Zobaczcie na to oko !
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Zobaczcie na to oko !
Czołem, wczoraj ryba OK ale od rana ma wywalone oko i obrzęk na skrzelach,z nosa wystaje jakaś biała substancja, ryba u mnie od roku, woda PH 6,5, TWO8, podałem Ichtiomycin-C zooleka i poczekam co będzie bo nie spotkałem sie jeszcze z takim przypadkiem, na forum ktoś już pisał o takiej rybie ale nie uzyskał konkretnej odpowiedzi, u mnie doszedł jeszcze ten obrzęk,
- Załączniki
-
- 1.jpg (68.02 KiB) Przejrzano 5021 razy
-
- 2.jpg (103.28 KiB) Przejrzano 5021 razy
-
- 3.jpg (52.99 KiB) Przejrzano 5021 razy
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Więc podaj jej jak najszybciej Lavamisol lub Prazikwantel który powoduje paraliż mięśni u pasożytów - w tym przypadky są to przywry.
Przenieś tą rybę do zbiornika kwarantannowego i zapewnij jej jak najbardziej optymalne warunki na początek leczenia.
P.S. A. Sieniawski ,,Zdrowe Dyskowce" Tom II str. 214-217.
Przenieś tą rybę do zbiornika kwarantannowego i zapewnij jej jak najbardziej optymalne warunki na początek leczenia.
- przynenta
- zarząd pkmd
- Imie i Nazwisko: Tomasz Uler
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Pruszków
- Kontaktowanie:
Jeszcze jedno.
Jeżeli chodzi o te białe wybroczyny to niestety też już przerabiałem. Przeniosły się w inne okolice głowy i co jakiś czas pokazywały się, ryba ogólnie napuchła, później zaczęła pływać z głową do dołu i KONIEC. Nie umiałem sobie z nią poradzić.
Później kolega doszedł do wniosku, że to stało się przez tasiemca tzn. ryba była odrobaczona Tenaverdem lub Prontalem (nie pamiętam). Tasiemiec p prostu był tak silnie zakotwiczony, że nie wyszedł i zgnił.
Ale to chyba inna bajka.
Jeżeli chodzi o te białe wybroczyny to niestety też już przerabiałem. Przeniosły się w inne okolice głowy i co jakiś czas pokazywały się, ryba ogólnie napuchła, później zaczęła pływać z głową do dołu i KONIEC. Nie umiałem sobie z nią poradzić.
Później kolega doszedł do wniosku, że to stało się przez tasiemca tzn. ryba była odrobaczona Tenaverdem lub Prontalem (nie pamiętam). Tasiemiec p prostu był tak silnie zakotwiczony, że nie wyszedł i zgnił.
Ale to chyba inna bajka.
- Ambra
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Andrzej Sieniawski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: 07-401 Laskowiec
Rada jak rada. Może być trafna lub całkiem chybiona ...... Pytający podał niby parametry wody ale nie podał najważniejszego - jakie jest w niej stężenie związków azotowych ...... Ich nadmiar też wywołuje wytrzeszcz .....DISPAR pisze:Więc podaj jej jak najszybciej Lavamisol lub Prazikwantel który powoduje paraliż mięśni u pasożytów - w tym przypadky są to przywry.
Problem w tym, że nie jestem pewien, czy wysadzenie gałek spowodowała jedna trematodoz. Podobne objawy pojawiają się też w wypadku niektórych bakteryjnych infekcji (Aeromonas, Flexibacter i Pseudomonas).
Za bakteryjnym pochodzeniem infekcji przemawia krótki okres pojawienia się zjawiska (gwałtowność), pod warunkiem, że właściciel obserwował swe ryby systematycznie.
Przy inwazjach pasożytów, wytrzeszcz gałek ocznych to proces znacznie wolniej postępujący ale systematyczny.
Izolacja ryby jest niezbędna!!!!!! By bez badań coś jedynie uprawdopodobnić, trzeba by znać cały cykl postępowania właściciela ryby od przynajmniej 3 miesięcy. W zasadzie nic nie wiadomo, więc jak diagnozować?
Białe naloty na skórze, to infekcja wtórna i może mieć podłoże zarówno grzybicze, jak i bakteryjne.
Ponieważ czasu nie ma na dyskusje, bo ryba padnie, Ichtiomycin winien ograniczyć rozwój bakterii (jeśli takie jest podłoże zjawiska), a podanie prazikwantelu moze zniszczyć pasożyty (jesli tam są). Taki sposób postępowania jest jednak dalece ryzykowny, gdyż to nie leczenie a granie w totka na chybił - trafił .........
- GościaK
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No niestety ryba padła, osłabła w oczach, nie widziałem jeszcze u żadnej ryby tak szybko postępującej choroby ! Jak pisałem w piątek po rybie nic nie było widać, w sobotę rano stała już w kącie ze spuchniętym okiem a dziś to porażka, praktycznie pysk jej zaczął gnić a w ostatnim stadium zrobił się czarny, ryba praktycznie przestała oddychać i to był koniec. No2 niemierzalne, No3 ok. 50, ph po dokładnym zbadaniu 5,5, reszta ryb bez zmian, normalnie zerują, teraz odkażam akwarium i podmiana wody 90%, rybę mam w zamrażalce ale w okolicy nie ma odpowiedniej osoby co by mogła ją przebadać, dziękuję za podpowiedzi jednak choroba tak szybka nie dała mi z nich skorzystać. Oby nie pojawiło się to więcej, pozdrawiam - Piotr
ps. oprócz ichtiomycyny podałem jeszcze omnipur bo miałem pod ręką ale chyba było już za późno.
ps. oprócz ichtiomycyny podałem jeszcze omnipur bo miałem pod ręką ale chyba było już za późno.
- DISPAR
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Dariusz Łupiński
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Łosice
- Kontaktowanie:
Mea culpa.
Ponieważ Piotrek szybko potrzebował pomocy a Tomek nie napisał jeszcze swojego postu (nikt inny też nie) szybko przewertowałem ,,Zdrowe dyskowce II " i uznałem, że jest to Trematodoza. To było rzeczywiście jak strzelanie kulą w płot - ale taki który ma tylko 3-4 sztachety.
Dopuki Piotr nie zbada tej ryby to nie będzie wiadomo co tej rybie było.
Ponieważ Piotrek szybko potrzebował pomocy a Tomek nie napisał jeszcze swojego postu (nikt inny też nie) szybko przewertowałem ,,Zdrowe dyskowce II " i uznałem, że jest to Trematodoza. To było rzeczywiście jak strzelanie kulą w płot - ale taki który ma tylko 3-4 sztachety.
Dopuki Piotr nie zbada tej ryby to nie będzie wiadomo co tej rybie było.