny - pod warunkiem że jest "sztuczna" (np stylonowa) nie obawiałbym się.Iwek_22 pisze:Czy można świderki trzymać w akwarium w którym jest plenum? Nie przebiją tkaniny?Oczywiście. Te ślimaczki to rewelacja. Porządną robotę robią w akwa.
Hmm.. u mnie też pływają takie duże Bocje, ale nie przeszkadzają Paletkom, nie są agresywne w stosunku do nich, a dodatkowo zjadają wszystko to co odrzucą Palety, więc moim zdaniem Bocje to nie głupi pomysł.. takie większe kiryski..Ja też sobie sprawiłem ... pływają takie dwie wymiaru paletek
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości