Rafał, jak otwieramy przysłonę, to głębia ostrości się zmniejsza!Rafal_W pisze:
Chciałoby się szerzej otwartej przesłony (byłaby większa głębia ostrości)...
Rafał
Czyż nie piękne??
Moderatorzy: seba*1*, niki 28, _TOM_
-
Iwek_22
Fakt, walnąłem bzduręIwek_22 pisze:Rafał, jak otwieramy przysłonę, to głębia ostrości się zmniejsza!Rafal_W pisze:
Chciałoby się szerzej otwartej przesłony (byłaby większa głębia ostrości)...
Rafał
Errata:
Chciałoby się mniejszego otworu przesłony (byłaby większa głębia ostrości), bardziej zdecydowanego, kierunkowego światła (dla uplastycznienia ikry, więcej cienia dałoby większe kontrasty) no i mniej szumu. Kłopotliwe do spełnienia - bo aparat mniej by szumiał przy mniejszym ISO, ale to pociąga za sobą konieczność mocniejszego doświetlenia *albo* szerszego otwarcia (heh - i pogorszenia głębi ostrości) przesłony i dłuższego czasu naświetlania (znowu szumy).. Ale kto powiedział, że jest łatwo ;
Rafał, już przytomny
- darek-dorado
- entuzjasta

- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
Ja kupiłem obiektyw Canon EF 100 mm f/2.8 Macro i czasami zakładam pierścień dystansowyIwek_22 pisze:Bogdan, co Ty nakładasz na obiektyw swojego Canona, że wyciągasz takie makro? Świetne zdjęcie, gratuluję !!!
Ostatnio bawiłem się tym aparatem, ale z obiektwem "firmowym". Kompletne nieporozumienie!
Parę fotek z wakacji
Na razie jestem gąsienicą

Jak dorosnę, będę ładna jak moja mama

A tu, wylinka szarańczaka

Finał

Jak dorosnę, będę ładna jak moja mama

A tu, wylinka szarańczaka

Finał

- Bogdan
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Bogdan Mosór
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jaroszowiec k/Olkusza
- Kontaktowanie:
A ja myślałem Rafał, że znasz się na żartachRafal_W pisze:
Chciałoby się szerzej otwartej przesłony (byłaby większa głębia ostrości), bardziej zdecydowanego, kierunkowego światła (dla uplastycznienia ikry, więcej cienia dałoby większe kontrasty) no i mniej szumu. Kłopotliwe do spełnienia - bo aparat mniej by szumiał przy mniejszym ISO, ale to pociąga za sobą konieczność mocniejszego doświetlenia *albo* zmniejszenia (heh - i pogorszenia głębi ostrości) przesłony i dłuższego czasu naświetlania (znowu szumy).. Ale kto powiedział, że jest łatwo ;
Rafał
- gajowa
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Barbara Bogdańska
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Kraków
- Kontaktowanie:
Czy ktoś ma zamiar wziąść udział w konkursie fotograficznym organizowanym przez National Geografic? Niektóre z tych zdjec są moim zdaniem super i nadają sie na wystawę
http://www.national-geographic.pl/natio ... &page=text
http://www.national-geographic.pl/natio ... &page=text
Bogdan - niezłe to zwierze i na kapitalnie dobranym tle.. Ale już dawno pisałem, że masz dryg do kolorów.. 
Jeszcze mała zadyma, bez ofiar:

Tylko nie krzyczcie, że rozwala ramki - porządna ostrość kosztuje mnie sporo pracy w tym oświetleniu i przy takiej ruchliwości ryb - więc musiałem dać 800 w poziomie, żeby Ci co wiedzą i widzą docenili
Rafał
Jeszcze mała zadyma, bez ofiar:

Tylko nie krzyczcie, że rozwala ramki - porządna ostrość kosztuje mnie sporo pracy w tym oświetleniu i przy takiej ruchliwości ryb - więc musiałem dać 800 w poziomie, żeby Ci co wiedzą i widzą docenili
Rafał