Akwarium 840 brutto
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- Fal
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Darek Falkowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Barcin
- Kontaktowanie:
W zasadzie to w ogóle nie czyszczę piasku tzn nie odmulam dna. Raz w tygodniu ściągam to co ryby zostawiają na dnie i to tyle. Moim celem było stworzenie akwarium w którym moja ingerencja będzie ograniczona do minimum , dlatego jest tak mało roślin których w zasadzie się nie przycina.Pytanko a ten piasek to czyścisz tylko z wierzchu czy przekopujesz do dna
Rozumiem ,że lejesz wodę z kranu , bo jeśli było by to czyste RO pewnie nie miał byś takiego problemu. W tej chwili są tanie filtry osmotyczne zastanów się może warto parę groszy zainwestować.nie miałem w baniaku podłoża bo z mojej wody wytrąca się czerwony osad
Pozdrawiam
Fal
- niki 28
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Jacek Niglus
- Miejsce zamieszkania/miasto/: PSARY
Cóż Fal .Baniak super .Cechuje go zarówno prostota ,jak i elegancja .Mech na korzeniach naprawdę wygląda imponująco.Co do trawki to muszę zerkąć tu i tam żeby dowiedzieć się co to za odmiana ,która jak mówisz nie żle rośnie.Chętnie posadziłbym ją do swojego akwa.Co do ryb to myślę że powinieneś jeszcze ze cztery sztuki wprowadzić .Przy takim litrażu akwa nic się nie stanie ,a będzie w nim troszke "pełniej"
niki 28
niki 28
Jak już zerkniesz "tu i tam", to podziel się proszę nowinkami.niki 28 pisze:Co do trawki to muszę zerkąć tu i tam żeby dowiedzieć się co to za odmiana ,która jak mówisz nie żle rośnie.Chętnie posadziłbym ją do swojego akwa.
niki 28
Mam jakąś słabość do tej roślinki, a nic z niej u mnie nie wychodzi

- birdas
- entuzjasta
- Imie i Nazwisko: Marcin Spychała
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Jelenia Góra
Po wyjęciu z wody wygląda tak:

Może tego ze zdjęcia nie widać ale taki okaz ma lekko ponad metr. Kiedyś Jarek wysłał mi kilka sztuk i je wsadziłem. Od tego czasu wypuścił młode szczepki i już blisko 30 szt. sprzedałem na allegro. Mnoży się to strasznie i rośnie w potęgę (w każdą stronę akwa). Nigdy nurzańce mi nie rosły, a teraz systematycznie co 2-3 tygodnie muszę je eliminować bo zakrywają całe światło.

Może tego ze zdjęcia nie widać ale taki okaz ma lekko ponad metr. Kiedyś Jarek wysłał mi kilka sztuk i je wsadziłem. Od tego czasu wypuścił młode szczepki i już blisko 30 szt. sprzedałem na allegro. Mnoży się to strasznie i rośnie w potęgę (w każdą stronę akwa). Nigdy nurzańce mi nie rosły, a teraz systematycznie co 2-3 tygodnie muszę je eliminować bo zakrywają całe światło.
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
No i się zaczęło , wymieniłem oświetlenie zrezygnowałem z lamp HQI na świetlówki T5 i po tygodniu glony zaatakowały akwarium. Ciekawy jestem jak długo będę z nimi walczył. Może macie jakiś pomysł jak sobie w miarę szybko z nimi poradzić. Dziennie podmieniam około 10% wody. Na początek zmniejszyłem czas oświetlenia dotychczas oświetlałem zbiornik przez 14 godzin w tej chwili jedna ze świetlówek świeci 14 godzin ale pozostałe dwie świecą około 8 godzin. Zobaczę czy to przyniesie jakiś efekt. Jeśli macie jakieś sugestie to piszcie.
Pozdrawiam
Fal
Pozdrawiam
Fal
- Fal
- entuzjasta
- Kontaktowanie:
Wiem wiem Tom ,że otosek sam sobie z glonami nie poradzi. Baniak jest duży 840L mam w nim 10 otosek i przyznam ,że naprawdę muszę się przyglądać żeby odnaleźć je w nim. Zamierzałem wpuścić z 50 sztuk , ale przekonany do końca nie jestem. Jeśli chodzi o rodzaj glonów to w tej dziedinie nie jestem ekspertem postaram się wstawić fotkę i może wy powiecie co to za glon i jak go zwalczyć.
Pozdrawiam
Fal
Pozdrawiam
Fal