CHOROBA ZASADOWA-ROKOWANIA!!!!

Choroby dyskowców, sposoby leczenia oraz leki, diagnoza za pomocą mikroskopu.

Moderatorzy: _TOM_, niki 28, Kazimierz1961

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 09 sie 2007, 11:34

No to drąż z Łukaszem czemu daje więcej kwasu niż Ty a wynik ten sam z PH, ale nie zapomnij o ilościach podmienianej wody.
Łukasz pisał ile zużywa na 2 tygodnie zakwaszacza, ale nie pisał do jakiej ilości dolanej wody.
Do tego 12% kwas jaki on osiąga po rozcieńczeniu może być całkiem zbliżony do preparatu Tertry jaki Ty stosujesz.

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 09 sie 2007, 11:50

_TOM_ pisze: No to drąż z Łukaszem czemu daje więcej kwasu niż Ty a wynik ten sam z PH, ale nie zapomnij o ilościach podmienianej wody.
Ilość podmienianej wody mnie nie interesuje - tylko proporcje zakwaszania. Jeśli pisze 150 ml kwasu na 15 l wody to już jest wszystko jasne. Mówimy o PH wody przygotowanej do podmian, a nie PH wody w akwa. No chyba, że się mylę, wówczas wogóle wycofuję się z dyskusji bo PH w akwa, a PH wody do podmian to dwie różne rzeczy.
Łukasz pisał ile zużywa na 2 tygodnie zakwaszacza, ale nie pisał do jakiej ilości dolanej wody.
Wogóle pisze jakoś zagadkowo, niby stała podmiana wody, niby zakwaszanie ... ale jak ? - wlewa kwas do akwa ?

Do tego 12% kwas jaki on osiąga po rozcieńczeniu może być całkiem zbliżony do preparatu Tertry jaki Ty stosujesz.
Sery :) Sera PH- :D

Awatar użytkownika
_TOM_
członek PKMD
Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia

Post autor: _TOM_ » 09 sie 2007, 12:47

birdas pisze:Sorry - wiem, że odbiegłem od tematu, ale zaciekawiło mnie to co napisał Łukasz. Nijak ma się to do tego jakie dawki kwasu ja stosuję i dlaczego u Łukasza idzie tego tak dużo.
A porównałeś wszystko co ma wpływ na PH czy tylko ilość użytego kwasu :?:
Nie zapomniałeś o porównaniu baniaków, podmienianej wody, wielkości tych podmian w tym czasie, najważniejszej w tym twardości węglanowej, zarybienie z efektami końcowymi u was?
Na koniec być może źle PH sprawdzasz :wink:

Zdziwi Cię jeśli jeden do zakwaszenia 10l wody kranowej użyje 1ml kwasu i uzyska PH 6.5 a drugi 100l krnówki zakwasi 1ml tego samego kwasu i uzyska 5.5

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 09 sie 2007, 17:15

No Marcin, nie czytałeś uważnie!!! :D

Ja daję 150ml kwasu ok 9%(tu też źle policzyliście bo 1 część kwasu 36%, na 3 części wody RO, to roztwór 9%, a nie 12%) na 15 litrów i to jest zasobnik, z którego lajon dolewa do akwarium 600 litrówego troszkę tego roztworu, gdy ph wzrośnie. Do tego akwarium dolewa się około 60 litrów na dobę(75% RO i 25% kran ph8 tww18) i dlatego ph rośnie, więc lajon jak odczyta że ph z 6,10 wzrośnie do 6,13, z tego akwarium 15 litrowego dolewa tyle roztworu, by spadło do 6,10 i tak w kółko. I to 15 litrów roztworu u mnie wystarcza na około 2 tygodnie..................ufffffffff...... mam nadzieję że to już jasne.

A jasne też by się stało, gdybyś Marcinie przeczytał też mój wcześniejszy post, potem pytanie Undzia i wyjaśnienie z którego wyrwałeś cytat, czyli zadałeś pytanie do jednego postu nie analizując poprzednich i ogólnie wątku, a jak wiadomo fragment wyrwany z kontekstu może brzmieć idiotycznie. :wink:

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 09 sie 2007, 18:14

Ok - macie rację. Wątku wcześniej nie czytałem bo w zasadzie mało mnie interesował i nie miałem w zamiarze wogóle zabierać w nim głosu. Coś jednak mnie skłoniło aby przeczytać ostatni post (Łukasza) i wtedy się zaczęło. Tom dobrze mi tłumaczył wizję działania tego wszystkiego, ja źle to zinterpretowałem. Teraz już wszystko jasne.

Awatar użytkownika
Jeki
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Łukasz Osieka

Post autor: Jeki » 09 sie 2007, 18:29

Marcin, nie ważne jak, ważne że do celu :wink:

Odpowiedz

Wróć do „Choroby, Leczenie i Mikroskop”