wspomnę.A juz myślałem że nic mnie nie zaskoczy
niki 28
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
Masz rację Tom .Tak jak powiedziałem wcześniej ,prefiltry czyszczę często ,natomiast biologi raz na trzy m-ce i to w wodzie z podmian .Oczywiśćie dodaje też baktozym do każdego z nich i z jakością wody w akwa raczej nie miałem problemu.Stąd jak słyszę, że ktoś nie czyści filtra ponad pół roku trochę się obawiam o jego ryby zawsze.
Biologiczny czy mechaniczny, powinien być czyszczony co jakiś czas, ten pierwszy rzadziej a ten drugi często, ale jednak czyszczone regularnie, by w takich sytuacjach nie wypluwały masy syfu i szybko się odbudowywały.
Warto sie nad nimi zastanowić .Zawsze to coś pomoże .Pamiętaj jednak Marcin że na "plagi Egipskie "które od czasu do czasu nas spotykają nie ma rady .Ja tylko zapytam: gdzie są UPSy ?
Już dawno się nauczyłem, że bez podtrzymania napięcia to się nie da. Jak ktoś nie ma UPSa to ma to co ma.

Tak. Ale o pladze ogipskiej nie piszesz w tym wątku. Wystarczyło mieć UPSa i byłoby po sprawie. Na wypadek jakiegoś wyjazdu wakacyjnego też jest niezbędny. Po co się denerwować ? - koszty naprawdę nie są duże ... w porównaniu z tym co trzymamy w akwariach.niki 28 pisze: Warto sie nad nimi zastanowić .Zawsze to coś pomoże .Pamiętaj jednak Marcin że na "plagi Egipskie "które od czasu do czasu nas spotykają nie ma rady .

U mnie też nigdy w ogólnym nic się nie działo, do pewnego dnia, wyłączyli prąd zaledwie tylko na godzinę. Po pojawieniu się napięcia w sieci, filtr biologiczny wypluł tylko trochę brudu, woda co do klarowności była bez większych zmian. Paletki czuły się dobrze (na oko_TOM_ pisze:[...]
Prądu brak u mnie regularnie, przynajmniej raz na kwartał wyłączają, czasem co miesiąc, zawsze w nocy, raz na moment wyłączą innym razem nawet na 3 godziny, wiem to po budziku elektronicznym, bo się rozprogramowywuje wtedy i to jedyny dowód obok migającego wyświetlacza mikrofalówki, że prądu nie było.
Nigdy nic rybom się nie stało. W sterylniaku to normalka i mnie nie dziwi, ale również w ogólnym wszystko gra po wyłączeniach prądu i ponownych załączeniach w nocy.
[...]
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości