parametry wody w akwa i ro prosze o opinie
Moderatorzy: mkozubski, krisaczek
parametry wody w akwa i ro prosze o opinie
witam
akwa postawione okolo pazdziernika wode podmieniam 1 na 2 tygodnie 1/3 akwa.
parametry wody w akwa :
GH-5
KH-7
PH-7,5
NO2-0
NO3-20
parametry wody RO
GH-0
KH-2
stosowalem kiedys na poczatku kwas ortofoforowy ale problemy z glonami od stycznia nie stosuje zafdnej chemi ale zastanawiam sie nad kwasem solnym do zbicia ph co mi doradzicie:
akwa postawione okolo pazdziernika wode podmieniam 1 na 2 tygodnie 1/3 akwa.
parametry wody w akwa :
GH-5
KH-7
PH-7,5
NO2-0
NO3-20
parametry wody RO
GH-0
KH-2
stosowalem kiedys na poczatku kwas ortofoforowy ale problemy z glonami od stycznia nie stosuje zafdnej chemi ale zastanawiam sie nad kwasem solnym do zbicia ph co mi doradzicie:
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Coś masz z wodą albo z testami nie tak, bo GH masz niższe od KH. Nie mylisz czasem tych twardości?
Przy KH 7 raczej PH powinno być trochę wyższe niż podane 7.5.
Woda z RO też ma dziwne wskazanie, obie twardości powinne być zerowe.
Zastanów się nad zmianą testów, lub poproś jakiegoś kolegę w okolicy by zbadał Twoją wodę swoimi testami.
Przy kwasie solnym takiego efektu glonienia nie ma, jak przy ortofosforowym, bo nie ma wzrostu fosforu w akwarium, który to jest dobrą pożywką dla glonów. Polecam solny do zbicia PH u Ciebie poniżej 7.0, ale najpierw ustal czy te parametry wody są prawidłowe.
Czy masz jakiś prefiltr węglowy na ujęciu wody w Twoim mieszkaniu?
NO3 masz na granicy dopuszczalnej dla dysków, lepiej zrób coś z tym, na przykład zwiększ podmiany wody do 1 raz na tydzień, albo posprzątaj dobrze w baniaku, w filtrach, moze odmul dno, albo pozbądź się jedengo dyska
Przy KH 7 raczej PH powinno być trochę wyższe niż podane 7.5.
Woda z RO też ma dziwne wskazanie, obie twardości powinne być zerowe.
Zastanów się nad zmianą testów, lub poproś jakiegoś kolegę w okolicy by zbadał Twoją wodę swoimi testami.
Przy kwasie solnym takiego efektu glonienia nie ma, jak przy ortofosforowym, bo nie ma wzrostu fosforu w akwarium, który to jest dobrą pożywką dla glonów. Polecam solny do zbicia PH u Ciebie poniżej 7.0, ale najpierw ustal czy te parametry wody są prawidłowe.
Czy masz jakiś prefiltr węglowy na ujęciu wody w Twoim mieszkaniu?
NO3 masz na granicy dopuszczalnej dla dysków, lepiej zrób coś z tym, na przykład zwiększ podmiany wody do 1 raz na tydzień, albo posprzątaj dobrze w baniaku, w filtrach, moze odmul dno, albo pozbądź się jedengo dyska

- _TOM_
- członek PKMD
No widzisz, z
Teraz to się trzyma ... i nawet PH 7.5 pasuje.
Sprawdź jeszcze wodę z RO, powinne być same zera w obu twardościach.
Możesz zakupić kwas solny cz.d.a, rozcieńczyć go wodą z RO dla wygody i bezpiecznego używania. Solnym zakwaszać wodę do podmian. Taką zakwaszoną lać do akwarium przy podmianach.
Z czasem w baniaku osiągniesz wtedy PH poniżej 7.
Nie pisałeś nic o proporcji wody z RO z kranową jaką stosujesz w wodzie do podmian na ten 1 raz na 2 tygodnie? Może zwiększenie % udziału RO też sporo pomóc w zakwaszeniu wody, bo masz sporo dysków w akwarium.
już masz:GH-5
KH-7
szybko poprawiliśmy te parametry na lepszeKH-4
GH-7

Teraz to się trzyma ... i nawet PH 7.5 pasuje.
Sprawdź jeszcze wodę z RO, powinne być same zera w obu twardościach.
Możesz zakupić kwas solny cz.d.a, rozcieńczyć go wodą z RO dla wygody i bezpiecznego używania. Solnym zakwaszać wodę do podmian. Taką zakwaszoną lać do akwarium przy podmianach.
Z czasem w baniaku osiągniesz wtedy PH poniżej 7.
Nie pisałeś nic o proporcji wody z RO z kranową jaką stosujesz w wodzie do podmian na ten 1 raz na 2 tygodnie? Może zwiększenie % udziału RO też sporo pomóc w zakwaszeniu wody, bo masz sporo dysków w akwarium.
co do prefiltra weglowego to jest z ro w kpl dyski maja okolo 8miesiecy sa sredniej wielkosci dno jest raz w miesiacu czyszczone i przy okazji podmiana wody 1/2 filtr zewnetrzny nowy zamieniony za fluvala 405 smiga okolo 2 miesiace niedawno dopiero no2 spadlo do zero z powodu dojrzenia filtra.a co do ro to jak kupilem ro to mialo kh3 i gh3 od samego poczatku leje do akwa na podmianach sama wode z ro a co dwa miesiace u puszczam 1/2 akwa i sama kranowka
- _TOM_
- członek PKMD
O tym, że filtr RO ma preflitr węglowy to wiadomo, pytałem o podobny, ale na ujęciu wody wchodzącej do mieszkania u Ciebie. Wtedy często TWW bywa większe od TWO. No ale po tym jak sprwdziłeś raz jeszcze i TWW jest bliskie połowie TWO moje pytanie o prefiltr nie ma już sensu, bo parametry są normalne. Szukałem jakiegoś wytłumaczenia dla wyższego KH od GH, poza testami, stąd o to spytałem.dastin pisze:co do prefiltra weglowego to jest z ro w kpl ... a co do ro to jak kupilem ro to mialo kh3 i gh3 od samego poczatku
Co do wody z RO to ja stawiam, że ma twardości jednak zerowe, tylko testy są 'krzywe' czego dowodem może być zgodne pokazywanie 3jek przy obu twardościach, no ale to tylko moje zdanie.
- _TOM_
- członek PKMD
TAKdastin pisze:tzn parametry sa w normie tylko kwas solny do zbicia ph?
Choć jak ryby są zdrowe i jest im tak dobrze, to czy warto walczyć z PH i bawić się kwasem? Ważniejsze stale parametry niż huśtawka PH przy nieumiejętnej zabawie z kwasem.
No chyba, że chcesz mieć własne maluchy, to wtedy warto by PH było bliżej 6 niż powyżej 7.
Zastanów się nad większym udziałem % wody z RO w podmianach.
Ma ona zerową TWW i najwyżej 7.0 PH, wtedy same 9 palet które masz będą kwasiły Ci z czasem wodę w akwarium lekko poniżej tego 7.0
- _TOM_
- członek PKMD
TAK, to może być przyczyną (obok 100ki innych powodów) wolniejszego ich wzrostu.
Generalnie Azjatki wymagają kwaśnej wody, polskie odmiany - ryby krajowe są bardziej przyzwyczajone do wyższego PH niż Azjatki i lepiej to znoszą.
Skoro masz Azjatki, a nie Niemki czy Polki sugeruję obniżenie PH, bo dla nich Twoje 7.5 to za wysoko.
Generalnie Azjatki wymagają kwaśnej wody, polskie odmiany - ryby krajowe są bardziej przyzwyczajone do wyższego PH niż Azjatki i lepiej to znoszą.
Skoro masz Azjatki, a nie Niemki czy Polki sugeruję obniżenie PH, bo dla nich Twoje 7.5 to za wysoko.
- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Normy normami. Swojego czasu trzymałem 12 paletek + obsada czyszcząca w akwa dekoracyjnym (ze żwirkiem i roślinami) w akwa 240 l brutto i było ok. Rybki rosły i nic się złego nie działo. Co prawda nie polecam takich skrajności, ale było naprawdę ok. Zapewne duże znaczenie mają parametry wody oraz ilość i częstotliwość podmian ale jednak się da. Na etapie przejścia do nowego domku (450 l) wszystkie te rybki siedziały w 112 l (leczone profilaktycznie Moneolem + Ciliolem) i nawet składały w tym czasie ikrę.
Oczywiście jestem za zapewnieniem jak najlepszych warunków rybkom, ale nie wydaje mi się aby w tym przypadku można było mówić o przerybieniu.
Oczywiście jestem za zapewnieniem jak najlepszych warunków rybkom, ale nie wydaje mi się aby w tym przypadku można było mówić o przerybieniu.
- _TOM_
- członek PKMD
O czym koledzy moi rozmawiacie
Gdzie macie info o przerybieniu
Skąd ten pomysł i ten problem wyimaginowany ze zbyt dużą obsadą
Koledze o wodzie piszę, a wy o ... przerybieniu
Nie chwaląc się mialem 20 małych dysków w 240 litrach i całkiem niezłe z nich wyrosły paletki, ale na 19cm okaz tam szans nie było i zapewne takich również birdas w 240l by się nigdy nie dochował, ale nie o tym mowa przecież, że jak ktoś się uprze to da radę w małym baniaku mieć przez jakiś krótki czas paletki, a o parametrach wody dastina tu debatujemy
Nikt o przerybieniu tu nie pisał poza birdasem, poczytajcie uważnie, buźka
ma znaczenie.
Co do normy to Krzychu przy maluchach można nawet 20 litrów zastosować na twarz, a przy 17-19cm parce to ja mniej niż 50 litrów na pysk bym nie radził. Normę trzeba elastycznie brać pod włos, bo paletka paletce nie równa

Koledze o wodzie piszę, a wy o ... przerybieniu

Nie chwaląc się mialem 20 małych dysków w 240 litrach i całkiem niezłe z nich wyrosły paletki, ale na 19cm okaz tam szans nie było i zapewne takich również birdas w 240l by się nigdy nie dochował, ale nie o tym mowa przecież, że jak ktoś się uprze to da radę w małym baniaku mieć przez jakiś krótki czas paletki, a o parametrach wody dastina tu debatujemy

Nikt o przerybieniu tu nie pisał poza birdasem, poczytajcie uważnie, buźka

Co do normy to Krzychu przy maluchach można nawet 20 litrów zastosować na twarz, a przy 17-19cm parce to ja mniej niż 50 litrów na pysk bym nie radził. Normę trzeba elastycznie brać pod włos, bo paletka paletce nie równa