parametry wody w akwa i ro prosze o opinie

Woda i jej parametry

Moderatorzy: mkozubski, krisaczek

Awatar użytkownika
Amorphis
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marek
Miejsce zamieszkania/miasto/: Bydgoszcz

Post autor: Amorphis » 17 sie 2007, 23:00

arturo pisze:Twardości wody po wyjściu z filtra RO SĄ NIEMIERZALNE!!!! Więc jeśli Twoje wyniki są inne, to testy są do niczego i należy spróbować innych albo Twoja membrana w filtrze jest do niczego, źle założona lub kiedyś wyschła. pozdrawiam Artur
A propos suchej membrany, to kiedyś kupiłem (nie wiem po co) na zapas membranę i tak przeleżała około 2,5 roku w oryginalnym i podobno szczelnym opakowaniu foliowym. Zapomniałem o niej, ale jak jedna się zużyła to nadszedł czas wymiany. Wyschła na wiór, ale niezrażony wrzuciłem na noc do wanny, zatopiłem do dna później przepłukałem i... wg testów JBL 5w1 woda świeżo nakapana ma parametry GH<3, KH=3 i PH=~6,4 przy czym z kranu leci GH=7do14, KH=10 i PH=7,6. NO2 i NO3 w obu przypadkach niemierzalne.
Normalnie dla palet to nic tylko suszyć membranę przez co najmniej 2 lata :D :) :D ;)

Awatar użytkownika
birdas
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra

Post autor: birdas » 19 sie 2007, 08:17

amorphis pisze: Wyschła na wiór, ale niezrażony wrzuciłem na noc do wanny, zatopiłem do dna później przepłukałem i... wg testów JBL 5w1 woda świeżo nakapana ma parametry GH<3, KH=3 i PH=~6,4 przy czym z kranu leci GH=7do14, KH=10 i PH=7,6. NO2 i NO3 w obu przypadkach niemierzalne.
Normalnie dla palet to nic tylko suszyć membranę przez co najmniej 2 lata :D :) :D ;)
To jest doskonały przykład co się dzieje z membramą po jej wysuszeniu. Nie wiem czy nie wiesz, czy może coś źle napisałeś, ale ta membrama straciła swoje właściwości i w zasadzie nadaje się do wyrzucenia. Oczywiście możesz twierdzić, że KH i GH (co ciekawe GH niższe od KH) na poziomie 3 to dobry wynik ale to tylko Twoje zdanie.

arturo
entuzjasta
entuzjasta
Imie i Nazwisko: Artur Borowski
Miejsce zamieszkania/miasto/: Skórzewo

Post autor: arturo » 19 sie 2007, 13:14

Marku drogi, pomyliłeś jednak w tym wszystkim prawidłowość, jaka wynika ze stosowania filtra RO. Używa się go po to, to ku przypomnienia!!!, by twardości wody wychodzącej z filtra, obojętnie jaka jest twardość wody kranowej/sieciowej, BYłY NIEMIERZALNE ALBO JEśLI TO LEPIEJ BRZMI, MIAłY WARTOść 0!!! I nie od tej reguły odstępstwa. A czytając Twój post sam sobie odpowiedziałeś, masz wartości na poziomie 3 a to świadczy o tym, że możesz sobie tę membranę wyrzucić, bo straciła ona już swoje właściwości i jest uszkodzona.
Pozdrawiam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 19 sie 2007, 14:27

arturo pisze:masz wartości na poziomie 3 a to świadczy o tym, że możesz sobie tę membranę wyrzucić, bo straciła ona już swoje właściwości i jest uszkodzona.
Jest uszkodzona, fakt- tylko dlaczego ja od razu wyrzucac? Przeciez produkuje wode akuratna dla dyskow, a o to przeciez wlascicielowi uszkodzonej membrany chodzi. Jesli zakladalbym rybom stala podmiane to zyczylbym sobie posiadac taka "uszkodzona" membrane bo wolalbym lac wode GH3 KH3 niz GH0 KH0, chocby ze wzgledu na chwasty.
J-23

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 19 sie 2007, 22:23

Nie było tutaj mowy co by było gdyby, tylko konkretny fakt z "życia filtra RO" do przeanalizowania. Wiem, że woda jest ok, ale stwierdzenie dotyczyło zupełnie innego faktu, nie mylmy pojęć, bo ludzie z mniejszym doświadczeniem to czytają, a nie mają przyswajać sobie błędów tylko pewne prawidłowości, a to jak każdy z nas postępuje sobie sam w domu to już nasza sprawa.
I pozostaje jeszcze sprawa tego, że w którymś momencie membrana powie dość, zmienią się drastycznie parametry wody kranowej i co w tedy?? Dasz sobie rękę uciąć, że do akwa będzie trafiała zawsze taka samo "dobra" woda jaką sobie życzysz?? Czy jesteś wtedy w stanie to zagwarantować?? Pozdrawiam

J-23
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: J-23 » 19 sie 2007, 23:13

arturo pisze: w którymś momencie membrana powie dość, zmienią się drastycznie parametry wody kranowej i co w tedy?? Dasz sobie rękę uciąć, że do akwa będzie trafiała zawsze taka samo "dobra" woda jaką sobie życzysz?? Czy jesteś wtedy w stanie to zagwarantować?? Pozdrawiam
Katastrofa moze sie zdarzyc nawet gdy membrana jest superhiper- doslownie z dnia na dzien. Ale to jest nieuniknione ryzyko zwiazane ze stosowaniem ciaglej podmiany, mozna je zminimalizowac systematycznie sprawdzajac jakosc wycieku.
Zaprotestowalem przeciw wyrzucaniu "niesprawnej" membrany nie bez powodu- sam jestem szczesliwym posiadaczem takiego cacka (jeszcze raz dzieki, Coco) i bardzo je sobie chwale ;). Owa walnieta membrana daje z mojej kranowy wode o GH ok.5, ale ja ja podlaczylem szeregowo z drugim filtrem RO (calkowicie sprawnym rzecz jasna) i filtruje mi wode odpadowa, dajac wyciek o GH 10 ;). I o to mi wlasnie idzie, bo unikam w ten sposob ryzyka zwiazanego z mieszaniem RO z kranowka, majac do dyspozycji stosunkowo twarda wode ktora jednak przeszla przez membrane osmotyczna.
J-23

arturo
entuzjasta
entuzjasta

Post autor: arturo » 19 sie 2007, 23:39

Wiem, że ryzyko istnieje zawsze i przy każdego rodzaju membranie, nadal jednak będę się upierał, że na takie rzeczy może sobie pozwolić i zaryzykować doświadczony już właściciel paletek, natomiast nowo zarażeni pasją mają się z takich wątków uczyć. pozdrawiam

Odpowiedz

Wróć do „Woda”